Svar: Skemads spørge Jørgen
Hej med dig
Tak for dit brev og hvor dejligt at høre, at du har købt et par af mine bøger - tak!:)
Det lyder som om at I har ramt det rigtige tidspunkt for skemad. Jeres datter er glad for både grød og mos, åbner munden og tager fint fra og får nu skemad to gange dagligt. Det lyder super.
Det er rigtig fint, at du nu variere grøden ved at komme lidt forskellig frugtmos på som topping, ligesom du også gerne må variere mellem de forskellige grødtyper. Og naturligvis også variere hendes grøntsagsmos, så hun skifter lidt mellem at få f.eks. gulerod, kartoffel, blomkål, broccoli...
De fleste børn vil være parate til tre skemåltider i 6 måneders alderen, og det vil være rigtig fint, hvis I her kan starte med lidt morgengrød. Det er dog stadig vigtigt at holde mængden nede, så der er plads nok til mælken i maven. Det er vigtigt, at skemaden ikke fylder så meget, at hun ikke drikker mælk nok. Det er således bedre at give hende ½ dl to gange dagligt og hun så drikker sin mælk, end at give hende 1 dl en gang dagligt og hun derefter ikke vil drikke mælk nok. Hvis hun er meget sulten og spiser store mængde skemad, så kan du godt overveje om hun skal have 3 mindre måltider skemad dagligt allerede nu, men ofte vil det som sagt være fint at starte med morgengrød, når hun bliver 6 måneder og stille og roligt kommer så også lidt mellemmåltider ind i dagsplanen.
Det er en god idé her i starten at bibeholde samme type grød eller mos et par dage i træk, ligesom det er en god idé at du bibeholder et kendt måltid, når du serverer noget nyt. Det vil sige at hvis hun er glad for boghvede med æble, så kan du bibeholde dette til frokost, og om aftenen så prøve med en ny grøntsagsmos. På samme måde kan du bibeholde grøntsagsmosen som hun kender og er tryg ved om aftenen, når du prøver med en ny type grød til frokost. For mange børn fungerer det godt at variere ca hver 3 dag i starten, men der er ikke nogen faste regler her, du skal gøre det, som umiddelbart fungerer bedst for jer.
Jo ældre hun bliver, jo bedre er det at tilbyde hende varierede grødtyper, varierede ...
... typer af grøntsagsmos og varierede typer af frugt og bærmos - og ikke kun give en slags. Lige nu er det vigtigste, at hun bliver glad for mad og glad for det at spise, nyder det og har naturlig interesse for det, men når hun bliver 7-8 måneder, så er det vigtigt at tilbyde stor variation både i smag og i konsistens. I denne alder har børn en naturlig lyst til at smage, putte i munden, tygge og bruge deres kæber og jo mere forskelligt du kan introducere hende for i denne alder, jo mere forebygger du kræsenhed. Det er altså lige nu en balance mellem at variere og tilbyde lidt forskelligt, så hun vænnes til forskellig smag og konsistens, men samtidig ikke variere så meget og give så meget skemad, at hun føler sig presset og pludselig begynder at lukke munden sammen. Hun skal have den tid hun har behov for. Igen ikke nogen helt faste regler, du skal prøve at fornemme, hvad hun vil have det bedst med:)
Ris kan have et højt indhold af uorganisk arsen, som kan være kræftfremkaldende, og derfor skal man i forhold til børn være ekstra opmærksom. Det anbefales derfor, at man ikke giver børn risgrød dagligt, men at man variere med andre grødtyper.
Når mange vælger at give deres børn risgrød, så er det fordi denne grød er meget mild og har en smag og en konsistens, som rigtig mange børn godt kan lide. Samtidig kan risgrøden bruges som basis for andre ting - den kan f.eks. også blandes med grøntsager og med andre typer grød. Igen skal man jo så være opmærksom på ikke at give ris til barnet hver dag.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Ris kan indgå i en varieret kost og det vil ofte være et hit med risretter i 7 måneders alderen, fordi din datter her begynder at have behov for lidt mere bid - og her er ris og konsistensen af kogte ris rigtig gode. Samtidig indeholder ris ikke gluten (hvilket pasta f.eks. gør), så når man giver ris, så holder man gluten indtaget naturligt nede.
Du behøver ikke på nuværende tidspunkt at give din datter risgrød, hvis du helst vil undgå det. Hun kan få majsgrød, boghvedegrød, hirsegrød og quinoagrød i stedet.
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Øl og amning
Før i tiden anbefalede man, at kvinder der lige havde født, og som gerne ville amme, drak en maltøl eller en mørk hvidtøl dagligt, fordi det kunne hjælpe med at sætte mælkeproduktionen op. Det var kun øl af denne type, som havde effekt, og effekten skulle skyldes maltindholdet. På barselsafdelingen kunne man derfor få en øl til frokost eller aftensmaden, hvis man havde brug for det.
Det anbefales dog ikke mere, at man forsøger at øge sin mælkeproduktion ved at drikke øl....
Undertøj til børn
Bomuld er behageligt, suger sved og kan vaskes ved høj temperatur. Det kan være en stor fordel, så længe børn bruger ble, hvor det ikke kan undgås, at der af og til kommer urin og afføring i undertøjet.
I efterårs- og vintermånederne, kan det dog være en fordel at vælge undertøj af uld. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft. Det gør, at uld isolerer rigtig godt, og det hjælper derfor barnet med at holde varmen, når det f.eks. sparker dynen af om natten. Uld kan...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.