Svar: Net til at sutte på frugt
Hej med dig
Tak for dit brev :)
I 6 måneders alderen vil de fleste børn nyde at sidde med mad i hånden. I den alder bruger barnet sin mund rigtig meget, barnet øver lyde, - høje og dybe lyd, svælglyde og skrig, barnet øver også læbelyde, blæser bobler osv. Barnet får i den alder ofte også tænder, gummerne klør, og det er for de fleste børn rigtig dejligt at sidde og gumle på noget, som kan hjælpe, når gummerne klør.
Og så er det at sidde med mad i hånden en rigtig god øvelse. Barnet lærer at mad smager forskelligt, at det kan have forskellig konsistens. Barnet kan sidde og gumle, sutte, opbløde med spyt og får fornemmelse for at arbejde med mad i munden, barnet får også en fornemmelse af, hvor langt ind i munden man kan komme mad, før brækrefleksen f.eks. stimuleres...
Jeg anbefaler at man i 6 måneders alderen giver barnet f.eks. ristede rugbrødsbjælker eller agurk at sidde og gumle på selv og at barnet naturligvis altid er under opsyn, når man giver det noget. Man bør ikke give børn rå gulerod eller hårde stykker frugt som æblebåde. De hårde grøntsager og frugter kan de meget let få bidt et stykke af, og det ...
... kan sætte sig fast i halsen.
Man kan så også købe de frugtnet, som du spørger til - og jeg synes at disse som udgangspunkt skal bruges, hvis man ikke kan holde øje med barnet hele tiden. Det kan f.eks. være at I er på en længere biltur og jeres datter bliver ked af det og har brug for lidt underholdning - og her kan I så give hende et frugtnet, som hun kan sidde og underholde sig med indtil I kan køre ind til siden og give hende en pause. I bilen vil man naturligt ikke kunne have samme øje på barnet, som ved middagsbordet og her kan frugtnettet være praktisk.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Men det er en balance, for naturligvis er det praktisk og sikkert at bruge frugtnettet - barnet kan ikke bide et stykke af som kan sætte sig fast i halsen - men samtidig skal børn jo også lære at tygge og spise, og de lærer det netop ved at prøve selv, sidde og gumle, finde ud af konsistensen, fornemmelsen for at have mad i munden og bearbejde maden.
Det er som med alt andet vigtigt at finde balancen mellem, hvornår barnet skal have mad direkte i hånden og hvornår frugtnettet måske er bedre.
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Navlestreng
Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.
Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.
Når moderkagen...
Fødsel
En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.
Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder