Annonce

Annonce

Svar: Soverutine 4 måneder


26. maj 2014

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev og velkommen til - og tillykke med den lille pige :)

Det lyder rigtig fint at du lader din datter følge sin egen rytme - man skal som udgangspunkt ikke ændre på noget som fungerer. Og hun må gerne sove sin længste lur om formiddagen og hun må også gerne nøjes med at sove to lure dagligt, hvis det er sådan hun trives bedst.

Men når det er sagt, så vil det dog også være en god idé at hjælpe hende til en rytme, hvor hun ikke kun sover en lang lur dagligt. Det vil med den aler hun har, være rigtig godt, hvis hun sover flere lure dagligt, fordi hver lur giver hende et afbræk, det sikrer hende fornyet energi, bearbejdelse af dagens oplevelser osv. og dagen bliver meget hurtigt for meget, hun bliver meget hurtigt overtræt og derfor ked af det, hvis ikke hun får de lure, som netop skal hjælpe hende igennem dagen.

Det er altså ikke nogen god idé at forsøge at skabe en rytme hvor hun sover 4-5 timer en gang dagligt og så en nattesøvn på 10-11 timer… modsat er det heller ikke nogen god idé at tage hende op efter kun 40 minutters lur, for det er også vigtigt at hun sover lidt længere søvnstræk for at få værdien og kvaliteten ud af lurene…

Hendes samlede søvnbehov er 15 timer i døgnet og de fleste børn vil trives, hvis de får ca 5 timer i løbet af dagen og 10 timers nattesøvn. Hvis jeres datter lige nu kan sove 12 timer om natten og en længere lur midt på dagen på 3 timer, ja så får hun samlet sit behov for søvn dækket, men nattesøvnen er for lang og dagssøvnen for kort - og hun bliver overtræt. I en sådan situation kan det derfor være en god idé at forsøge at afkorte hendes nattesøvn og forlænge hendes dagssøvn.

Hos jer lyder det som om at hun lige nu har brug for at sove en lang formiddagslur og hun må gerne sove fra f.eks. 9-12, hvis hun har brug for det og kan det og det lyder sådan. Om eftermiddagen skal hun så hjælpes til at sove endnu en lur og den må godt vare et par timer, måske kan hun sove fra 14.30-15 og et par timer frem. Det kan være at du skal prøve at putte hende ...


Annonce

... lidt senere til eftermiddagsluren og hvis hun ikke vågner af sig selv kl ca 17, så må du her gerne vække hende - og så kan hun så være vågen om aftenen og blive puttet til natten, når hun viser sig klar til dette.

Du må gerne trille hende en tur i barnevognen for på den måde at holde hende sovende. Du må også gerne lægge dig med hende i dobbeltsengen og amme hende i søvn der og evt. tilbyde brystet en ekstra gang, hvis hun viser tegn til at ville vågne op og hun virker urolig. Det vil være helt okay. Hun har en alder, hvor hun suger rigtig mange indtryk til sig og når I er i mødregruppe, til træning, handler osv. i løbet af dagen, så vil hun naturligt få en masse stimuli og kan have ekstra svært ved at koble fra overfor verden og derfor svært ved at finde ro og falde i søvn. Og her kan det ofte hjælpe at lægge sig i soveværelset, sørge for at der er køligt, nedrullede gardiner osv. amme hende (eller give flaske) og på den måde få hende lullet i søvn.

Du kan naturligvis også som du foreslår prøve at vække hende fra formiddagsluren, men ikke efter 40 minutter, hun må meget gerne sove 1.5-2 timer. Og så prøve at putte hende til en middagslur lidt tidligere, hvor hun så også kan sove 1.5-2 timer og så tilbyde hende en 3. lur sidst på eftermiddagen, først på aftenen, hvor hun måske bare sover en halv time… Men det afhænger helt af, hvordan du fornemmer at hun trives bedst.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Som udgansgpunkt skal man jo ikke vække børn - børn sover, når de har brug for at sove og vil naturligt vågne, når de ikke har brug for at sove mere. Og som du skriver skal man ikke ændre på hendes rytme - MEN, nogle gange er man nødt til at hjælpe barnet med en rytme, - og hvis hun er begyndt at forlænge sin nattesøvn og viser tegn på at sove en længere lur dagligt, så vil det ofte være uhensigtmæssigt for hendes alder og så er du nødt til at vække hende nogle gange, for at få skabt en mere hensigtmæssig rytme for hende…

Jeg håber du kan bruge disse tanker lidt videre :)

Glæder mig til at følge jeres lille familie - fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Nysgerrighed børn

At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer, og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent. Små børn er født som små forskere, der er rigtig gode til at undre sig over ting de møder og være nysgerrige på den verden, der omgiver dem.

Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og...

Læs mere i Babylex

Rotavirus

Rotavirus er den hyppigste årsag til diarré og opkastninger hos spædbørn. De fleste børn smittes mens de er mellem 6-24 måneder. De får kraftige opkastninger, vandig diarré og måske feber og barnet er i risiko for at få væskemangel. Symptomerne kan vare op til 7 dage.

Tegn på væskemangel er tørst, irritation, uro, sløvhed, indsunkne øjne, tør mund og tunge, tør hud og sparsom vandladning. Hvis du ikke kan få dit barn til at drikke og du oplever et eller flere af ovenstående tegn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for nogen rigtig gode svar! Det er rart at kunne søge råd herinde og se man ikke er den eneste i verden med problemer.

Mor til pige på 6 måneder


Annonce