Svar: Spørgsmål vedr mad
Kære Signe
Tak for dit brev og dejligt at høre, at det går stille og roligt fremad med maden. Det lyder som om at der er sket store fremskridt hos jer, ikke mindst med antallet af amninger og det går stille og roligt i den rigtig retning - dejligt!
Det vigtigste lige nu er ikke at jeres dreng spiser store måltider, det er derimod vigtigt at han spiser "lidt og tit". Det er bedre at han spiser 1/2 dl. skemad og får lidt vand af en kop, lidt i hånden at gumle på osv. og han så ammes inden han puttes, end at du giver ham 1 dl. skemad og han så afviser brystet eller ikke indtager væske nok. Det er rytmen, rutinerne, genkendeligheden omkring måltiderne, som du skal prøve at fokusere på, så han ved, at når han sættes i den høje stol, så er det spisetid. Han får lidt mad i hånden, du følger efter med lidt skemad og lidt at drikke og han lærer stille og roligt at spise mere og vil naturligt også blive mere og mere parat til måltiderne:)
Det er helt okay at du nogle dage vælger at give ham avokado og tilsætter lidt kød, fisk osv. Ligesom de er fint med lidt frisk frugt i hånden, frugtmos osv. som mellemmåltid. Men generelt skal du forsøge at variere hans indtag, så han ikke kun får avokado, ej eller kun kartoffelmos, men så mange forskellige grøntsager som muligt og hvis han er særligt glad for avokado, så kan du jo godt bruge dette men i et miks med andre grøntsager, netop for at lære ham at spise andet. Du må også meget gerne købe mad ...
... på glas eller frost netop for at variere og stille og roligt vænne ham til forskellig smag og konsistens.
Det er godt hvis han kan lære at drikke vand. Vand er den bedste tørstslukker og han bør tilbydes vand til alle måltider - og også gerne ind imellem måltiderne, det bliver mere aktuelt i løbet af sommeren :) Det er fint at forsøge med et snapseglas, men hvis det er for svært, så må han også gerne få vand af en tudkop. Jeg vil her anbefale en gammeldags kop af den slags, som har to hanke og hvor væsken løber ud af låget, når man hælder. Senere kan låget så tages af. Der er et billede af en sådan kop i min bog om børn og mad - dejligt at høre, at du har købt den og er glad for den, tak:)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Vandet bør som udgangspunkt være rent og fra den kolde hane. Men hvis han slet ikke virker interesseret og du synes der skal være lidt smag, så kan du prøve at komme en økologisk appelsinskive i vandet, fordi det kan give lidt smag. Du kan også prøve at give ham lidt modermælkserstatning i koppen eller måske en lille smule sødmælk (max 1/2 dl) for at se om han så bedre kan lide det og derfor finde ud af at drikke - men vand er som sagt det bedste.
Du skal naturligvis være opmærksom på hans tissebleer og sikre dig at han stadig tisser ligesom hans urin skal være klar. Urinen må ikke være gul, den må ikke lugte, men skal være klar. Hvis den er det så får han umiddelbart væske nok.
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Jern - jerntilskud præmatur
Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:
Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder
Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.
Det...
Natamning
Mælkeproduktionen sker også om natten, og i den første tid efter fødslen er det en rigtig god idé at amme om natten. Faktisk er natamning med til at holde din mælkeproduktion igang, fordi du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon.
De fleste børn vil i de første måneder have behov for amning om natten, og det er først efter 6 mdr.s alderen, at de fleste børn ernæringsmæssigt ikke længere behøver mælk midt nat. I 6 mdr.s alderen vil barnet kunne spise skemad om...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
For gud ved hvilken gang er jeg på din hjemmeside for lige at tjekke, hvordan det nu er med forkølelse og graviditet. Jeg har brugt siden så mange gange. Og hver gang har jeg fået højt kvalificerede og superpraktiske og tryghedskabende svar. Det vil jeg bare lige sige tak for.
Mvh Birgitte