Svar: Nyfødt og søvn
Kære Pernille
Tak for dit brev, det er rigtig godt du skriver :)
Din dreng er stadig et spædbarn og små børn sover meget - 20 timer i døgnet er normalt, MEN det kan være tegn på at han er påvirket af sin gulsot og det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på, at han fortsat melder sig til måltiderne og at han ikke falder for meget i søvn undervejs, men hjælpes til at indtage sit udregnede behov i mælk. Han må ikke miste lysten til at sutte og spise.
Det er rigtigt at modermælkserstatningen godt kan mætte ham på en anden måde og derfor "slå ham mere ud" end modermælken. Modsat, kan man dog også sige, at det er lettere at spise af en flaske, så at indtage et måltid burde ikke være helt så hårdt som at skulle die ved brystet og samtidig så ved du præcist, hvor meget han indtager, og spiser han nok, så skulle mælken også hjælpe til med at få "gulsoten skyllet ud".
Det er ikke rigtigt, at I kan vente til 5 ugers undersøgelsen, hvis jeres dreng fortsat er gul. Børn der fortsat har gulsot efter 3 leveuge skal undersøges af lægen, med henblik på at afklare, hvorfor barnet stadig er gult. Nogle børn har galdevejsatresi og hvis dette er tilfældet, så er det vigtigt at få barnet behandlet så hurtigt som muligt. Nogle børn får også det der kaldes brystmælksinduceret gulsot - men da jeres dreng får flaske med modermælkserstatning nu, så burde dette jo ikke længere spille ind. Andre børn har længerevarende gulsot, på grund af myksødem - lavt stofskifte. Hvorom alting er, så skal han naturligvis undersøges.
Du skriver, at han ved sidste blodprøve fik konstateret en konjugeret Bilirubin på 14. Det lyder ikke "farligt" - retningslinjerne siger normalt at den konjungerede Bilirubin skal være mere ...
... end 20 for at det tyder på afløbshindring i galdevejene - men stadig synes jeg det er relevant at undersøge din dreng en ekstra gang, for at sikre sig at denne værdi falder. Jeg kan naturligvis ikke udelukke, at der tidligere er taget en konjugeret Bilirubin og at lægen derfor allerede nu kan se et markant fald, og at det er derfor lægen tager det så roligt ... Det kan godt være tilfældet, men jeg synes det er vigtigt, at du drøfter dette med jeres læge, så du også selv er helt rolig ved situationen.
Det mature barn, det vil sige barnet som er født til tiden, vil ofte udvikle gulsot i løbet af 3-4 levedøgn. Denne gulsot tiltager de efterfølgende 2-3 dage, hvor bilirubinværdien almindeligvis maksimalt når til 150-200 mikromol/l og herefter falder til omkring 150 mikromol/l, når barnet er omkring 2 uger gammelt.
Hvis værdierne stiger over det nævnte eller hvis barnet har længerevarende gulsot, så skal barnet undersøges og behandles. Der er helt faste regler for, hvor meget bilirubinen skal falde og hvor hurtigt - det afhænger helt af barnet, barnets alder, vægt osv. Og det er altid en lægelig vurdering.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeres dreng har haft forhøjet bilirubin og har derfor fået lysbehandling. Nu er I hjemme og bilirubinen er faldet til 141 - det er (jf ovenstående værdier) normalt for et barn på ca 2 uger, og du bør derfor ikke umiddelbart være bange for at bilirubinen skader hans hjerne. Den bør dog fortsat falde.
Det er vigtigt stadig at holde øje med ham og sikre, at der ikke er anden årsag til at han stadig er gul - og derfor synes jeg som sagt, at det er helt relevant at du stadig drøfter det med jeres læge. Hellere ringe en gang ekstra :)
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.
Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?
Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...
13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.
Skoldkopper, bedsteforældre og smitte
Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...
24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.
Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...
24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.
Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...
26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.
Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...
Viden om børn:
Vaner og børn
Alle familier har deres egne vaner og rutiner. Det, at tingene gøres på en bestemt måde, giver tryghed for barnet. Et lille barn vil altid have det bedst, når noget er genkendeligt.
Hvis det lille barn skal passes, er det derfor en rigtig god idé, at den der passer barnet, forsøger at efterligne de rutiner og vaner, som barnet kender.
Børn elsker gentagelser og elsker derfor også lege som borte-tit og klappe-kage. De større børn føler stor glæde ved at se den samme...
Epiduralblokade ved fødsel
En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.
Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.