Brev:
Søvn, rytme - 3 mdr.
Kære Helen
Vi fik for små tre måneder siden vores anden søn, Frederik. Han har været flaskebarn, siden han var ca. 10 dage gammel, hvilket både han og hans forældre trives med.
Ved 11 uger vejede Frederik ca 6300 g og målte ca. 63 cm.
Jeg udviklede desværre en fødselsdepression kort tid efter fødslen. Den er jeg i terapeutisk behandling for, og har heldigvis fået det meget bedre :-) Min mand har kunne overtage de første 14 uger af barslen, da jeg har været sygemeldt, men han skal starte arbejde om små 14 dage.
Indtil videre synes jeg, det har været svært at se en bestemt rytme hos Frederik, dog har det i lang tid været tydeligt, at han ikke har det store søvnbehov i løbet af dagen, mens han sover ret længe og godt om aftenen/natten.
Siden Frederik var et par uger, har vi svøbt ham (efter Kirsten Selinns metode), dog er vi nu gået i gang med at 'øve', at han skal falde i søvn uden at være svøbt, når han skal sove om dagen. Det lykkes nogle gange, og andre gange svøber vi ham, når det er tydeligt, at han ikke kan finde roen.
Om aftenen og natten lader Frederik sig svøbe og falder i søvn uden protester. Om dagen skal han stort set altid vugges i søvn (i liften), og han protesterer ofte med gråd og skal trøstes, aes osv., uanset om han svøbes eller ej.
Lige nu (og som sagt synes jeg stadig, at rytmen skifter utroligt meget), ser Frederiks dag nogenlunde således ud:
Ca 05:15/05:30: Begynder at rumstere, småpludre m.v. Virker tilfreds med bare at ligge i liften og 'snakke'
Ca kl. 06: Flaske, spiser mellem 100-150 ml.
Ca. kl. 07: Sover 1/2 - 1 time (i barnevognen, da vi følger storebror i skole)
Ca. kl. 9: Flaske, spiser mellem 100-150 ml.
Ca 9:30-10: Puttes, sover i gennemsnit 1/2 time
Ca kl. 11:30: Flaske, spiser mellem 100-150 ml.
Ca. kl. 12-12:30: Puttes; sover mellem 45 minutter og 2 timer
Ca. kl. 15-16: Flaske, spiser ca. 200 ml.
Ca. kl. 17: Puttes, sover 2-3 timer
Ca. kl. 19-20: Flaske, spiser ca. 200 ml
Ca. kl. 21: Puttes
Ca. kl. 24: Flaske i søvne, spiser ca. 150 ml.
Mine spørgsmål er flg.:
- Er der noget, vi kan gøre, for at forsøge at etablere en mere fast rytme i løbet af dagen, eller skal vi bare lade tiden råde? Det er mit indtryk, at Frederik spiser, som han ...
... skal, og det virker ikke som om, det er sult, der gør, at han ikke sover så meget i løbet af dagen. Vores egen sp mener, at han er godt i stand :-)
Jeg tænker særligt på formiddagsluren, som jo ofte bliver meget kort, og hvor Frederik ikke virker helt veludhvilet, når han vågner.
- Når min mand starter arbejde igen, vil han kunne give en flaske, mens Frederik sover omkring kl. 22. Giver det mening, hvis den seneste flaske er givet omkring kl. 20?
- Lige nu er Frederik vågen ca. en time efter, at han har fået mad om morgenen. Vil det være smartere, at forsøge at putte ham igen med det samme for at 'lære' ham at sove videre den tidlige morgen? Skal jeg evt. forsøge at give ham mad, allerede når han begynder at røre på sig ved 5-tiden, selv om han ikke efterspørger mad?
- Svøbe/ikke svøbe: Vi vil fortsætte med at svøbe Frederik om aftenen og natten, da det fungerer godt, og da der ikke er tvivl om, at han forbinder svøbet med at skulle sove om natten. Hvad tænker du om at fortsætte med at svøbe ham om dagen? Det er mit indtryk, at han nogle gange vågner tidligere i løbet af dagen, når han er svøbt, fordi han føler sig 'indeklemt', men sådan er det tydeligvis ikke om aftenen/natten. De seneste par dage har jeg ikke svøbt ham, når han har skulle sove sent på eftermiddagen, og når først han er faldet i søvn, har han jo så sovet et godt langt stræk.
Det skal siges, at vi svøbte vores ældste søn i meget lang tid, da han var/er en meget sensitiv dreng, og dette vil jeg helst undgå med lillebror, som slet ikke er lige så sensitiv.
- Vugges i søvn: Lige nu sover Frederik jo i sin lift, som han vugges i (på vores ben), når han skal sove om dagen. Men på et tidspunkt skal han jo over i en tremmeseng, så kan vi allerede nu gøre noget andet for at hjælpe ham til at sove, end at vugge ham?
Som du måske kan læse mellem linierne, leder jeg (panisk?) efter sammenhænge og strukturer, der kan gøre det lettere at overskue hverdagen med et lille nyt menneske. Det er naturligvis et arbejdspunkt for mig, da jeg jo godt ved, at det er begrænset, hvor meget fast struktur, der er hos en baby på tre måneder :-)
Jeg håber, du kan finde hoved og hale i ovenstående og ser frem til at høre fra dig.
Hilsen
Frederiks mor
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
27. oktober 2024 | Sovevaner | 4 mdr.
Kære Helen. Tusind tak for dit fine svar for et par uger siden. Vores dreng...
12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.
Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...
Viden om børn:
Suttekæde
En suttekæde er en kæde, som holder sutten ved barnet. Den fungerer ved at den sidder både på sutten og sættes fast i barnets tøj. Det kan være meget praktisk for forældrene, men kæden skal opfylde visse krav, for ikke at være farlig for barnet.
Sikkerhedsstyrelsen tester jævnligt suttekæder og det er desværre ikke alle suttekæder, der lever op til sikkerheden.
Det anbefales at:
- En kæde må ikke være mere end 22 cm lang, da barnet så kan få den...
Vugge - møbel
En vugge er en lille babyseng, der kan vugges/gynges. At bruge en vugge har mange fordele, da det er med til at stimulere barnets ligevægtsorgan og dermed har betydning for barnets videre udvikling. Samtidig er en vugge ofte mindre end en tremmeseng, hvilket er med til at gøre den tryg for baby at sove i - mange børn kan sove i en vugge de første 3-4 måneder.
Der findes mange forskellige vugger på markedet, og i mange familier er en vugge også noget, der går i arv. Nogle vugger...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Allerførst: Endnu en gang bøjer vi os i støvet for dig og din fantastiske rådgivning! Du skrev, at vi nok hellere måtte se at få den der natflaske sendt på pension - trods vores ængstelse ved at røre ved barnets vaner. Det tog.... 3 minutter, og hvis vores dreng kunne tale, ville han sige: "Tusind tak, Helen, fordi du fik far og mor til at smide den der elendige flaske ud, for det er meget hyggeligere at sidde på skødet og fedte med en banan og få en nat-historie". Bagefter lægger han sig ned og sover fuldstændigt som vanligt. Det er jo top!!!
Mor til Jens på 13 måneder