Svar: Vil ikke spise eller sove
Kære Gitte
Du skal naturligvis være opmærksom på at han ikke har ondt i ørerne og det er derfor han vågner og skriger så længe. Det kan dog også være mareridt, som ofte begynder i et års alderen.
Med hensyn til natflaske, så er det jo rigtig fint, hvis han selv siger denne fra. Jeg ved godt du tænker at et eller andet skal han jo have, men flaske behøver han ikke. I og med at hans mælkeforbrug nedsættes, får han måske også lyst til mere mad.
Prøv ikke at presse ham til at spise. Omkring et års alderen spiser børn ofte lidt mindre og har ikke samme behov som tidligere. De bliver også meget selektive og kan skubbe tallerken fra sig. Det bedste du kan gøre er at servere det samme for ham som I spiser, stille tallerkenen foran ham og lade ham gå i krig. Hvis han ikke vil have det, så lad ham være - han bliver jo så forhåbentlig sulten igen.
Når ...
... han så er sulten, så lad være med at stikke ham en mariekiks eller en pakke rosiner - han skal have noget nærende. Undgå saft og andre søde ting, som giver en falsk mæthedsfølelse.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det at han pludselig konsekvent nægter mad og drikke, kan godt hænge sammen med sygdom så derfor kunne det være en god idé at få lægen til at tjekke ham. Jeg vil dog også lige sige, at du skal overveje, hvordan I har det hjemme hos jer i øjeblikket. Er alt som det plejer, eller har I skændtes, været kede af det, stressede eller lignende. Jeg skriver dette fordi nogen børn kan reagere på sådanne ting, ved at nægte mad og drikke. Det er det de kan kontrollere, altså at lukke munden, og det kan være en måde at få orden i kaos på, hvis du forstå hvad jeg mener. Det er slet ikke sikkert at det er tilfældet hos jer, men det kan overvejes.
Rigtig meget held og lykke fremover.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
Fed creme til børneeksem
Har dit barn børneeksem, er det vigtigt med en god hudpleje - og fedtcremer med en høj fedtprocent forebygger hudeksem. Hudpleje er vigtigt året rundt, men især i vinterperioden, hvor den kolde luft udtørrer huden ekstra meget, er det ekstra vigtigt med en god creme.
Til både behandling og forebyggelse af børneeksem, er det vigtigt at vælge fed creme fremfor lotion. En lotion indeholder meget vand og fordamper derfor hurtigt fra huden, og giver derfor ikke huden den nødvendige...
Rhesus-uforlignelighed
Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.
Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.
Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.