Brev:
Gider ikke spise mad herhjemme
Kære Helen.
Jeg skriver til dig, da vi igennem længere tid har haft nogen udfordringer med, at vores søn ikke rigtig gider spise mad herhjemme (det vil sige at div. Snacks, frugt, kiks går fint og det opsøger han selv ved at gå på opdagelse i køkkenskuffer, hvor han ved der ligger noget han kan lide at spise).
Han spiser fint i dagplejen, hvor han trives og er meget glad for at være. Han er 18 mdr., er en aktiv lille fyr, der begyndte at gå omkring 13 mdr., vejer ca 12 kg og er ca 86 høj.
For at fortælle lidt mere ang mad, så blev vi indlagt med ham, da han var ca en uge gammel, da han ikke tog på og var sløv pga. Gulsot og det viste sig, at årsagen var, at jeg ikke havde noget mælk. Han fik sonde og endte med at blive flaskebarn. Han har haft flere perioder, mens han kun fik flaske (indtil han var ca 6 mdr., hvor han afviste flasken og ikke ville spise) , og vi havde sundhedsplejersken meget på banen og han blev målt og vejet og fulgte fint med vægt- og højdemæssigt samt ift udviklingen.
Vores udfordring nu er, at han meget ofte ikke spiser noget - eller ret meget aftensmad, hvilket frustrerer os (nok særligt mig rigtig meget ). Det er blevet en stor bekymring og frustration og det kan nok ikke udelukkes, at han kan mærke det, når vi skal spise, selvom jeg forsøget at skjule det og tale med min mand istedet for at holde øje med, om vores søn spiser noget.
Mine spørgsmål er:
Skal vi lade ham selv komme, når han er sulten og regne med, at han ...
... spiser, hvis han er sulten. Måske spiser han sine hovedmåltider (3 stk.) i dagplejen, men når vi fx. Har weekendsom eller ferie (som nu påskeferie), så synes jeg det er en udfordring.
Vi har særlige udfordringer, når vi sætter os til bords og sætter ham op i hans stol - det er en kamp, og det ender ofte med, at vi må sætte ham ned igen og vente på, at han kommer over ad sig selv (det plejer han at gøre efter lidt tid). Det er som om, at vi på ingen måde skal bestemme spisetider!
En anden udfordring er hvad han spiser, hvis han endelig vil spise. Kød spiser han ikke herhjemme, og det har han ikke gjort siden han var sygdomsramt ved juletid. Han vil helst spise gulerødder, peberfrugt, agurk, tomater, kartofler, pasta, brød (rug og lysere brød ), ris, leverpostej og oksespegepølse. Har du foreslag til, hvordan vi skal håndtere at hans kost herhjemme er meget ensformig. Det skal siges, at han spiser varieret i dagplejen uden de store problemer. Da han begyndte med mos, grød mv var hans kost væsentlig mere varieret og han ville spise meget forskelligt.
Som førstegangsforældre er vi meget i tvivl om, hvordan vi håndteret div. Mad- udfordringer. Skal vi bare servere 1 ret og lære ham, at det er det vi spiser og der er ikke flere serveringer under et måltid ? Eller forstår en på 18 mdr. det? Det skal lige tilføjes, at han ikke efterspørger mad om natten, nem bliver lagt i seng med en flaske min på 200 ml.
Vi glæder os til at høre din vurdering.
Kærlig hilsen
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
20. marts 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Hej Helen Mange tak for en virkelig god brevkasse. Den har været helt...
24. februar 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Tvillingedrenge sover meget uroligt og vågner konstant
Hej Helen Tusind tak for din gode brevkasse - den har hjulpet os mange...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.
Skoldkopper, bedsteforældre og smitte
Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...
Viden om børn:
Æteriske olier
Æteriske olier er planteolier, der tilsættes forskellige plejeprodukter, f.eks. massageolie, for at give det duft.
Æteriske olier kan indeholde allergene parfumestoffer, der kemisk set er identiske med - og lovgivningsmæssigt er sidestillet med - de syntetisk fremstillede.
I forhold til børn er det vigtigt at undgå parfumerede massageolier og helt undlade at bruge voksenprodukter. Æteriske olier bør ikke bruges direkte på huden og man skal være opmærksom på at...
Feberkrampe
Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.
Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.