Annonce

Annonce

Svar: 4 årig pige bange for at spise


26. maj 2014

Alder:
4 år, 2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære forældre

Tak for jeres brev og hvor dejligt at høre fra jer igen :)

Det er rigtig godt at I er opmærksomme på jeres datters spisevaner og forsøger at sikre jer, at det ikke udvikler sig yderligere - og det er rigtig godt og vigtigt, at I også drøfter situationen med jeres læge.

Jeg tænker, at det er en rigtig god taktik at servere mad, som I erfaringsmæssigt ved, at hun godt kan lide. Det må gerne være så lækkert at hun ikke kan sige nej - og især hvis hun flere gange har sagt nej, så må hun til sidst blive så sulten, at hun prøver. Og jeg tænker at det handler lidt om at komme over den hurdle det lige nu er, så hun igen fornemmer, at det er helt ufarligt at spise.

Prøv med blåbærmuffins - når hun nu er særlig bekymret for blåbær, så kan det være en måde at komme over denne hurdle på… Er hun helt angst overfor alt hvad der hedder bær, så drop bærrene i en periode.

Prøv med større stykker mad, som man skal gnave af - i modsætning til jordbær og blåbær, som jo er mindre. Det kan være at give hende frikadellen hel eller et kyllingelår som skal gnaves eller en grillpølse, som hun kan sidde med, dyppe i ketchup, tage en bid af. Så hun oplever at sidde med mad i hånden og gnaske sig igennem måltidet. Det samme, når I f.eks. giver hende et stykke rugbrød, undgå at skære det i hapsere, men server det helt eller som klapsammenmad.

Prøv at give hende is, - det kan være en ispind eller en isvaffel. Det er vigtigt at det igen er is, som hun sidder med i hånden og spiser - og ikke med en ske. Dette fordi hun på den måde lære at spise andet end den grød og yoghurt, som hun lige nu er tryg ved. Hun skal betrygges i, at andet mad end skemad er okay :) Og is er næsten ikke til at stå for…

I må gerne servere "fingermad" en dag. Det kan være pitabrød eller madpandekager, der fyldes eller måske hjemmelavet pizza og som I så spiser med fingrene - det gør I alle sammen. Det kan også være spareribs eller lignende - gerne noget som fedter ...


Annonce

... lidt, hvor I gør noget sjovt ud af det at sidde og spise, grisse lidt med maden osv. Så det at spise er sjovt og noget anderledes end I måske plejer.

Lad hende være med til at lave med. Lysten til at smage og spise er større, hvis man er med til at lave retterne og hun må naturligvis gerne smage undervejs. I må gerne spise og smage lidt og sætte ord på maden og opfordre til at hun også smager. Det handler om at gøre det at spise så naturligt som muligt og hvor hun "kommer til" at spise noget, uden at tænke over det, fordi hun jo spejler sig i jer og hele situationen er anderledes, end når I sidder ved bordet.

Prøv at lave en picnic-kurv til hende, hvor hun kan sætte sig ud i haven på et tæppe. Udnytte det gode vejr til en hyggelig tur i haven - og hvor hun kan sidde og hygge sig - og prøve at spise - uden at der bliver lagt mærke til hende. Det er vigtigt at hun ikke føler sig presset, men kan prøve i sit eget tempo, og det kan hun netop her.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I nævner at hun måske har set jeres reaktion som vrede og I skal naturligvis være bevidste om, hvordan I reagerer overfor hende. Både i forhold til ikke at skælde ud eller stille krav om at hun skal spise noget bestemt, men også i forhold til det modsatte, at I bliver for urolige og giver hende for meget opmærksomhed. Det at lukke munden, ikke at ville spise, sætter jo gang i en masse reaktioner fra jer og hun er naturligt meget bevidst om dette med den alder hun har.

Vær derfor også opmærksomme på, hvor meget I taler om mad og hendes spisning i øjeblikket. Prøv ikke at tale for meget om det - hverken med hende eller med andre, i hvert fald ikke, når hun hører på det. Prøv at give hende madros, skab ro omkring måltiderne, tag det så afslappet som muligt. Jo mere ro der kommer omkring maden, jo bedre er det.

Og så skal I naturligvis holde øje med om det bliver ved og drøfte med lægen, hvordan I så i givet fald skal forholde jer :)

Håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Apgar score

Dette er betegnelsen for en undersøgelse som jordemoderen laver af barnet lige efter fødslen. Apgar Score blev udviklet i 1952 af Virginia Apgar og den bruges til at vurdere, hvordan barnet har det, lige når det er blevet født.

Jordemoderen har 5 ting hun ser på:

1. Hun ser på barnets reflekser,- reagerer barnet på forskellige stimuli, griber barnet, søger barnet osv.

2. Hun mærker barnets puls, for at se på hvor hurtigt barnets hjerte slår og om...

Læs mere i Babylex

Udmalkning af modermælk

Når du ønsker at malke ud og gemme din mælk bør du følge nedenstående retningslinier:

1) Vask dine hænder
2) Malk lidt mælk ud og kasser dette (ca. en spiseskefuld). Den første mælk kan være inficeret med bakterier fra huden og brystvorten. Når barnet ammes er dette uden betydning, men når mælken skal gemmes, er det vigtigt at den er helt ren.
3) Malk ud i en rengjort (skoldet) plastik flaske - kan købes på apoteket og de kan bruges flere gange, hvor du rengør og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.

Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.

Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.

Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder


Annonce