Svar: Kan man rykke sengetid om aftenen
Kære hele Arthurs B familie
Tak for jeres brev :)
A-børn og B-børn - ofte kalder vi dem lærker og ugler, og jeg har selv en af hver, så jeg forstår godt, hvad det er du/I oplever :)
Lærkerne falder ofte let i søvn om aftenen, de er trætte sidst på dagen, har svært ved at koncentrere sig om f.eks. at spise osv. og det er dejligt at komme i seng. Det er tydeligt at for lærkerne er morgenen den bedste tid på dagen – de vågner, de er udhvilede, de føler sig friske – de elsker at komme op og starte dagen og de vågner ofte kl 05 ...
Uglerne derimod, de kan ikke lide at stå op, de elsker aftener, - aftenen er den bedste tid på dagen. Det er rigtig svært at få uglerne til at sove, de har svært ved at overgive sig, svært ved at koble fra. Om aftenen er de mest årvågne, aktive og har "bare" lyst til at lege.
Om man er det ene eller det andet, betyder egentlig ikke noget, man kan fint trives uanset om man er lærke eller ugle. Den største udfordring er, hvis man selv er B-menneske og får en lille lærke, der gerne vil starte dagen tidligt eller modsat, at man er A-menneske og rigtig gerne vil sove om aftenen, men bliver holdt vågen af sit barn, som er en lille ugle...
Vi har alle det, der hedder en cirkadisk rytme. Det der også hedder vores indre ur. Denne rytme styres af mange ting og den følger ofte et bestemt mønster – niveauet af hormoner er forskelligt alt efter tidspunktet på døgnet, vores kropstemperatur varierer, hvornår vi går på toilettet følger et bestemt mønster. Det samme gør vores appetit, vores blodtryk osv. Det er ikke tilfældigt, hvornår vi føler og trætte, sultne osv.
Lys har stor betydning for vores cirkadiske rytme. Lys fortæller os noget om hvornår vi skal være vågne og hvornår vi skal sove. Derfor er det rigtig godt med dæmpet belysning, nedrullede gardiner osv. når det er sengetid, ligesom mørklægningsgardiner kan være rigtig gode til at holde dagslyset ude om morgenen. Og når man har en dreng, der vågnet tidligt, så kan det nogle gange hjælpe lidt (det er ikke hele løsningen, men det kan hjælp) at sætte mørklægningsgardiner op i værelset. Hvis I kan holde dagslyset ude, så kan I hjælpe ham til at sove måske bare 20 minutter længere.
Lige nu hvor det stadig er mørkt om morgenen, så vil det naturligvis ikke hjælpe så meget, men i løbet af den næste månedstid vil vi naturligt få lysere og lysere morgener og det vil derfor kunne hjælpe jer til at hans opvågning ikke rykkes for meget i den forkerte retning :)
Aktiviteter i løbet af ...
... dagen, at der sker noget omkring ham, er naturligt med til at holde ham vågen - og det er dette du ofte benytter dig af nu. Du kan trække hans puttetidspunkt lidt ved at klappe, synge osv. og på den måde holde gang i ham, så du på den måde forsøger at få hans rytme, hans indre ur passet ind til jeres hverdag, så det fungerer bedst.
Måltider, mad han tilbydes og tidspunkter han spiser på spiller ind på hans cirkadiske rytme. Mad har stor betydning i forhold til at føle sig træt og parat til at sove.
Når man skal ændre på en tidlig søvnfase, som jeres dreng har - altså hvor han har en rytme, hvor han naturligt gerne vil stå tidligt op, sove tidligt hele dagen igennem og gerne vil gå tidligt i seng, så skal man se på hele dagens rytme og vurdere, om der er noget som kan ændres. Man kan desværre ikke "bare" holde ham vågen om aftenen og putte ham senere i seng - hvis man gør det, vil han ofte stadig vågne tidligt om morgenen, men han vil være i søvnunderskud, fordi nattesøvnen har været alt for kort og han vil være pylret, ked af det og tydeligt mangle overskud i løbet af dagen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeres dreng sover umiddelbart rigtig fint og får samlet den mængde søvn han har behov for (måske lidt i underkanten gennemsnittet er 14 timer) - og lige nu trækker du hans lure og prøver på den måde at få ham til at sove lidt senere hele dagen igennem - og det lykkes for jer. Han får stadig sine to lure dagligt og lyder til at trives - og derfor er det begrænset, hvor meget mere du kan gøre. Et forslag kunne dog være, hvis du kan lade ham sove en lidt længere middagslur. Han sover ofte en time og det i bilen - og jeg tænker at han måske ville kunne klare eftermiddagen og aftenen bedre, hvis han kunne sove en længere middagslur.
Så er der nogen mulighed for at give ham dette? Kan det praktisk lade sig gøre, når storesøster også skal hentes? Måske kan du putte ham allerede kl 13-13.30, hvor han er træt og parat, og så lade ham sove til kl 15, hvor hun så kan hentes. Det vil sige, at hun bliver hentet en time senere og han får mulighed for at sove en time længere - mod at I så har mere ro på om aftenen. Han vil måske kunne puttes lidt senere om aftenen, fordi han har sovet mere om dagen og vil så måske kunne sove lidt længere om morgenen (ingen garanti), men netop hvis dagsrytmen ændrer sig, vil natten nogle gange også ændre sig... Ikke sådan at han skal sove kortere nattesøvn, men så nattesøvnen rykkes rent tidsmæssigt.
Jeg håber du kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Rodfrugter
Især i de kolde efterårs- og vintermåneder er rodfrugter rigtig gode. Rodfrugter er sunde, nærende og giver god smag til mange vinterretter og så har de farver og en naturlig sødme, som mange børn sætter stor pris på.
Pastinakker og jordskokker er lyse, gulerødder orange, og rødbeder har en farve, der kan variere fra det violette over i det vinrøde, alt efter hvordan de tilberedes.
Det danske klima er godt at dyrke rodfrugter i og det er som udgangspunkt en god idé...
Sele til barnevogn
Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.
Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.
Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.