Annonce

Annonce

Svar: Et spørgsmål mere om erstatning


5. april 2014

Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Bobbies mor

Tak for dit brev : ) Det er kun fint at du spørger - det kan være rigtig svært at finde ud af alt det med mælk og behov :)

Din drengs døgnbehov er 1/6 af hans vægt. Det betyder at hvis han lige nu vejer 5.5 kg, så er hans døgnbehov 920 ml mælk. Det er således helt perfekt, at han gerne spise ca 900 ml i døgnet, det er det han har behov for. Det betyder, at hvis han spiser hver 3-4 time, så vil han have behov for at spise mellem 115-155 ml i hver flaske.

I takt med at han bliver større, så vil hans behov naturligt stige, og det betyder, at når han f.eks. vejer 6000 gram, så vil hans døgnbehov være 1000 ml i døgnet. Fordi 1/6 af 6000 = 1000 ml.

Det er vigtigt, at du ikke erstatter nogle af hans flasker med vand. Der er ingen næring i vand, det er mælk han skal have. Det er også vigtigt, at du ikke fortynder erstatningen eller laver den ekstra tyk. Det er meget vigtigt at blande erstatningen, som det står beskrevet på pakken eller dåsen. Hvis du bruger for lidt pulver, så vil han få for lidt energi og næringsstoffer, og hvis du tilsætter for meget pulver i forhold til vand, så vil han risikere at få for lidt væske, og samtidig vil der være risiko for, at hans nyrer bliver belastet. Modermælkserstatning er super godt og der er meget strenge krav til produktionen af modermælkserstatning, så du kan roligt give ham det og han kan trives super godt på erstatning - men det skal blandes korrekt, og du skal bruge den måleske der følger med pakken.

Hans indtag kan godt variere, så han nogle dage spiser lidt mere og andre dage spiser lidt mindre. Og det er helt naturligt og helt okay. Nogle børn spiser det samme til alle måltider, hos andre børn ser man at barnet f.eks. spiser mere om morgenen og mindre om aftenen, eller modsat, spiser mest om aftenen. Nogle børn spiser også hyppigere sidst på dagen end først på dagen - og her skal du være fleksibel og give ham mad, som han viser behov for. Men ofte vil det være ...


Annonce

... rigtig godt at arbejde på en rytme med måltider hver 3-4 time. Og ja, der må meget gerne være en slat mælk tilbage i flasken, du skal aldrig presse ham til at spise helt op - og modsat, så må han naturligvis også gerne få et ekstra måltid, hvis han pludselig melder sig og viser at han har brug for ekstra.

Hvis han trives på Nutramigen er det super og I kan roligt fortsætte med dette. Hvis han igen får problemer med hård mave, kan I forsøge med laktulose og se om det kan hjælpe ham. Det er vigtigt at holde maven igang, for det har stor betydning for hans indtag af mad og for hans velbefindende generelt.

Der er en lille risiko for, at han kan risikere at overspise. Det kan ske, fordi det er lettere at spise af en flaske end af et bryst, og nogle børn tømmer derfor naturligt alt hvad der er i flasken. Samtidig tager det ofte ikke så lang tid at spise af en flaske, som det gør at spise af et bryst, og det tager ofte mindst 20 minutter fra man begynder at spise til man begynder at fornemme lidt mæthed. Nogle gange kan det derfor være en idé at lægge en lille bøvsepause ind undervejs i måltidet, for på den måde at forlænge måltidet lidt, ligesom man nogle gange kan erstatte flasken med en sut, hvis han f.eks. efter at have spist 150 ml stadig virker søgende og suttelysten. Men man skal altid sikre sig at han får sit udregnede behov for mælk dækket og at man ikke begynder at give ham sut eller andet, hvis han rent faktisk har brug for mælk.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Med hensyn til vand, så skal han som sagt ikke have dette - lige nu kun mælk :) Men når det bliver sommer og forhåbentlig dejlig varmt, så kan det måske godt være nødvendigt med lidt ekstra væske i form af kogt afkølet vand. Det er dog ikke sikkert, det må tiden vise :)

Håber du kan bruge dette lidt videre og hvor er det dejligt at han tager så godt imod flasken og trives med modermælkserstatningen :) Det lyder som om at det har været den rigtig beslutning for jer!

Fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kræsenhed

Når barnet er kommet i gang med skemaden, så er det meget vigtigt at introducere så meget forskelligt af familiens mad som muligt.

Når barnet først er blevet 1 år, så er appetitten og lysten til at smage noget nyt ikke særlig stor.

Prøv altid at servere det samme for barnet som I selv spiser og se altid ud som om I nyder maden. Lad være med at vise barnet for meget interesse, men lad det spise uden at presse det.

I må respektere at der er noget mad,...

Læs mere i Babylex

Vuggedød - uventet spædbarnsdød

Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.

Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:

1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen, Det er simpelthen så dejligt at jeg har fundet dig på nettet.. Dig kan jeg skrive til med alle mine tanker og udfordringer, og så får jeg et fornuftigt og brugbart svar – tak!!!


Annonce