Svar: Bliver vækket fra lure
Kære Helle
Du har naturligvis ret i at børn som udgangspunkt ikke skal vækkes - når børn er trætte, så falder de i søvn og sover, og når de ikke længere har brug for søvn, ja så vågner de friske og tydeligt vel udhvilede - det er sådan det helst skal være.
Det lyder som om at jeres datter og du trives bedst, hvis hun har en rytme, hvor hun sover lang formiddagslur og sover kortere middagslur og det er helt fint. Derfor hælder jeg til, at du lige nu prøver at skabe en rytme, hvor hun sover 2 lure dagligt. Hvis det så betyder at hendes middagslur kommer til at ligge så sent, at den påvirker natten - så må den det - men forhåbentlig så på en måde, hvor hun så går senere i seng. Det er således bedre at hun har en vågen periode først på aftenen og måske først er parat til at gå i seng kl 21.30 end at hun har en vågenperiode om dagen, som er alt for lang eller er vågen i løbet af natten.
Er et ikke muligt tror du, at skabe en rytme med to lure dagligt, som sikrer hendes behov for søvn og som samtidig kan fungere? I princippet må hun jo egentlig sove som hun vil, kan og trives bedst - det er jo ikke hendes behov at rytme skal passes ind i vores hverdag og hvis hun sover bedst om formiddagen og sover sent til natten, så må det være sådan:) Man siger jo også at "søvn avler søvn", så at lade hende sove formiddagslur til hun vågner af sig selv, kunne måske godt have en god effekt hos jer...
En plan kunne så se således ud:
Vækkes stadig om morgenen, så dagen starter til samme tid hver dag, fordi det naturligt vil have indflydelse på, hvordan resten af dagen forløber. Og fordi hun jo skal i vuggestue snart, så det er en god idé at vænne hende til at starte dagen om morgenen (selvom jeg tror hun faktisk er en lille ugle - B menneske - som trives bedst med at sove længe om morgenen)
Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9-9.30: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos (jerndråber), vand af kop.
Puttes til formiddagslur når hun er parat og får her lov til at sove til hun vågner.
Frokost 13: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med kogte grøntsager, ...
... stykker af frikadelle, kogte pastaskruer osv. Må også gerne få varm mad til frokost, vand af kop.
Banan - lidt tykmælk med frugtmos, revne æbler eller lignende, evt. 1/2 bolle med smør, ost osv. som mellemmåltid inden hun så puttes til middagslur - måske er hun først klar til middagsluren kl 15-16 og så må det være sådan.
Aften 18: Familiemad, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs af forskellig slags. Der skal være mad i stykker og også moset mad. Vand af kop.
Kommer i bad, gøres klar til natten. Får lov til at tulle rundt om aftenen indtil hun begynder at vise sig klar til putning.
Tilbydes godnatgrød - det kan godt være at det først er mellem kl 20-21 - det afhænger helt af hvornår hun står op af sin middagslur.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Ammes og puttes til natten - og måske er hun først parat til at blive puttet omkring kl 21.30-22 - og så må det være sådan lige nu. Det er bedre at hun er vågen og aktiv om aftenen, hvis hun så kan sove om natten - end at hun vågner midt nat...
En gang i løbet af natten: Ammes efter behov
Det lyder som om at jeres datter har en sen søvnfase, altså at hun egentlig trives bedst med en rytme, hvor hun sover sent hele dagen igennem. Og det kan også godt være at hun, hvis hun fik lov til at vågne af sig selv om morgene - faktisk op af formiddagen, at hun så ville være et af de børn, som kunne nøjes med kun en lur dagligt og ville trives med dette. For hvis hun nu stod op og startede dagen kl 9-9.30, så ville hun naturligt måske sove en længere middagslur midt på dagen og ville så være mere parat til en putning tidligere om aftenen - men det er ikke sikkert... Det er bare en tanke.
Udfordringen er, at hun skal passes ind i en hverdag, som lige nu ikke passer helt til hendes behov, men jeg håber at ovenstående plan måske kan hjælpe lidt videre og forhåbentlig kan passes ind i vuggestuens dagligdag.
Jeg tænker også at vuggestuestarten vil kunne få indflydelse på hendes søvn og rytme, og jeg håber virkelig at det vil have en positiv virkning hos jer - krydser fingre:)
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Æbler og æblemos
Barnet kan fra 6 måneder spise al slagt frugt, frisk eller kogt. Frugten bør stadig moses, og æblemos vil ofte være et hit hos børn - især hvis det serveres, som topping på en grød. Rå æbler bør du dog være opmærksom på.
Børn under 3 år bør ikke få fødevarer, som er meget hårde eller som knækker let. En stor æblebåd kan knække og sætte sig fast i halsen, og af samme grund kan det ikke anbefales at give små børn et helt æble at gnave af. Du skal også være opmærksom på skrællen,...
Fontanellen
Det bløde punkt, som barnet har oven i hovedet, kaldes fontanellen. Barnet fødes med flere fontaneller, som er de steder, hvor kranieknoglerne mødes og endnu ikke er vokset sammen. Når barnet skal fødes, er det rigtig smart, at kranieknoglerne er bevægelige, så hovedet lettere kan komme igennem fødselsvejen. Samtidig sikrer bevægeligheden, at der er plads til, at barnets hjerne kan vokse.
Der sker ikke noget ved at røre forsigtigt ved fontanellen, og du kan roligt rede med en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.
Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!
Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.
Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!
De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.
Familien S