Annonce

Annonce

Svar: Stammen og stress?


16. maj 2014

Kategori:
Alder:
2 år, 4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære bekymrede mor

Tak for dit brev :)

Det lyder som om at jeres dreng er rigtig godt med sprogligt, og jeg kan derfor godt forstå, at du bliver bekymret, når han gennem længere tid pludselig begynder at stamme.

Hos mindre børn vil man ofte kunne høre gentagelser af ord eller stavelser, især når barnet er ivrig efter at fortælle noget spændende. Og dette er ikke nødvendigvis tegn på begyndende stammen. Du fortæller dog, at det hos jer er blevet værre den sidste tid, og du fortæller også at jeres dreng selv bliver irriteret over det og nu næsten kan få "kramper" i kroppen, når han forsøger at tale - og jeg tænker, at det vil være en rigtig god idé, at du kontaktet talepædagogen i kommunen hvor I bor. Du kan få kontakt oplysningerne af den tilsynsførende pædagog, du kan også ringe til kommunen direkte og bede om at komme til at tale med en talepædagog.

Man ved ikke præcist hvorfor børn stammer og mener at rigtig mange faktorer kan spille ind. Hos nogle vil der være tale om en genetisk betinget stammen, hos andre kan der være medfødte neurologiske faktorer og ja, der forskes også i om der kan være en stresspåvirkning osv. som du spørger til. Stammen varierer både i grad og i hyppighed og nogle børn vil have dage, hvor de taler flydende og andre dage, hvor de så har svært ved at tale. Og den generelle holdning er, at ...


Annonce

... årsager til sammen ofte er multifaktoriel. Det betyder at mange faktorer spiller ind og at stammen ofte skyldes forskellige faktorer hos forskellige personer.

Når barnet stammer, så vil der ofte være brud i talen i ordets begyndelseslyd. Det kan være sådan at barnet gentager lyde, stavelser eller ord, stammen kan også være en direkte blokering af en lyd og hvis det er længere ord, så kan stammen også forekomme et stykke inde i ordet.

Børn kan også have det man kalder for løbsk tale. Dette er karakteriseret ved at barnet taler i et højt tempo, trækker ord sammen og har artikulationsproblemer. Barnet kan godt have problemer med ord og lyd og på den måde kan løbsk tale og stammen godt minde om hinanden, men der er forskel på de to ting og de skal behandles forskelligt. Derfor er det vigtigt at få en talepædagog ind over. Han/hun kan vejlede jer i hvad der vil være mest hensigtsmæssigt i forhold til jeres dreng.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


På socialstyrelsen.dk kan du læse om stammen og løbsk tale. Gå ind under punktet "handicap", så folder der sig en menu ud, hvor du kan vælge "stammen og løbsk tale". Der kan du også downloade hæftet "Mit barn stammer - hvad gør jeg?". Hæftet er gratis og giver et rigtig godt indblik i stammen, hvad det er og hvordan I skal forholde jer.

Håber dette vil hjælpe jer lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Bekymring for sproglig og motorisk udvikling

Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...

Læs hele brevet og Helens svar


6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.

Sidder ofte i W-stilling

Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Udvikling - børn

Børns motoriske udvikling er forskellig, men du kan bruge følgende rettesnor:

1 mdr.: Barnet prøver at løfte hovedet fra underlaget, når det ligger på maven

2-3 mdr.: Støtter på underarmene og løfter hoved og bryst fra underlaget.

4 mdr.: Kan selv holde hovedet i siddende stilling. Begynder at trille rundt fra mave til ryg. Rækker ud efter ting.

5 mdr.: Hvis barnet får hjælp til at sidde op, vil det sidde med rank ryg og hovedet i fin...

Læs mere i Babylex

Navlestreng

Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.

Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Mange tak for dit gode svar - vi har nu fulgt dine anvisninger og det var en overraskende nem proces - 2 nætter tog det af vænne flasken fra vores datter og nu spiser hun som aldrig før - TUSIND TAK for dit lille skub.

Mange hilsener
Vibeke, mor til pige på 21 måneder


Annonce