Svar: Natgrød og sut om natten
Kære Louie's mor
Tak for dit brev :)
En godnatgrød bør være en grovere grød. Det kan være en havregrød, en flerkornsgrød eller en mysligrød.
Grøden bør ligge adskilt fra aftensmaden og indgå som en fast del af putteritualet. Det vil sige, at I f.eks. kan spise aftensmad omkring kl 18, herefter kan jeres dreng komme i bad og så kan han få godnatgrød kl 19.30, få børstet tænder og så blive lagt i seng.
Med hensyn til sut om natten, så sker der ikke noget ved at give ham sut, når han skal sove. Det at få en sut kan give lidt ekstra ro og hjælpe ham med at falde i søvn. MEN, hvis han begynder at vågne hele natten igennem og har brug for sutten i munden for at sove videre, så er det et problem.
Nogle gange vil man opleve at barnet får det jeg kalder for vanebetinget afbrudt søvn. Det betyder at I er kommet ind i en vane, hvor I giver ham sutten, hver gang han vågner - på den måde lærer han, at I yder denne service hele natten igennem og han bliver afhængig af dette - han kan ikke sove, uden at have en sut i munden. Når han falder i søvn med sutten, så vil han naturligt tabe den, når han sover dybt og sover godt. Når han så har en af sine små opvågninger, så vil han registrere at sutten mangler, vil græde, klynke og I giver ham sutten og han sover derefter videre. Han lærer således at sutten skal være i munden hele tiden og det er uhensigtsmæssigt for både jer og ham.
Med den alder han har nu, så kan I så småt begynde at ...
... lære ham selv at finde sin sut og I skal starte med at lære ham det om dagen. Når han i løbet af dagen har brug for sin sut, så skal I give ham sutten i hånden og ikke i munden. Han skal have den i hånden og selv komme den i munden. Når han kan dette, så skal han lære det om natten. I kan evt. koble sutten på en stofble, så den er kombineret med hans putteklud og I kan lægge flere sutter i sengen, så han kan finde en sut. Når han vågner, søger sin sut, så skal I hjælpe ham med at lede efter den, finde den, have den i hånden og selv komme den i munden. Det handler altså om at gøre ham selvhjulpen, så han ikke behøver jeres hjælp til sutten hele natten igennem.
Det er naturligvis bedst, hvis han ikke behøver sutten i munden hele tiden for at sove. Han har jo ligeså meget brug for sammenhængende søvn, som I har. Men det at hjælpe ham til at lære det selv, kan være en god hjælp for både ham og jer på sigt:)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er helt naturligt at han sover uroligt nu - og derfor skal I prøve at hjælpe ham med at komme videre i søvnen uden at give ham sut i munden hele natten. Prøv i stedet at hjælpe ham med stillingsskift. Hjælp ham om på den anden side, giv ham dynen på, som han har sparket af, kærtegn ham lidt, hold ham i hånden, så han kan mærke at I er der - men uden afhængigheden af at komme op eller få noget i munden. Man kan sige at I skal forsøge at hjælpe ham videre med så lidt aktivitet som muligt fra jeres side:)
Rigtig meget held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Vælling
Vælling er en tilskudsblanding, og det minder i sammensætning om en tynd grød. Tilskudsblading adskiller sig fra modermælkserstatning ved at have et højere indhold af protein og visse mineraler. I følge sundhedsstyrelsen er der ikke grund til at give barnet tilskudsblanding fremfor modermælkserstatning. Og børn der bliver ammet har heller ikke ernæringsmæssigt brug for at få vælling.
Vælling kan tidligst gives til barnet fra 6 mdr.´s alderen, og det anbefales, at man ikke giver...
Bleudslæt
Bleudslæt ses som rødme på numsen. Det kan være små røde pletter, men det kan også være store røde skjolder på huden. Der kan gå hul og komme sår, hvis det er rigtig slemt.
Bleudslæt opstår ofte, hvis barnet har haft en ble på for længe, der har været for våd af tis eller afføring. Det er syren i urin og afføring, der så ødelægge barnets hud. Børn kan også blive røde i numsen i forbindelse med diarré, hvor man måske ikke når at opdage at barnet har noget i bleen og derfor ikke...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for dit tidligere svar, som gav os meget ro omkring vores 4 uger for tidlig fødte datters måltider.
I det hele taget tak for denne brevkasse, den hjælper mange forældre... jeg er taknemmelig helt inde i mit dybeste over den tid du bruger, dine lange og fyldestgørende svar og din evne til at forstå....!!
Mor til pige født 4 uger for tidligt