Svar: Korte middagslure
Kære trætte mor
Tak for dit brev og dejligt at høre, at du kunne bruge mit sidste svar:)
Hvis din dreng har tendens til at vågne efter en time og han her virker vågen, ligger og smiler til dig i barnevognen og tydeligt ikke virker til at have behov for at sove mere, så må du gerne tage ham op, snakke med ham, lege og pludre. Det er helt okay, så vil han måske kunne sove en længere lur næste gang du så putter ham.
Nogle børn sover deres længste lur om formiddagen og andre børn sover en lang middagslur. Du må prøve at se, hvad der fungerer bedst for jer og lige nu prøve at følge ham. Skal jeg sige noget generelt så vil det være at de fleste børn trives godt med en rytme, hvor det er middagsluren, der er den længste lur, fordi en lang lur midt på dagen ofte gør, at eftermiddagen ikke bliver så lang og barnet ikke bliver så overtræt sidst på dagen. Men igen - hvis barnet har en rytme, hvor det sover længere formiddagslur, så er det naturligvis helt okay.
Derudover vil dagslurernes længde naturligvis også afhænge af hvor lang nattesøvnen er og hvis din dreng sover 12 timer om natten, så vil det være helt naturligt at han ikke kan sove mere end 1 time af gangen i løbet af dagen. Han vil med den alder han har, stadig have brug for 3 lure dagligt. Det er vigtigt netop at få de afbræk, som dagssøvnen giver ham og det vil her være rigtig fint at han sover 1 time tre gange dagligt. Det er bedre end at hvis han ...
... f.eks. sov 3 sammenhængende timer midt på dagen. Med den alder han har, vil han naturligt sove bedst med de tre lure.
Planen jeg har sendt dig er ment som en guide, så du kan se hvordan rytmen i en dag kan være. Det vil dog være rigtig fint at forsøge at skabe nogenlunde faste spisetider dagen igennem, ligesom faste tidspunkter for hans lure også er vigtigt. Du må derfor godt prøve at holde fast i at frokost og aftensmad serveres til nogenlunde samme tid hver dag og gerne på tidspunkter, som normalt passer til, hvornår man spiser frokost og aftensmad. Om det lige er kl 11 eller kl 12 betyder ikke så meget, bare det passer ind i rytmen og dagen og det stille og roligt bliver til en rytme, som du kan følge og som passer til din dreng og til jer.
Det betyder dog også at hvis du putter din dreng til formiddagslur kl 9 og han så vågner kl 10, så skal du ikke servere frokost kl 10 men stadig kl ca 11.. Det er en god idé at tidspunkterne i løbet af dagen ikke varierer mere end +/- en halv times tid. Så nogle dage spiser han måske frokost kl 11 og andre dage 11.30.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Når du via nogenlunde fast tidspunkter forsøger at skabe en rytme, så er det fordi du derved påvirker hans indre ur, hans indre rytme. Det vil hjælpe ham til på sigt at fornemme mæthed og sult, ligesom det vil hjælpe ham til at fornemme behov for aktivitet eller søvn.
Håber dette besværer dit spørgsmål og hjælper lidt videre på vej :)
Rigtig god påske!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Barneseng
Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.
Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.
Den...
Vitaminer børn
Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer til børn:
- D-vitamin gives dagligt til alle børn, fra barnet er 14 dage, og til det fylder 4 år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder særlige regler for D-vitamin til børn med mørk hud, og børn som får modermælkserstatning.
- Jern-dråber gives til børn, der er født for tidligt (< 37 uger) og til alle børn, som har en fødselsvægt på under 2500 gram. For tidligt fødte børn har behov for...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.