Annonce

Annonce

Svar: Problemer med at sove


21. april 2014

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære frustrerede mor

Tak for dit brev, hvor dejligt at høre fra dig igen - velkommen tilbage og tillykke med at I har fået en dejlig lillebror :)

Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med jeres lille dreng i øjenblikket og det påvirker naturligt hans søvn - både at det er svært at overgive sig til søvnen og også at han har svært ved at sove roligt, når han endelig sover og mange børn vil i denne alder også sove mindre, end vi normalt skønner at de har behov for. Det handler om at han lige nu er i separationsfasen - den mærkes især i 8-10 måneders alderen, og det handler om at han lige nu øver sin selvstændighed, øver sig i at bruge sig rigtig meget motorisk og oplever verden større og på en helt ny måde.

Han er måske begyndt at krybe og kravle, gør måske tegn til at ville rejse sig. Han sidder på gulvet, sidder fysisk længere væk fra dig, kikker efter dig, forsøger måske at bevæge sig hen mod dig, og bevæge sig lidt væk fra dig, vender sig, kikker efter dig, skal lige tjekke at du er der, måske have et lille kram og er så klar til igen at udforske verden mere og mere på egen hånd.

Han begynder at virke lidt afstandstagende, når I har gæster eller er på besøg hos andre. Han vil helst være på skødet, vil helst studere verden, omgivelserne, andre personer på afstand og græder måske, hvis nogen henvender sig for direkte til ham. Hvis du går fra ham - f.eks. lader ham være i stuen og du går ud i køkkenet, eller hvis du går på badeværelset eller lignende og han ikke kan se dig, så bliver han måske ked af det og når du kommer tilbage, så lyser han op i et kæmpe smil, lykkelig over at du er der, at du ikke var forsvundet:)

Det er hele denne udvikling, som gør, at han lige nu har svært ved at sove. Det er svært at slippe dagen og alle oplevelserne, det er svært at overgive sig til søvnen. Ofte oplever man at børn i denne alder protestere over at blive puttet. De vil ikke lægge sig ned, selvom de tydeligt er trætte, de vil følge med i hvad der sker, næsten som en slags "dagen skal ikke soves væk" og derfor sover de ofte mindre.

Den store motoriske udvikling, der sker med ham om dagen, vil naturligt også påvirke hans nætter. Han øver sig motorisk, øver sig i at kravle, skifte stilling, rejse sig osv. både når han er vågen og også når han sover. Derfor ser man tit at børn i denne alder i søvne får sig lagt op i kravlestilling, de vender og drejer sig, klynker, græder, protesterer over at "ligge forkert" og har brug for hjælp til at blive lagt ned igen. Man kalder det "headbanging", når barnet gentagende gange kan findes liggende i kravlestilling og slå hovedet ind i gavlen på sengen.

Og natten er også fyldt med uro på grund af drømme. Alt hvad han oplever om dagen, skal naturligt bearbejdes i søvne og dermed i drømme. Og det betyder at han også af den grund kan ligge uroligt, snakke i søvne, græde i søvne, nogle gange også grine i søvne - fordi der er mange ting at bearbejde...

Det er derfor et eller andet sted naturligt at du lige nu pludselig oplever det svært at få din dreng til at sove. Og når han endelig sover, så sover han måske ekstra uroligt. ...


Annonce

... Men når det er sagt, så har du naturligvis ret i at det er en rigtig god idé at arbejde på en nogenlunde fast dagsrytme - fordi det vil hjælpe både dig og ham på sigt.

Det har stor betydning for hans indre ur, at han har en nogenlunde fast rytme. Det har betydning for hans fornemmelse for hvornår han er træt og skal sove og betydning for hans fornemmelse for, hvornår han skal være aktiv.

Det lyder fint med de ca 2 x 1.5 time i løbet af dagen. Da han går sent i seng og står tidligt op, så vil han naturligt have brug for de ca 3 timer samlet i løbet af dagen. Måske kan du dog arbejde lidt på at han sover en lille smule længere om morgenen - dette ved evt. at indføre en godnatgrød, som en fast del af hans putteritual, så du sikrer dig at han ikke vågner, fordi han er sulten… Hvis han står lidt senere op, så vil han naturligt kunne sove lidt senere i løbet af dagen og eftermiddagen bliver på den måde ikke så lang og svær for jer at komme igennem :)

Mit forslag til en dagsplan kunne se således ud:

Morgen 7: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 8.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos, vand af kop.

Puttes til formiddagslur kl 9 og sover her ca 1.5 time

Frokost 11-11.30: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med grøntsagsmos med kød eller fisk, det kan være rester fra aftensmaden eller mos fra glas. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca kl 13

Eftermiddag 15.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. En lille portion tykmælk med revne æbler, frugtmos, rugbrødsdrys, vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Før aftensmad: Tilbydes lidt kogte grøntsager, et par rugbrødshapsere eller lignende i hånden at gumle på.

Aften 18: Udgangspunktet er familiemad, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være moset mad og mad i stykker og maden skal smage af noget. Vand af kop.

Kommer i bad, gøres klar til natten.

Tilbydes godnatgrød i køkkenet f.eks. kl 19.30 sammen med lidt mælk af en kop.

Flaske og puttes til natten ca kl 20

Sen aften 23: Flaske, det der også kaldes et drømme måltid og sover uden yderligere mælk til næste morgen tidlig, hvor dagen så starter med grød.

Som du kan se så indgår i der i denne plan en godnatgrød adskilt fra aftensmaden og som en fast del af putteritualet, grøden mætter ham lidt ekstra, så han måske kan sove lidt længere før han vågner og er sulten. På samme måde er det vigtigt at du ikke giver din dreng grød meget tidlig morgen, når han vågner, fordi du her så også vænner ham til at vågne, fordi han skal have grød… Prøv derfor at servere morgengrøden på et tidspunkt som du tænker umiddelbart vil passe bedst ind i jeres rytme både nu og fremover.

Det er rigtig fint, at du om dagen sætter ham i barnevognen og lader ham sidde, kikke på verden osv. og først lægger ham, når han viser sig parat. Prøv at lægge mærke til tidspunktet. Det kan give dig en idé om, hvornår han reelt er parat til at blive puttet :)

Jeg håber at ovenstående hjælper lidt videre på vej og også giver lidt idé om, hvad der sker hos jer lige nu :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fostervandsprøve

En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.

Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...

Læs mere i Babylex

Graviditet

Det første tegn på, at du er gravid, er normalt udebleven menstruation, eller at du bløder meget lidt. Derudover kan du få kvalme - især om morgenen. Dine bryster kan vokse og blive ømme. Du kan også opleve at være ekstra træt.

Har du mistanke om, at du er gravid, så er det en god idé at tage en graviditetstest. Du bør også altid kontakte din læge, for at aftale tid til en graviditetskonsultation.

Graviditeten varer normalt 40 uger, og lægen vil beregne din...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

1000 tak for din altid varme og kærlige måde at gribe udfordringerne an på - det er helt rigtig for mig!
Jeg nyder både dine personlige svar til mig, men bestemt også de svar du giver til andre.

Tak,
Mor til pige på 15 måneder


Annonce