Svar: Det der svøb
Kære Karen
Stort tillykke med lillesøster :)
I livmoderen er det lille barn tæt omsluttet og i takt med at barnet vokser og pladsen bliver mere og mere trang, så vil barnet naturligt føle modstand, når de bevæger sig, forsøger at ændre stilling, flytter på arme og ben. Og de fleste børn vil derfor nyde at blive svøbt, når de kommer ud. Det minder dem om tiden i livmoderen og det gør dem trygge.
I livmoderen bliver barnet naturligt også vugget og bevæget. Når man som mor går rundt, så vugges barnet stille og roligt af moderens bevægelser - og derfor vil de fleste spædbørn også nyde, når man går rundt med dem, vugger dem. Det vil gøre dem rolige, det virker genkendeligt og dermed trygt.
I livmoderen er der også masser af lyde - lydene fra moderen tarme, blodet der flyder, hjertet der slår, vejrtrækningen osv. Og rigtig mange spædbørn har derfor også glæde af "livmoderlyd", når de er spæde.
Og ofte vil det virke rigtig godt, hvis man kombinerer disse ting, altså både svøber barnet, vugger det, og skaber en fast beroligende lyd. Det kan være "ssh-shh-ssh" eller det kan være en app eller en CD med lyd, en bamse osv. som kan frembringe beroligende lyde.
Det er vigtigt at svøbe rigtigt - det betyder at svøbet skal være stort nok og man kan bruge en bestemt "svøbeteknik". Du kan i bogen "Svøb dit barn" af Kirsten Sellin se hvordan - den kan evt. lånes på biblioteket.
Det er vigtigt at du er opmærksom på at din lille pige er mæt og parat til at blive svøbt, klar til at skulle sove, når du forsøger. Og det kan være en rigtig god idé at du først svøber hende og derefter ammer hende - eller evt. ammer, svøber og ammer igen, så hun ammes imens hun er svøbt. Det kan gøre ...
... hende mere rolig og lettere derefter at putte hende. Dertil kommer at børn der er sultne, børn som har brug for mælk, ofte ikke vil lade sig svøbe :)
Du skal også være opmærksom på at hun ikke har det for varmt og derfor protesterer mod svøbet, ligesom du skal være opmærksom på at hun ikke har ondt i nakken, skuldrene, armene - og derfor kan protestere mod svøbet, fordi hun netop har ondt...
Nogle børn har også svært ved berøring. Deres hud er meget følsom og det kan virke ubehageligt på dem, hvis man aer dem, kærtegner dem - hvorfor de ofte også vil protestere mod at blive svøbt...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og ja - så er der natutrligvis også børn, som bare ikke er glade for svøb og hvor man ikke ved hvorfor, men sådan er det bare, og det er naturligvis helt okay. Så hvis du forsøger at svøbe efter alle forskrifter, og lillesøster bare ikke bryder sig om at blive svøbt, så må det være sådan. Jeg synes ikke, du skal kæmpe med hende om det. Glæd dig så i stedet over, at hun er blevet rigtig glad for sin slynge - den er rigtig god og giver lidt samme nærhed og tryghed som slyngen, men giver hende også plads til at bevæge sig på en anden måde og det er fint.
Børn er forskellige og nogle børn er glade for svøb og andre er ikke :) Og din datter behøver ikke være svøbt, når hun skal sove, hvis hun falder fint i søvn uden og sover godt uden svøb, så er det super. Faktisk anbefaler Sundhedsstyrelsen at man er særligt opmærksom på ikke at iklæde barnet for meget tøj eller putte dem i soveposer osv. som kan gøre at de bliver for varme, når de sover, af hensyn til risikoen for vuggedød.
Jeg håber, du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke med hende og glæder mig til at følge jeres lille familie fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.
Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...
31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...
13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...
Viden om børn:
CE-mærket
Se efter CE-mærket når du køber legetøj
Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.
Du skal også være opmærksom på...
Efterfødselsreaktion
Både mænd og kvinder kan få en efterfødselsreaktion - i Danmark rammes ca. 10-15% af nybagte mødre af en fødselsdepression, og ca. 7% af mændene får en depression i forbindelse med at blive far. Faktisk mener man at tallet for fædre kan være betydeligt højere, måske endda højere end antallet af kvinder der rammes.
Nogle af symptomerne kan være ens for både mænd og kvinder - begge køn kan f.eks. føle skyld, selvbebrejdelse, håbløshed og en følelse af ikke at være en god nok...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.
Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!
Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder