Annonce

Annonce

Svar: Sulten baby - hvordan gribes det bedst an?


23. maj 2014

Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære mor til 2.

Tak for dit brev :)

Det er rigtig dejligt at lillebror trives så godt - og dejligt, at han er glad for flasken:) Der er som du skriver lidt forskel på om man ammer eller giver flasker - hvor børn der ammes i princippet ikke kan spise for meget, så kan børn der får flaske godt overspise. Det er lettere at spise af en flaske, det tager ofte kortere tid.

Det er rigtigt at den gule Allomin ikke er på markedet mere og der er ikke andre, som producerer "mere mættende mælk". Derfor har du ikke den mulighed at benytte dig af. I stedet kan du gøre det, at du prøver at dele måltidet i to - så du giver flaske, holder en pause undervejs, hvor han bøvser af, snakker og hygger lidt og så give ham flaske igen og lade ham spise færdig. Det at forlænge måltidet på denne måde kan gøre at han begynder at registrere lidt mere mæthed.

Det er dog ikke alle børn som vi accepterer at man afbryder deres måltid, når de er halvvejs og hvis han bliver frustreret og ked af dette, så må du naturligvis lade ham spise færdig. Det kan dog være en god idé at tilbyde ham en sut i forlængelse af måltidet, så han får sit suttebehov dækket. Når børn der får flaske søger flasken ekstra meget, så er det nemlig ikke altid fordi de har brug for den ekstra mælk, men kan i stedet godt være fordi de har et stort suttebehov.

Når man giver flaske, så spiser barnet som sagt ofte hurtigere, hvor en amning vil tage længere tid. Det betyder at børn der får flaske, godt kan have ekstra brug for sutten. Et barn dier (sutter) måske på brystet i en halv time eller mere, hvor et barn der får flaske måske sutter på og tømmer flasken i 10 minutter - og her er sutten i forlængelse af måltidet derfor en god idé.

Han udregnede behov er 1/6 af hans ...


Annonce

... vægt i døgnet og det betyder at hvis han vejer 7 kg nu, så må han faktisk gerne få mellem 1100-1200 ml i døgnet. Spiser han lidt mere er det også okay, men prøv om du kan holde dig på cirka det niveau lige nu.

Hvis han når han bliver fire måneder stadig virker ligeså sulten, så kan man godt overveje at give ham lidt majsvælling. Han bør max få to flasker svarende til 400 ml i døgnet, hvis du vælger at give ham dette.

Hvis dette ikke er nok til at mætte ham, så kan du starte op med lidt skemad. Jeg vil anbefale at du giver ham skemad til frokost i starten, og så kan du godt bibeholde en flaske vælling til natten, hvis han er vant til at få dette. Hvornår du starter op med skemad skal ikke afhænge at hans alder, men af hvornår han virker parat. Han skal kunne holde hovedet selv, åbne munden bevidst efter skeen, hans mave skal fungerer godt osv.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I starten vil det være små mængder skemad, små smagsprøver og ikke noget der mætter ham. Skemaden vil komme ud over hans vanlige indtag af mælk. En flaske vælling vil derfor sandsynligvis mætte ham lidt mere, fordi han jo kan drikke 200 ml vælling af en flaske. Effekten af vælling kan derfor være en anden end effekten af opstart med skemad - i hvert fald lige i starten.

I følge de nye anbefalinger, så anbefales vælling normalt først fra 6 måneders alderen, men i situationer som jeres, hvor der er tale om en meget sulten dreng, vil man godt kunne forsvare at starte op med lidt vælling i 4 måneders alderen. Du kan starte med en flaske og se hvordan det går og hvis det fungere godt, kan du prøve med to flasker i døgnet, f.eks. aften og sen aften.

Håber du kan bruge dette lidt videre - og dejligt at høre, at du har købt min bog om børn og mad. Håber du bliver glad for den, tak! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Efterfødselsreaktion

Både mænd og kvinder kan få en efterfødselsreaktion - i Danmark rammes ca. 10-15% af nybagte mødre af en fødselsdepression, og ca. 7% af mændene får en depression i forbindelse med at blive far. Faktisk mener man at tallet for fædre kan være betydeligt højere, måske endda højere end antallet af kvinder der rammes.

Nogle af symptomerne kan være ens for både mænd og kvinder - begge køn kan f.eks. føle skyld, selvbebrejdelse, håbløshed og en følelse af ikke at være en god nok...

Læs mere i Babylex

Moderkagebiopsi, moderkageprøve

En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.

Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk hjemmeside. Hvem er det egentlig udover dig som besvarer alle disse spørgsmål på denne side. For du kan da umuligt besvare dem alle ...

Tak for fantastiske guldkorn.

Mor til Mathias knap 8 måneder


Annonce