Annonce

Annonce

Svar: Dreng vil gerne smide ble, men er ikke klar!


17. maj 2014

Kategori:
Alder:
3 år, 5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære forældre til en dejlig dreng

Tak for jeres brev og fine beskrivelse af jeres dreng :)

Det er en forudsætning for at træne renlighed, at barnet selv er interesseret i at forsøge og det lyder det faktisk som om at jeres dreng er - han er i hvert fald glad for at kunne få bleen af og nogle gange, når bleen skal skiftes, spørger han, om han ikke bare må være fri.. Det er rigtig godt, for det er vigtigt, at han selv er motiveret og har lyst til at prøve.

Det er også en forudsætning, at han kan mærke, når han skal tisse og have afføring. Altså ikke først mærke det, når det er sket, men mærke trangen og fornemme, at det er nu. Og det at tage bleen af ham, kan godt hjælpe ham til dette. Det er her dog meget vigtigt, at I er omkring ham og kan reagere med det samme, så når han tisser eller laver, så kan I sige "hov nu tisser du, skat", "skynd dig, vi skal ud på toilettet" og så tage ham i hånden og følge ham med derud så hurtigt som muligt. Så han bliver bevidst om, at det er på toilettet det foregår, og at det handler om at reagere hurtigt.

Det kan nogle gange motivere at synge den gamle børnesang "moar jeg skal tisse", hvor man samtidig også synger "skynd dig, skynd dig ellers går det galt" og så løbe ud til toilettet i en fart. Lykkes det at nå toilettet er det godt, lykkes det ikke, så siger I til ham, at det var godt han forsøgte, og næste gang skal I prøve at være hurtigere. Så han forstår, at det er sådan det er - det er ikke okay at lave eller tisse i sofaen eller andre steder, det er på toilettet, det foregår.

Det vil også være rigtig godt at I taler med ham om, at I gerne vil hjælpe ham med at slippe bleen helt. Og ja - jeg synes at bleen skal blive på fordi det er en sikkerhed, men det betyder ikke at han skal tisse og lave i bleen. Og han skal behandles som om at han ikke har den på. Den skal bruges som et par underbukser, der trækkes op og ned.

Det betyder at han skal følges på toilettet mange gange dagligt - gerne ca. hver 3 time, ikke med længere afstand. Det vil sige om morgenen og om aftenen, men også før han løber ud for at lege, før I spiser, før I kører op for at handle osv. Og han skal ikke spørges "skal du tisse?" eller "skal du på toilettet?", for så siger han nej. Han skal følges ...


Annonce

... derud, fordi det er sådan det er "kom, vi skal på toilettet før vi kører", det er en regel som gælder for jer og for ham og alle tisser af :)

I skal opfordre ham til at "prutte", når han sidder på toilettet, så han lærer at lave der og som I fortæller, er det lykkes et par gange - det er super.

I må gerne tale med ham om, at han selv giver udtryk for at ville gå uden ble og at det er super flot, og det vil I hjælpe ham med. I skal naturligvis anerkende dette og forklare ham, at I vil hjælpe. Men samtidig også forklare ham, at det betyder, at han så skal gå på toilettet, når I beder ham om det - det er en del af jeres samarbejde. Der må godt være lidt "krav" forstået på den måde, at I naturligvis har visse regler for hvor man tisser og har afføring - det har man på toilettet. Det betyder ikke, at I skal skælde ud eller sige noget nedgørende til ham, men han må godt fornemme, at I ikke bryder jer om at han laver afføring i sofaen. I må altså godt forklare ham, at I nu arbejder på at hjælpe ham af med bleen og hvad det betyder - naturligvis på en god og anerkendende måde.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I må godt udnytte at han selv spørger om han ikke godt må være fri for bleen, om han behøver have den på. I må godt forklare ham, at det ikke er meningen at han skal tisse og lave i bleen, og hvis han flere gange har en tør ble og det lykkes at tisse og lave på toilettet, så behøver han ikke længere bleen. I kan på den måde godt forklare ham, hvad det går ud på og lave visse små aftaler. Og her skal I så netop hjælpe ham ved at have faste toilettider hele dagen igennem, så I på den måde giver ham muligheden for at det skal lykkes.

Når han sidder på toilettet, så skal han have tid. Han skal sidde og koncentrere sig om at tisse. I kan evt. tænde for vandhanen, så han kan prøve at lave samme lyd som vandet er løber. Det er vigtigt, at han har et toilet sæde, så han kan sidde og slappe af og ikke sidder og holder fast, forsøger at holde balancen osv. Det vil gøre at han spænder i kroppen og så vil han ikke kunne tisse eller komme af med afføring.

Kommer der noget i toilettet, så er det helt okay at lave en lille "sejrsdans", så han mærker, at det her er noget der betyder rigtig meget:)

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


30. september 2024 | Renlighed | 5 år

Laver i bukserne - 5 årig

Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Renlighed | 2 år, 7 mdr.

Påmindelser om toiletbesøg?

Hej Helen! Mange tak for svaret på mit sidste spørgsmål! Nu står vi...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Proprioceptive sans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Den proprioceptive sans kaldes også muskel-ledsansen, stillingssansen og den kinæstetiske/bevægelsessans. Denne sans er kroppens evne til at opfatte bevægelse, muskelkraft, kropsstilling, og det sker ved hjælp af...

Læs mere i Babylex

Moderkagebiopsi, moderkageprøve

En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.

Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg har længe fulgt med i din brevkasse og har selv fået hjælp til mange "problemer" fra dine svar til andre! Du har været en stor hjælp uden du har vidst det ...!

Bedste hilsner
Sanne mor til dreng på 8 måneder


Annonce