Annonce

Annonce

Svar: Ændring af godnatritual


16. marts 2014

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte og lidt kede mor :)

Tak for dit brev. Jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig omkring ændring af godnatritual :)

Jeg kan godt se idéen med at amme hende i stuen og derefter gå til soveværelset, sidde med hende i en stol, eller i sengen, give hende nærvær og derefter prøve at putte hende... Og måske vil det virke - det kan forsøges - der sker ikke noget ved at prøve. MEN, det er ikke sikkert at det vil virke, når hun bliver ældre og lidt mere bevidst, og det skyldes, at det at skulle sove altid er forbundet med adskillelse fra forældrene.

At være adskilt fra forældrene er naturligt svært for små børn. Derfor er det en god idé at lade putterutinerne foregår i det værelse, hvor jeres datter forventes at sove. Hvis du ammer i stuen og derefter går til værelset, så er der en risiko for at hun oplever det at skulle i seng med noget ubehageligt. I forlader jo det hyggelige, det rare for at komme i seng og signalerer derved, at nu slutter det dejlige og i stedet starter "den forfærdelige" separation. Så lige nu, hvor hun stadig er meget lille, vil det måske fungere, men i takt med at hun bliver ældre og mere og mere bevidst vil det ofte ikke fungere at opdele amning og putning...

Mit forslag med at amme hende i dobbeltsengen går på at du lægger dig med hende og ammer hende i sengen, lader hende blive liggende og ammer hende igen, før du selv går i seng - og her flytter du hende så over til din egen seng. Det er ikke meningen at I skal sove sammen i din seng. Hun skal ammes og derefter puttes over i egen seng, men om aftenen, når hun puttes til natten og før du selv går i seng, må hun godt blive i din seng, hvis du kan mærke, at hun er mest tryg ved dette. Det samme kan du også gøre om dagen, hvis hun har svært ved at sove til middag - lægge dig med hende og evt selv få en middagslur. ...


Annonce

...

For at forebygge vuggedød så anbefales det blandet andet, at man ikke sover i sengen med barnet, men at man sover i samme rum som barnet. Forældres natlige støj er med til at holde barnets vejrtrækning igang... og ja forældres natlige støj kan også nogle gange forstyrre for meget, ligesom barnets natlige støj nogle gange kan forstyrre forældrene...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Risikoen for vuggedød er størst så længe barnet ikke selv kan trille rundt, skifte stilling osv. om natten og det betyder altså især så længe barnet er under 6 måneder gammel. Derfor anbefaler jeg normalt at børn ikke flyttes til eget værelse før 6 måneders alderen. I nogle familier fungerer det dog godt for både barn og forældre, hvis man sover hver for sig og I skal derfor gøre det, som I mener vil være det bedste valg for jer.

Du skriver at din datter nogle gange vågner om natten og at du lægger hende til, men hvor hun bliver "mega tosset" og det tyder jo ikke på, at hun vågner fordi hun har brug for brystet... Du skal være opmærksom på at hun naturligt drømmer meget og at hun om natten godt kan både klynke, smågræde, ligge og virrer med hovedet, slå ud med armene, benene, lave suttelyde, smaskelyde og lignende - og hvor det alt sammen sker i drømme og hun derfor ikke er vågen. Det er derfor nogle gange en god idé at trække tiden lidt, for at se om hun af sig selv kan komme videre i søvnen eller lige hjælpe hende lidt med at skifte stilling, kærtegne hende lidt, berolige med lidt "ssy-ssy" eller lignende, og se om du på den måde kan lulle hende videre i søvnen og ud af drømmene. Hvis det eneste der virker, er at du tager hende op og går rundt med hende, så skal du naturligvis gøre det - men prøv om du stille og roligt kan komme væk fra at hun skal op og vugges, og i stedet kan hjælpes videre i sin seng.

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Autostol

Til transport i bil skal barnet sidde i en godkendt autostol. Det lille barn skal helst sidde fastspændt med ryggen mod kørselsretningen.

Autostole skal være godkendt efter ECE (R)-44-03 eller 44-04. Der skal være et E-mærke på stolen, og den lange talrække under eller efter E-mærket skal starte med enten 03 eller 04.

For fastmonterede autostole hedder godkendelsen ECE (R) 44-05.

Autostole med andre mærkninger skal også være E-mærket, for at de er...

Læs mere i Babylex

Hoppegynge

En hoppegynge anbefales ikke. Sundhedsstyrelsen skriver: "Til sunde børn frarådes hoppegynge og gangstole, da de forsinker normal udvikling. For handicappede børn gælder særlige regler, spørg sundhedsplejersken, lægen eller fysioterapeuten". Kilde, Sunde Børn, sst. 2003.

En hoppegynge belaster barnets ryg og ben og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge, det er ren underholdning og det kan barnet få på anden måde. Når barnet sidder i en hoppegynge er det en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg er meget imponeret over din indsats og dit engagement på netsundhedsplejerske.dk. Du formår at være omsorgsfuld og nærværende på skrift og du er utrolig tålmodig i dine svar til alle slags bekymrede mødre. Du udviser stor viden, erfaring og faglighed samtidig med, du respekterer den enkelte familie og moderens unikke viden om eget barn.

Dine fremragende svar bærer tydeligt præg af dit anerkendende børnesyn med fokus på det lille, kompetente barn. Jeg har haft stor glæde af dine mange svar. Tak for hjælpen!

Venlig Hilsen Mira

P.S. Tak for bogen "Du bliver en skøn mor". Jeg føler mig som en skøn mor når jeg læser i den...!


Annonce