Annonce

Annonce

Svar: Hvad bør man gøre og hvad bør man undgå?


5. december 2004

Kategori:
Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Graviditet.

Kære H

I princippet er det at være gravid jo et tegn på at man er sund og rask og derfor skal man opføre sig som sådan, - graviditet er ikke en sygdom.

På et tidspunkt giver graviditeten i sig selv nogle naturlige ændringer i forhold til tiden før man blev gravid og her er det vigtigt at lytte til sin krop.

Hvis man har været vandt til fysisk aktivitet, så kan man roligt fortsætte med dette selv om man er gravid. Du kan f.eks. godt cykle, pudse vinduer osv. altså gøre de ting du ville gøre normalt. Det er faktisk vigtigt at du fortsætter med at gøre fysiske ting og ikke bare lægger dig på sofaen. Men naturligvis med måde og mærker du at du får det dårligt, bliver svimmel, får ondt i maven eller lignende, så har det været for voldsomt og du må slappe af.

Du bør naturligvis ikke drikke og ikke ryge og heller ikke tage medicin uden at tale med lægen. Du skal spise sundt og varieret.

Derudover bør du tage en multivitaminpille, hvor du også får folinsyre - der findes f.eks. 'gravitamin' til gravide, som du kan købe på apoteket, men der findes også andre.

I takt med at maven vokser kan man godt blive mere generet, forstået på den måde at hvis man har ...


Annonce

... et arbejde, hvor man står meget hele dagen, så kan fødderne hæve og her vil jordemoderen f.eks. anbefale dig at bruge støttestrømper. Men de ting som kommer undervejs, snakker du med jordemoderen om.

Man kan sagtens dyrke sex, selv om man er gravid og det skader ikke barnet. I takt med at maven vokser, kan det være nødvendigt at ty til andre stillinger end I normalt bruger og du vil også kunne opleve at få en 'plukve' i forbindelse med at du får orgasme.

I få tilfælde, hvor lægen eller jordemoderen skønner at man er i risiko for at føde fortidligt, vil man have andre retningslinier og her kan man godt sige at sex ikke er nogen god idé. Men sålænge graviditeten forløber normalt er det okay.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du skal naturligvis sørge for ikke at få stød eller slag i maven, men der skal meget til for at det skader barnet, som jo ligger godt beskyttet i sin hule.

Det bedste du kan gøre er altså at nyde din graviditet og glæde dig over det spirende liv i din mave. Sørg for at spise og drikke sundt og bevæg dig dagligt (en gåtur) er altid en god ting. Bibehold dit almindelige aktivitetsniveau og lyt til din krop og de signaler den sender.

Rigtig meget held og lykke fremover.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Annonce

Viden om børn:

Moderkagebiopsi, moderkageprøve

En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.

Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...

Læs mere i Babylex

Klip i mellemkødet (Episiotomi)

I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.

Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.

Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen, Det er simpelthen så dejligt at jeg har fundet dig på nettet.. Dig kan jeg skrive til med alle mine tanker og udfordringer, og så får jeg et fornuftigt og brugbart svar – tak!!!


Annonce