Svar: Vil ikke tage flasken mere
Kære Fridas mor
Tak for dit brev :)
Det lyder som en rigtig god idé at holde en pause med flaske et par dage og se om Frida så glemmer, at hun var imod den og så alligevel vil acceptere den igen. Det er som du selv er inde på rigtig godt, hvis du kan få hende til at tage imod flasken. Den er med til at sikre hende en stor del af væskebehovet og samtidig undgår I at skulle give hende jerntilskud.
For ja - hun skal have dagligt jerntilskud, hvis hun ikke med sikkerhed drikker mindst 400 ml modermælkserstatning, tilskudsblanding eller industrielt fremstillet vælling dagligt. Hun skal have fuld dosis jern - det vil sige ca. 8 mg jern dagligt. Og du kan desværre ikke give "halvt antal dråber", hvis hun drikker "halv mængde modermælkserstatning".
Anbefalingen af jern skyldes at man vil sikre sig at barnet ikke kommer til at mangle jern ved et års alderen. Det vil være svært at sikre så jernholdig en kost, at barnet kan undvære jern og samtidig opbygge et jerndepot, som sikrer at barnet ikke får jernmangel, når det bliver ældre.
Du skal ud over hendes indtag af jern, ...
... naturligvis forsøge at give hende jern via kosten. Det gøres bedst ved at give hende kød og fisk. Du kan godt købe færdiglavet babygrød som er beriget med f.eks. jern og på den måde øge hendes jernbehov yderligere. Der er dog ifølge sundhedsstyrelsen lidt usikkerhed omkring hvor meget af jernberigelsen, der optages fra grødprodukterne og derfor er anbefalingen stadig at man skal give barnet jerntilskud dagligt. Babyfer er som du skriver taget af markedet og derfor er det jerndråber din datter skal have. Du kan købe smagsneutrale dråber.
Du skriver at du har forsøgt med andre typer erstatning og at du ikke tror hun protesterer over smagen, men i stedet over flasken. Du kan prøve at give hende modermælkserstatning af en tudkop, for at se om hun så vil drikke mere på den måde.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Håber du kan bruge dette lidt videre og ellers må du tale med lægen om, hvordan du skal forholde dig i forhold til jerntilskud, problemerne med forstoppelse osv. Ud over jern, så er modermælkserstatningen jo også en vigtig kilde til f.eks. kalk og vitaminer...
Krydser fingre for at det hos jer er en kort periode:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Omega-3 til gravide
Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.
Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse).
Derudover viser undersøgelser at Omega-3 har betydning for om graviditeten opnår normal længde og om barnet har en normal fødselsvægt.
Hvis du spiser 200-300 g. fisk om ugen, så er fedtsyrerne altid tilgængelige for dit...
Passiv rygning og børn
Små børn er særligt sårbare overfor passiv rygning, da deres organer endnu ikke er færdigudviklede.
Vi ved i dag at børn, som udsættes for passiv rygning, bliver oftere syge, og ofte også rammes hårdere af sygdomme. Børn, som udsættes for passiv rygning, har langt større risiko for at udvikle astmatisk bronkitis, astma, lungebetændelse og mellemørebetændelse.
Undersøgelser viser også at børn, som udsættes for passiv rygning i fostertilstanden og efter fødslen, vil...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
Jeg har nu i over 3 år været medlem af din hjemmeside og har ALTID påskønnet dine gode og fornuftige råd omkring mine to børn. Selvom du aldrig har mødt mine børn, har du altid rådgivet mig som om du hele tiden har været en del af deres liv......
Du er klart den bedste og ærligste sundhedsplejerske jeg nogenside har stiftet bekendtskab med, og jeg vil altid sætte pris på dine gode råd, som har gjort min hverdag bedre og mindre skræmmende.
Endnu engang tusind tak.