Svar: En masse spørgsmål om mad og drikke
Kære 'forpustede' Camilla
Ja det kan være en jungle at finde ud af alt det mad:o)
Ernæringsmæssigt er der ikke noget i vejen for at du giver din datter de industrielt fremstillede produkter, men du har jo også ret i at hun gerne med tiden skulle lære at spise hjemmelavet mad. Jeg synes derfor ikke at du skal gå helt tilbage til pulvermad, men i stedet variere det og gøre som du f.eks. er begyndt på at blande pulver med det hjemmelavede.
Problemet med de industrielt fremstillede produkter er ofte at de er meget fine i konsistensen, og på et tidspunkt skal barnet jo lære at tygge. Men netop det at du putter kogt hakket kød i mosen, er jo med til at gøre en ændring og det synes jeg er fint.
I princippet er det lige meget, hvilken slags grød din datter får til morgenmad, hvis hun er til risgrød eller majsgrød, så er det det, men du kan også give hende f.eks. havregrød. Sidstnævnte kan du lave meget nemt, hvis du har en mikrobølgeovn, så tager du en lille skål havregryn, dækker det med vand, stiller det ind i ovnen i 1½ minut, så det lige koger op, tager det ud, rører mælk i og en smørklat, og vupti, så er den hjemmelavede grød klar.
Det kan være en fordel at komme erstatning i grøden, da du så er sikker på at hun når op ...
... på de 400ml erstatning i døgnet, som er nødvendige for at hun får dækket sit jernbehov. Får hun ikke dette, skal hun have jerndråber ved siden af og så er Nan jo trods alt nemmere. Hun må også gerne drikke Nan af en kop.
Du kan også tilbyde hende små slurke sødmælk, dvs. små smagsprøver af en kop og lidt i madlavningen. Større mængder mælk skal dog være erstatningen. Nogle børn synes at sødmælk direkte fra køleskabet er for koldt, hvor andre nyder dette, på samme måde er det med vand og der er ikke noget i vejen for at du giver din datter lidt koldt vand.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er også en god idé at komme mælk i grøntsagsmosen, både fordi det gør mosen mere lind, men også fordi den mælk tæller med i det samlede mælkeregnskab. Derudover så kan smagen af erstatningen, som hun kender og godt kan lide, være med til at mosen måske smager mere bekendt og dermed bedre.
På apoteket kan du købe en lille lilla bog som hedder 'Mad til spædbørn og småbørn', her kan du læse næsten alt om mad og også finde opskrifter.
Fortsat held og lykke med det hele, og også en god jul til dig og din familie - måske skal din lille datter have lov til at smage risengrød til jul, det kan være det er et hit (lavet på sødmælk, så er en lille smule i orden). God fornøjelse.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Lus hos børn
Rigtig mange familier oplever, at deres børn kommer hjem med lus, og det bedste du kan gøre er at kæmme dit barn. Kæmning gør du bedst således:
1. Først vasker du barnets hår almindeligt. Helt våde lus sidder stille, men hvis lusene er tørre eller kun let fugtige, så bevæger de sig rundt. Våde lus er derfor lettere at få fat i. Sæt barnet på en stol foran dig, så du sikrer dig en god arbejdsstilling. Det tager tid at kæmme hår.
2. Så kommer du en god portion balsam...
Vitaminer børn
Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer til børn:
- D-vitamin gives dagligt til alle børn, fra barnet er 14 dage, og til det fylder 4 år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder særlige regler for D-vitamin til børn med mørk hud, og børn som får modermælkserstatning.
- Jern-dråber gives til børn, der er født for tidligt (< 37 uger) og til alle børn, som har en fødselsvægt på under 2500 gram. For tidligt fødte børn har behov for...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.