Svar: Søvn – dreng 2 år og 4 måneder
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Det er helt okay at jeres dreng sover 2.5-3.5 time til middag, når han sover fra kl. er ca. 21 til 06 om natten. Det lyder som om at både han og I trives rigtig godt med den rytme. Jeres dreng falder i søvn, når han er klar til at sove og vågner ofte af sig selv om morgenen. Det er rigtig godt, og som udgangspunkt skal man ikke ændre på noget der fungerer.
Middagsluren er rigtig god for ham. Når han sover om dagen, indeholder søvnen mange gode ting - han kommer igennem alle stadier af søvnen, han opbygger sit immunforsvar, han udskiller væksthormon, han bearbejder oplevelser - han er en meget aktiv dreng og får rigtig meget energi ud af at sove midt på dagen, så han bedre kan klare sig igennem eftermiddagen. Middagsluren er god for rigtig mange ting.
Hvis I på et tidspunkt ønsker at ændre på rytmen, så han begynder at være klar til at sove kl. 20 i stedet for kl. 21 så er løsningen ikke at fjerne en time fra hans middagslur. Det vil ofte ikke hjælpe, men vil i stedet ofte gøre, at han så bliver overtræt og får endnu sværere ved at falde i søvn om aftenen.
Det I skal gøre er at putte ham så sent, at I med sikkerhed ved at han vil kunne falde i søvn inden for ca 15 minutter. Altså faktisk først putte ham kl 21 og naturligt som nu sidde hos ham, læse godnathistorie, holde lidt i hånden osv. Det handler om at lære ham at det at komme i seng ikke er forbundet med en times uro og gråd eller med at man skal lege, lave hopla eller andet, men derimod om at det er trygt og dejligt at skulle sove - og være parat til at sove, når man bliver puttet.
Når han kan falde i søvn inden for ca 15 minutter, så rykker I puttetidspunktet frem og I flytter tiden med 15 minutter af gangen. Det betyder at I stedet for at putte ham kl 21, så putter I ham kl 20.45, herefter kl 20.30, så kl 20.15 og tilsidst kl 20, hvis I skønner at dette er det rigtige tidspunkt. Det er her rigtig vigtigt, at I holder fast i ...
... dagsrytmen. Det betyder at han skal op til samme tid om morgenen - det er ikke om morgenen, at dagssøvnen skal forlænges, men om aftenen. Han skal også puttes til samme tid til sin middagslur, men luren her afkortes med ca 15 minutter af gangen. Så i takt med at nattesøvnen gøres lidt længere, så afkortes dagssøvnen samtidig. På den måde sker der en gradvis ændring og det tager tid.
Det vil ofte være sådan, at I ikke kan flytte på tiden fra den ene dag til den anden, nogle aftener skal samme tid bibeholdes i flere dage, før I så kan putte ham lidt tidligere igen. Det er en forudsætning at han ikke bliver syg undervejs, at han ikke oplever store skift i sin hverdag, som sygdom, institutionsskift, at blive storebror osv. Det er vigtigt at der er tale om en rolig periode, når I vil ændre søvnvaner og rutiner - og så skal I forberede jer på at det sagtens kan tage op til 5 uger at ændre på en rytme.
Du skal være opmærksom på at det lige nu godt kan hjælpe jer, at du prioriterer at sidde hos ham - hans uro mod at falde i søvn og det faktum, at han græder ,når du går, kalder, søger dig osv. kan godt være med til at holde ham unødigt vågen. Det er derfor værd at prioritere at blive siddende, hvis det gør at han så stille og roligt kan falde i søvn i løbet af 10-15 minutter. Lykkes dette, så vil han sandsynligvis af sig selv begynde at afkorte sin dagssøvn, uden at I behøver ændre på puttetider osv.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
vær også opmærksom på at han kan have brug for en puttebamse, klud, slaskedukke eller lignende, som skal indgå fast som del af putteritualet - og på sigt fungere som substitut for jer forældre. Han kan putte med sin bamse og styrer selv sit behov for den, hvilket han naturligvis ikke kan med jer voksne. Bamsen skal altså stille og roligt erstatte jeres hånd og nærhed - men lidt tid på sengekanten vil han naturligt have glæde af de næste mange måneder og år:)
Jeg håber I kan bruge disse tanker lidt videre :)
Fortsat held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Regntøj
Børn der bor i Danmark har brug for regntøj, når de skal være udenfor og lege, og vejret er mildt og vådt.
Regntøjet skal være vandtæt, men uimprægneret. Det er en god idé at vælge regntøj af tekstil, nylon (polyamid) eller plasttypen polyurethan (PUR). Gå derimod uden om regntøj af PVC som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
Spørg evt. i forretningen og bed evt. om dokumentation fra producenten.
Regntøjet skal sidde godt uden at stramme. Det...
Sygt barn
Det er altid svært at vurdere hvad et lille barn fejler, og er du i tvivl er det altid en god idé at kontakte lægen. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.
De mest almindelige sygdomme hos børn er: Forkølelse, øjenbetændelse, mellemørebetændelse, lungebetændelse, maveinfektioner og skoldkopper.
Symptomerne er ofte: Manglende appetit, ondt i maven, opkastning og diarré samt feber.
Hvis det bliver nødvendigt at indlægge barent på sygehus er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.