Svar: Forstoppelse igen igen
Kære bekymrede mor
Tak for dit brev :)
Jeg kan godt forstå, du bliver bekymret og det er også vigtigt at finde ud af, hvorfor din dreng har forstoppelse og hvad man så i givet fald skal gøre ved det. Det er rigtig godt, at han nu får taget blodprøver og bliver ordentligt undersøgt - men prøv at lade være med at læse alt for meget på nettet, for det kan du kun blive ekstra urolig over.
Det er helt okay at følge lægens anvisning omkring laktulose, for at se om det vil hjælpe. Når lægen har ordineret det, så sker der ikke noget ved at give din dreng de høje doser og jeg har mødt mange børn som har fået lakulose i månedsvis, uden at de senere hen har fået problemer med deres tarmsystem. Når det er sagt, så vil jeg dog stadig foreslå dig at I overvejer Movicol Junior, og jeg synes du kan prøve at drøfte det med lægen igen. Der er nogle børn som reagerer anderledes på dette og det kan bestemt være et forsøg værd.
Det er sådan at Movicol Junior anbefales til børn fra 2 år og opefter. Derfor vil nogle privatpraktiserende læger være tilbageholdende med at udskrive det. Det er dog mit indtryk at Movicol Junior ofte bliver brugt på børneafdelinger - også til børn fra 6 måneders alderen. Det kan købes i håndkøb, men til børn under 2 år bør man få en læges godkendelse.
Det er vigtigt at hans mave fungerer, for ellers påvirker det jo også hans indtag af mad og dermed hans trivsel og velbefindende. Og det går ikke, at han nu begynder at tabe sig eller ikke tager på - fordi han ikke kan spise, netop på grund af forstoppelsen. Det er klart, at når der er et stop i tarmen, så vil det naturligt påvirke ens lyst til at spise, ens lyst til at komme mere i maven…
Og ja - jeg synes faktisk du skal prøve ...
... om du kan få din dreng til at tage imod en flaske. Han må stadig meget gerne blive ammet hos dig, så han får din mælk og ikke modermælkserstatning. Nogle børn får også problemer med forstoppelse, hvis de får erstatning; men du kan prøve med en flaske vand. Det kan sikre ham ekstra væske og bliver det aktuelt med Movicol, så anbefales det at dette gives opblandet i vand og gerne af flaske. Selvom du tilbyder ham vand til og mellem måltiderne, så vil han naturligt ikke kunne drikke samme mængde, som hvis han får en flaske. Hvis han ikke kan finde ud af sutteflasken, så kan du prøve med en tudkop eller måske en kildevandsflaske, evt. med tut. Han kan få frisk vand fra hanen eller du kan give ham kogt afkølet vand, hvis du tænker at hans mave bedre vil kunne håndtere dette.
Bliv ved med at tilbyde ham de 5-6 skefulde også selvom det ikke er så meget, men så han stadig får lidt mad i maven og så han også vænnes til at spise. Giv ham også mad i hånden, som han selv kan sidde med, gumle på, opbløde med spyt osv. Det er også med til at sætte gang i tarmperistaltikken.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeg går ud fra at du og lægen har talt om, hvorvidt din dreng har brug for at få tarmen tømt rigtigt ud. Nogle gange vil det være en god idé at give ham et klysma i endetarmen, som tømmer tarmen. Og herefter vil man så kunne lave en vedligeholdelsesbehandling med f.eks. Laktulose eller Movicol.
Prøv at lade være med at læse om en masse på nettet! Cøliaki kan godt give forstoppelse, Hirschsprung - også en mulighed. Men prøv at tage det roligt og få lavet de undersøgelser, der er nødvendige og så må I tage den derfra:)
Jeg håber, du kan bruge dette lidt videre og krydser fingre for at I snart får sat gang i maven:) Stort knus med på vejen!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
16. februar 2025 | Sygdom | 9 mdr.
Mellemørebetændelse og dræn - 9 mdr.
Kære Helen. Min datter er nu 9 måneder, og hun har igennem de sidste ca. 3...
Viden om børn:
Tøj tjekliste - Grundudstyr nyfødt
Barnet har brug for tøj, der passer i størrelsen, og som er blødt og behageligt at have på. Hvis tøjet er for småt og strammer, kan barnets bløde knogler påvirkes. Tøjet bør endvidere passe til årstidernes skiften.
Det kan være svært at købe alt babytøjet, imens du er gravid, da du ikke ved, hvor meget din baby måler og vejer. Når den lille først er kommet til verden, så er det lettere at købe tøj i den rette størrelse.
Som grundudstyr til en nyfødt kan...
Efterfødselsreaktion
Både mænd og kvinder kan få en efterfødselsreaktion - i Danmark rammes ca. 10-15% af nybagte mødre af en fødselsdepression, og ca. 7% af mændene får en depression i forbindelse med at blive far. Faktisk mener man at tallet for fædre kan være betydeligt højere, måske endda højere end antallet af kvinder der rammes.
Nogle af symptomerne kan være ens for både mænd og kvinder - begge køn kan f.eks. føle skyld, selvbebrejdelse, håbløshed og en følelse af ikke at være en god nok...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!
Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.
Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!