Svar: Jern og grøn allomin
Kære Mathilde
Jeg kan desværre ikke nikke genkendende til det råd du har fået på apoteket. Alle sundhedsplejersker arbejder ud fra sundhedsstyrelsens retningslinier og det burde apoteket jo også gøre?!
Sundhedsstyrelsen anbefaler at jern-dråber gives fra barnet er 6 mdr. til 1 år. Med mindre barnet får minimum 400 ml. Modermælkserstatning daglig. Jern medvirker til dannelsen af de røde blodlegemer og styrker barnets immunforsvar.
Man ved at jernmangel især opstår især i slutningen af spædbarnsalderen og i begyndelsen af 2. leveår. Sundhedsstyrelsen henviser bl.a. til en undersøgelse, hvor man har undersøgt 50 8 mdr. gamle børn der var delvist ammede. Undersøgelsen viste at 16 pct af disse børn havde anæmi og 31 pct havde jernværdier, der tydede på jernmangel.
Derfor anbefales jern tilskud og kun hvis man er sikker på at barnet tilbydes min 400ml erstatning dagligt, kan jerndråber undgåes.
Det er korrekt at den grønne allomin kan gives til børn, med problemer med hård mave. I forhold til at du ammer og gerne vil bruge erstatningen i madlavning mv. synes jeg dog at den blå allomin 2 er langt at foretrække. Den kan bruges direkte i ...
... madlavningen og kan også serveres kold af f.eks. en kop og det er et godt supplement til amning.
Man kan sige at når han bliver 6 mdr, så kan han få små slurke sødmælk, men pga proteinindholdet, bør dette dog stadig kun være lidt. sødmælk kan dog også indgå som en del af madlavningen, således at hvis du laver en portion kartoffelmos til hele familien og denne er lavet på sødmælk, så kan I alle spise det samme. Skal din søn have mælk på flaske eller mælk i større mængder ved siden af amning, så ville jeg anbefale f.eks. allomin 2.
Hvis han får hård mave og er meget generet af dette, så kan du give ham lidt laktulose. Det er ufarligt og han må få 1 ml pr kg. i døgnet, evt. fordelt på to doser.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hans mave lærer dog også at tilpasse sig og ændrer sig hele tiden i takt med at han får mere varieret mad. Fra 6 mdr´s alderen kan han jo f.eks. få kogt fisk eller kød i grøntsagsmosen, havregrød eller øllebrød, hvilket også er med til at holde maven igang.
Vælger du at ty til grøn allomin, så er dette et fuldgyldigt præparat og han kan derfor godt få dette uden problemer, så vidt jeg ved. Det er bare ikke så 'nemt' som allomin 2.
Rigtig meget held og lykke fortsat.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Kravle
De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.
Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...
PKU
Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.
I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.
Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.
Tak fordi du har skrevet den!
Hilsen de glade forældre