Annonce

Annonce

Svar: Søvn igen igen, 18 mdr


4. december 2004

Kategori:
Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Iben

Jeg er helt enig med dig i at der ikke er nogen idé i at lave konflikter for princippernes skyld og jeg synes som udgangspunkt heller ikke at børn skal græde sig i søvn.

Jeg synes et er meget fint at I et langt stykke hen af vejen lytter til, hvad det er jeres søn gerne vil og hvis det drejer sig om at kigge ud af vinduet, sige godnat til månen eller lignende, så er der jo heller ikke noget i vejen for at det bliver som han gerne vil, når bare han så er parat til at sove derefter.

Problemet hos jer lyder do gtil at være at han gerne vil have mere og mere og har svært ved at vide hvor grænsen går. Og det er netop jer der skal sætte grænsen. Det betyder at han godt må kigge ud af vinduet, hvis det er en del af putteritualet, men hvis I har besluttet at I max læser to godnathistorier, så er det det I gør og så skal du ikke give efter og læse nr. 3 og nr. 4.

Jeg kan forstå at du sidder med ham, når du læser godnathistorie, det kan også være en god idé, men for at bryde den vane I er kommet ind i, så kunne en løsning måske være at lægge ham i senge og så læse historien imens han ligger der og du sidder ved siden af.

Når bogen er læst og der er kysset og sagt godnat, så skal du gå. Er han helt ulykkelig, så går du ind til ham igen, siger bestemt at nu skal han sove, putter ham måske igen og går igen. Du må her vurdere, hvad du herefter gør, ud fra hvad der sker.

Du fortæller at han hos dagplejeren faldt i søvn med det samme og uden problemer, hvilket jo tyder på at han godt ved, hvad det vil sige at han skal lægge sig til at sove. Spørgsmålet er derfor om han hjemme ser det som en mulighed for underholdning, det lyder nemlig sådan. I det tilfælde er du nødt til at gå, så han lærer at der ikke skal underholdes nu, men soves.

Hvis han rejser sig op i sengen, kalder og griner, hver gang du kommer, så kan du nogen gange hjælpe ham med at blive lagt ned, andre ...


Annonce

... gange stikke hovedet ind på værelset og sige 'du skal sove nu - nat nat' og så kan han selv lægge sig ned.

Hvis han er ulykkelig, så skal du være hos ham og her er det, som du selv siger en god idé at sidde og holde ham i hånden.

Du må forsøge dig frem. Hvis du starter med at putte ham i seng og læse for ham, når han ligger der, så må du vurdere om du skal blive siddende 'jeg er lige her, nu skal du sove' og ellers ikke snakke eller have øjenkontakt (måske sidde og læse en bog for dig selv, eller bare se sådan ud). Kræver han underholdning, så dur det ikke at du er der, så må du gå og komme tilbage igen.

Det kræver stor tålmodighed for jer alle at få skabt en ny rutine, men det kan godt lade sige gøre:o)

Med hensyn til din venindes datter, så synes jeg at dette er et meget almindeligt fænomen, som man ser hos børn i denne alder. Mange børn er jo 'tingfindere' og kan simpelthen samle på det mærkeligste, små ting, som for dem kan have stor værdi. Det kan være gamle kapsler, der ligger på jorden, men det kan også være noget de synes er rigtig rigtig fint, som de ser hos en ven.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg synes ikke der er noget usædvanligt i det og jeg tror ikke at den lille pige er mere materialistisk end andre, hun er bare rigtig glad for fine ting og det er mange små piger jo i den alder og i årene frem.

Det er jo et meget positivt træk at hun spørger om hun må få tingen, det er jo at fortælle direkte at det er fint, andre børn på hendes alder putter alverdens små skatte i lommerne, uden at det er for at stjæle, de samler bare på flotte ting.

Når hun spørger om hun må få dit og dat, så ville jeg sige til hende 'Synes du den er fin? Ved du hvad det synes jeg også og den vil jeg helst ikke give væk, men måske kan du ønske dig sådan en en dag', eller 'Du må gerne holde den eller se på den, men du kan ikke få den, for jeg er meget glad for den'.

Rigtig meget held og lykke med det hele.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Flyverdragter til børn

Flyverdragter er nødvendige, og de fleste børn starter med at bruge en flyverdragt, når de begynder at kravle omkring i 1 års alderen.

Flyverdragter er til leg udenfor - ikke til at sove i. De fleste flyverdragter er meget varme og kan også være lidt stive i stoffet, og nogle flyverdragter er faktisk så stive og tunge, at de gør det svært for barnet at bevæge sig rundt. Derfor kan det være en god idé at vælge en flyverdragt, som ikke er alt for tung, og som netop giver...

Læs mere i Babylex

Feber

Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.

Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.

Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?

Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.

Tak for det!

Kærlig hilsen
Mor.


Annonce