Annonce

Annonce

Svar: Nat mad 11 mdr


6. maj 2014

Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Nybagt mor til 2

Tak for dit brev :)

Og stort tillykke med at I har fået en lillebror - det lyder som en lidt voldsom oplevelse og jeg håber at I alle er okay? Det er dejligt at dine forældre er der og kan hjælpe jer - det vil naturligt også være med til at give storebror lidt ro.

Der er nok ingen tvivl om at hele situationen er stressende for jer alle sammen, og at storebror naturligt reagerer på dette. Selvom I forsøger at dele jer, så han hele tiden har en af jer forældre hos sig, så er det naturligt svært at være hundrede procent tilstedeværende, når lillebror er indlagt. Jeg er helt enig med dig i at hans reaktion og søgning mod flasken sagtens kan være udløst af et øget tryghedsbehov lige nu. Det at få flaske betyder jo at være tæt i jeres favn, mærke jer og lige nu har han ekstra meget brug for dette, fordi alt er nyt og fremmede.

Jeg tænker at til en vis grad skal han naturligvis have lov til at have sin flaske, men det er vigtigt at I ikke får skabt en vane, hvor han pludselig begynder at indtage alt for meget flaske og får alt for lidt rigtig mad. Det er vigtigt at holde fast i at han stadig skal spise rigtig mad - og evt. udnytte at I er et sted, hvor han har mulighed for at smage lidt andre retter og blive stimuleret lidt ekstra kulinarisk. Det er nemlig sådan at jo mere forskelligt du kan servere for ham nu, jo mere forebygger du kræsenhed og når han først bliver et år, så vil det være rigtig svært at få ham til at spise og smage på nye fødevarer. Han naturlige lyst til at putte i munden og undersøge ting på denne måde forsvinder, han vokser ikke så meget mere, og får han så samtidig en afhængighed af flaske og mælk, så bliver det endnu sværere.

Nogle gange oplever man det der kaldes "mælkedrankere", som er børn, der indtager alt for meget mælk og mælkeprodukter og som ikke spiser rigtig mad. Det vil naturligt gå ud over hans trivsel, og det er vigtigt at I ikke havner der.

Jeg tænker derfor at du skal prøve at finde balancen mellem at give ham den ekstra tryghed og nærhed, som flasken giver ham lige nu, men stadig forsøge at holde fast i at han ikke får alt for meget mælk. Det vil være rigtig fint, hvis du kan arbejde på en rytme, hvor han får 3 flasker i døgnet - svarende til ca 500 ml i alt.

Har I mulighed for at lave en godnatgrød til ham om aftenen? Det vil være rigtig godt med en grød inden sengetid, fordi det mætter ham ...


Annonce

... lidt ekstra og samtidig give god ro til natten. Det vil være med til at sikre, at han ikke vågner midt nat, fordi han er sulten.

Vær også opmærksom på at tilbyde ham ekstra vand i løbet af dagen. Det kan være af en kildevandsflaske, tudkop eller flaske - jeg tænker at det sandsynligvis er varmt hos jer - hvad er temperaturen? 25 grader? Det betyder naturligvis at hans behov for væske er højere end her i DK. Det er derfor vigtigt at sikre hans væskebehov i dagtimerne og her er vand den bedste tørstslukker, så han ikke behøver søge det ekstra om natten.

Der er vist noget med at jeres dreng ikke rigtig tåler komælk og mit forslag til en dagsplan kunne se således ud:

Morgen 7.30-8: Havregrød, lavet på vand og mme, vand af kop.

Formiddag 9: ½ bolle med lidt marmelade, frugtmos eller lignende og frisk frugt i hånden, vand af kop

Puttes til formiddagslur

Frokost 11-11.30: Varm middagsmad, hvis I har mulighed for det. Ellers brød med kød, fisk, kartofler, pasta, ris, grøntsager, - jo mere forskelligt jo bedre. Meget gerne både mos og mad i stykker. I må gerne købe det på glas i supermarkedet, hvis det er mest praktisk, men kan også lave det selv.

Tilbydes en banan og flaske med mme og puttes så til middagslur


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16: ½ bolle med lidt marmelade, frisk frugt i hånden og frugtmos - evt. som frugtgrød med lidt mme på. Vand af kop.

Aften 18: Kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta. Almindelige børnevenlige retter, der skal være mos og mad i stykker. Udgangspunktet er den mad, som I andre også spiser. Vand af kop.

Kommer i bad, gøres klar til natten.

Tilbydes en godnatgrød, lavet med mme og vand, vand af en kop ca 19.30, får børstet tænder.

Flaske og puttes til natten ca kl 19.45-20

Sen aften eller først på natten 23-01: Flaske og sover uden yderligere mælk til næste morgen tidlig, hvor dagen så starter med grød.

Jeg tænker at denne plan måske også vil hjælpe dine forældre, som lige nu naturligt tager over og skal hjælpe jeres dreng - hvor er det godt at de er hos jer! :)

Så ja - han reagerer på alt det som sker og har naturligt ekstra brug for trygheden og nærheden lige nu, men prøv at holde fast i at han stadig skal tilbydes mange små måltider hele dagen igennem, så han ikke får vendt helt rundt på sin rytme, begynder at indtage for store mængder mælk osv. :)

Rigtig meget held og lykke med det hele - og stort knus med på vejen :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Autostol

Til transport i bil skal barnet sidde i en godkendt autostol. Det lille barn skal helst sidde fastspændt med ryggen mod kørselsretningen.

Autostole skal være godkendt efter ECE (R)-44-03 eller 44-04. Der skal være et E-mærke på stolen, og den lange talrække under eller efter E-mærket skal starte med enten 03 eller 04.

For fastmonterede autostole hedder godkendelsen ECE (R) 44-05.

Autostole med andre mærkninger skal også være E-mærket, for at de er...

Læs mere i Babylex

Krydderurter

På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.

"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.

Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!

Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.

Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.

Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)

Med venlig hilsen
En familie på fire


Annonce