Annonce

Annonce

Svar: Et spørgsmål mere om erstatning


5. april 2014

Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Bobbies mor

Tak for dit brev : ) Det er kun fint at du spørger - det kan være rigtig svært at finde ud af alt det med mælk og behov :)

Din drengs døgnbehov er 1/6 af hans vægt. Det betyder at hvis han lige nu vejer 5.5 kg, så er hans døgnbehov 920 ml mælk. Det er således helt perfekt, at han gerne spise ca 900 ml i døgnet, det er det han har behov for. Det betyder, at hvis han spiser hver 3-4 time, så vil han have behov for at spise mellem 115-155 ml i hver flaske.

I takt med at han bliver større, så vil hans behov naturligt stige, og det betyder, at når han f.eks. vejer 6000 gram, så vil hans døgnbehov være 1000 ml i døgnet. Fordi 1/6 af 6000 = 1000 ml.

Det er vigtigt, at du ikke erstatter nogle af hans flasker med vand. Der er ingen næring i vand, det er mælk han skal have. Det er også vigtigt, at du ikke fortynder erstatningen eller laver den ekstra tyk. Det er meget vigtigt at blande erstatningen, som det står beskrevet på pakken eller dåsen. Hvis du bruger for lidt pulver, så vil han få for lidt energi og næringsstoffer, og hvis du tilsætter for meget pulver i forhold til vand, så vil han risikere at få for lidt væske, og samtidig vil der være risiko for, at hans nyrer bliver belastet. Modermælkserstatning er super godt og der er meget strenge krav til produktionen af modermælkserstatning, så du kan roligt give ham det og han kan trives super godt på erstatning - men det skal blandes korrekt, og du skal bruge den måleske der følger med pakken.

Hans indtag kan godt variere, så han nogle dage spiser lidt mere og andre dage spiser lidt mindre. Og det er helt naturligt og helt okay. Nogle børn spiser det samme til alle måltider, hos andre børn ser man at barnet f.eks. spiser mere om morgenen og mindre om aftenen, eller modsat, spiser mest om aftenen. Nogle børn spiser også hyppigere sidst på dagen end først på dagen - og her skal du være fleksibel og give ham mad, som han viser behov for. Men ofte vil det være ...


Annonce

... rigtig godt at arbejde på en rytme med måltider hver 3-4 time. Og ja, der må meget gerne være en slat mælk tilbage i flasken, du skal aldrig presse ham til at spise helt op - og modsat, så må han naturligvis også gerne få et ekstra måltid, hvis han pludselig melder sig og viser at han har brug for ekstra.

Hvis han trives på Nutramigen er det super og I kan roligt fortsætte med dette. Hvis han igen får problemer med hård mave, kan I forsøge med laktulose og se om det kan hjælpe ham. Det er vigtigt at holde maven igang, for det har stor betydning for hans indtag af mad og for hans velbefindende generelt.

Der er en lille risiko for, at han kan risikere at overspise. Det kan ske, fordi det er lettere at spise af en flaske end af et bryst, og nogle børn tømmer derfor naturligt alt hvad der er i flasken. Samtidig tager det ofte ikke så lang tid at spise af en flaske, som det gør at spise af et bryst, og det tager ofte mindst 20 minutter fra man begynder at spise til man begynder at fornemme lidt mæthed. Nogle gange kan det derfor være en idé at lægge en lille bøvsepause ind undervejs i måltidet, for på den måde at forlænge måltidet lidt, ligesom man nogle gange kan erstatte flasken med en sut, hvis han f.eks. efter at have spist 150 ml stadig virker søgende og suttelysten. Men man skal altid sikre sig at han får sit udregnede behov for mælk dækket og at man ikke begynder at give ham sut eller andet, hvis han rent faktisk har brug for mælk.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Med hensyn til vand, så skal han som sagt ikke have dette - lige nu kun mælk :) Men når det bliver sommer og forhåbentlig dejlig varmt, så kan det måske godt være nødvendigt med lidt ekstra væske i form af kogt afkølet vand. Det er dog ikke sikkert, det må tiden vise :)

Håber du kan bruge dette lidt videre og hvor er det dejligt at han tager så godt imod flasken og trives med modermælkserstatningen :) Det lyder som om at det har været den rigtig beslutning for jer!

Fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bedsteforældre

Det er dejligt at have bedsteforældre og for de fleste børn og børnefamilier spiller bedsteforældrene en stor rolle.

Bedsteforældre kan være ressourcepersoner, der træder til og hjælper jer i hverdagen med de praktiske opgaver. De vil ofte også gerne hjælpe med børnepasning, hvis I forældre har brug for lidt tid for jer selv.

Børn har glæde af at kende deres bedsteforældre, det er vigtigt for børn at kende deres historie og det er dejligt for dem at have...

Læs mere i Babylex

Reservebedste

En reservebedste er en ældre person, der gerne vil hjælpe småbørnsfamilier med at passe børnene, når de er syge, har brug for at blive hentet tidligt eller skal passes en dag, hvor forældrene skal i byen.

I nogle kommuner kan man søge om en reservebedste, hvis man er enlig og ikke har mulighed for at trække på sit netværk, men det er også muligt at søge en reservebedste privat.

Det kan være en rigtig god idé at have en reservebedste (M/K), som kan hjælpe i...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de altid fine og uddybende svar. De giver os ro på :)

Tak, fra en mor til 2


Annonce