Svar: Forstoppelse og jern
Kære Mor
Tak for dit brev :)
Det er rigtig godt og rigtig vigtigt, at du er opmærksom på at holde jeres lille drengs mave igang. Det har stor betydning for hansindtag af både mad og mælk, at hans mave fungerer, og det har også stor betydning for hans velbefindende og udvikling generelt.
Du skal naturligvis sikre ham væske nok, og det er rigtig fint at du både ammer, giver vand af kop og også prøver med vand af flaske, for at øge hans indtag af væske. På samme måde er det rigtig fint, at du forsøger at tilbyde ham skemad flere gange dagligt, og det er her vigtigt at du varierer hans indtag af både grød og mos. Det vil være rigtig godt at du nu, hvor han er 6 måneder giver ham frugtmos og frisk frugt i hånden som mellemmåltid - det er med til at sætte maven igang naturligt og du kan forsøge med f.eks. sveskemos, blommemos og abrikosmos evt. blandet med æble.
Nu hvor han er 6 måneder må han også gerne få lidt sovs. Det kan være flødesovs, som I selv spiser, det kan også "bare" være lidt smørsovs, som du hælder over hans grøntsagsmos. Sovs kan give smag, men er også godt til at "smøre" lidt, så han ikke får så hård mave.
Det er korrekt, at du ikke bør give mere end 10 ml laktulose, med mindre det er aftalt med lægen. Laktulosen bør gives to gange dagligt og gives med fordel sammen med lidt frugtmos. Det lyder dog som om at jeres dreng ikke får det fulde udbytte af laktulosen, og jeg synes derfor, at I skal tale med jeres læge om at skifte over til Movicol Junior i stedet. Det skal blandes op med vand og drikkes - enten af flaske eller af tudkop.
Med hensyn til jern, så synes jeg også I skal drøfte dette med lægen. I Danmark anbefaler vi at man giver jern, når barnet ammes - kun hvis barnet får modermælkserstatning og med sikkerhed indtager mindst 400 ml mme dagligt, så kan jerntilskud undværes. I kan prøve at give ham Babyfer - det er smagsneutralt jerntilskud, der drysses som pulver ud på lidt frugtmos. Det fungerer bedre for nogle børn. I kan naturligvis også overveje, om I vil gå over til at give 400 ml mme dagligt, for på den måde at sikre jeres dreng den anbefalede mængde jern. Jeg ved fra dine tidligere breve, at amningen ikke har været helt let, og at jeres dreng i perioder tager sparsomt på - så måske vil det ...
... netop være en god løsning for jer, hvis jeres dreng kan lære at tage imod en flaske med modermælkserstatning. På den måde kan I komme væk fra at give ham jerntilskud, I får tilført ham ekstra væske, I ved præcist hvor meget væske han indtager, og I sikrer jer, at han fortsat tager på….
Mit skøn vil være, at der ikke bør gå mere end 2 dage mellem hans afføringer og det er vigtigt at afføringen er blød og let for ham at komme af med. Den må ikke være knoldet og hård, og det må ikke gøre ondt og må ikke give ham rifter. Hvis han oplever, at det gør ondt at have afføring, så vil han naturligt også holde igen og vil ikke presse, og det vil forstærke hans forstoppelse.
Det vil være rigtig godt, hvis I kan hjælpe ham med at blive mobiliseret. Det er godt for at holde maven igang. Det betyder at I skal cykle med hans ben, hjælpe ham med at "stå og hoppe" på jeres skød. I skal hjælpe ham med at trille, dreje, krybe. Jo mere han bevæger sig, jo bedre vil det også være for hans mave.
Det kan også hjælpe med et dagligt bad. Det at komme ned i det lune vand, kan få mave-tarm til at slappe lidt af, så maven ikke bliver "så spændt" og så han bedre kan komme af med afføringen efterfølgende.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre
Morgen 7.30: Tilbydes lidt havregrød, vand af kop.
Formiddag 9: Tilbydes frisk frugt i hånden og du følger efter med lidt frugtmos, vand af kop.
Ammes og puttes til formiddagslur
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Frokost 11.30-12: Tilbydes ristede rugbrødsbjælker at gumle på selv og du følger efter med lidt grøntsagsmos. Det kan være hjemmelavet eller det kan være lidt mos fra glas. Vand af kop.
Flaske med mme og puttes til middagslur
Eftermiddag: Frisk frugt i hånden at gumle på selv, suppleres med frugtmos, vand af kop - og ammes også gerne om eftermiddagen.
Powernapper evt. Og måske springes den over.
Aften 18: Ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på, og du følger efter med grøntsagsmos med kød eller fisk, vand af kop.
Ammes og/eller flaske med mme og puttes til natten ca 19.30-20
Sen aften: Flaske med mme og sover videre
Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke med ham:)
Og rigtig god påske i det svenske :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.
Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?
Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...
13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.
Skoldkopper, bedsteforældre og smitte
Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...
24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.
Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...
24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.
Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...
26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.
Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...
Viden om børn:
Høj stol til baby
Når barnet begynder at kunne sidde selv, er det en god idé at anskaffe en høj stol. Så kan barnet sidde med ved bordet under måltiderne, og det kan også følge med i, hvad I laver ved køkken- og spisebordet.
Der findes mange forskellige modeller af højstole, men de fleste vælger i dag en model, som kan stå ved spisebordet. Det giver mulighed for, at baby kan være med ved bordet, når familien sidder og spiser og på den måde naturligt tage del i måltiderne.
De...
Graviditet uden for livmoderen
Graviditet uden for livmoderen er en meget alvorlig graviditetskomplikation, der optræder i ca 2 procent af alle graviditeter.
Det er forbundet med stor risiko for moderens liv og det er ikke muligt at gennemføre en sådan graviditet. Ofte er der faktisk heller ikke tale om et rigtigt foster, og dermed ikke om en rigtig graviditet.
Spiral udgør en risiko for at man bliver gravid uden for livmoderen. Derudover kan det spille ind, hvis man tidligere har haft...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.