Brev:
Udmalkning og opstart på mad
Hej Helen
Tak for en god hjemmeside og nogle gode bøger. Men nogle gange er det jo også sådan, at jo mere man læser og hører, des flere spørgsmål kan man pludselig få. Og når jeg læser på nettet findes der mange forskellige svar på det samme spørgsmål. Så her kommer der nogle (mange:-)) meget specifikke spørgsmål – håber du vil svare:-)
Jeg har en pige på godt 6 måneder og har fuldammet hele tiden
Først ang. udmalkning:
Pga. bl.a. allergi vil jeg gerne amme så lang tid som muligt, og jeg vil gerne bruge min egen mælk i grød og mos så meget som muligt fremfor MME. Men… det er jo også et lidt stort arbejde… Jeg kan dog efter min pige har ammet godt ved håndudmalkning få ca. 20 ml ud på ca. 10 min så længere tid tager det heller ikke
1) Er det fjollet at sidde og håndudmalke 2 gange om dagen for at kunne putte lidt i grøden og mosen? Og er det hårdt for brysterne?
2) Jeg har købt nogle bøtter fra Avent, der både kan komme i mikro og fryses. Skal de koges i en gryde i 5 min inden hver gang, eller er det fint nok, at jeg koger noget vand i elkedlen, hælder det i bøtterne og lader det stå et par minutter?
3) Når jeg så har brugt bøtterne, må jeg så ikke vaske dem i lidt sulfo inden jeg stiller dem i skabet igen? (Jeg var den anden dag nemlig sammen med en, der sagde, at hun ALDRIG ville vaske noget i sulfo der skulle mælk i)
4) Jeg veksler mellem at bruge bøtterne til mælk og så frugtmos og grøntsagsmos – er det ikke ok?
5) Ved udmalkning – skal jeg rengøre mine bryster inden, og er det meget vigtigt at smide lidt af det første mælk ud? Og er nogle dråber ikke nok? Kan nogle steder læse en spiseske, og det synes jeg er ret meget, når jeg i løbet af en gang jo bare tager 20 ml ud.
6) Skal jeg køle mælken ned under koldt vand – kan jeg ikke bare stille det i køleskabet med det samme?
7) Hvis jeg skal have til en flaske, må jeg gerne samle mælk fra flere udmalkninger på samme døgn og så fryse ned ikk?
8) Jeg får brug for at kunne give hende en flaske én gang om ugen, hvor jeg er væk om aftenen. Er der stor risiko for, at hun vil afvise mit bryst ved at give flaske engang imellem? Og vil der være forskel ...
... på om det er MM eller MME der er i flasken?
9) Igen – er det fjollet af bruge så meget tid og energi på udmalkning, når det bare er til mosen/grøden og en flaske en gang om ugen – skulle jeg bare bruge MME?
Og så lidt spørgsmål til grød/mos
10) Vi er først startet for et par uger siden, så hun får stadig majs- og hirsegrød. Jeg koger det på vand, tager det af varmen og putter så fedtstof og mælk i. Men når jeg putter modermælk i, bliver det frygtelig tyndt – og det er ligegyldig hvor tyk jeg laver grøden. Hvad gør jeg forkert og hvad skal jeg gøre?
11) Hvis jeg bruger MME, putter jeg bare lidt pulver i og rører, og så er konsistensen fin. Jeg behøver ikke at røre MME pulver ud i vand først vel?
12) Hvorfor overhovedet putte mælk i grøden – hun ammer jo altid bagefter?
13) Kan modermælk tåle at blive kogt med i grøden – mister det ikke noget?
14) Jeg bruger lige nu olie hele tiden – hvor tit skal jeg bruge smør, og er det vigtigt også at bruge smør?
15) Hvor tit skal jeg bruge sødmælk? Og igen – er det vigtigt også at bruge sødmælk eller er MM eller MME fint nok?
16) Jeg har lavet nogle store portioner frugtmos og grøntsagsmos og puttet dem i fryseren i små bøtter. Du skriver i din bog, at det skal optøes direkte fra fryser og så i en gryde eller i mikroen – hvorfor det? Pga. tab af næringsstoffer? Hvorfor kan jeg ikke tage en bøtte med mos op om morgenen, stille den i køleskabet og så er den klar til senere, hvor jeg bare luner den i en gryde eller i mikroen? Frugtmosen skal jeg jo heller ikke bruge varm. Troede det var smart at fryse ned – men det er måske meget sundere at lave frisk hele tiden? Eller lave til to dage og så gemme i køleskab?
17) Hvis jeg gemmer grød eller mos og skal varme det op igen – skal det så bare lunes eller fx lidt (kogt) varmt vand i? Hvorfor skal det ikke op og koge eller over de ca 70 grader som det skal ved voksne?
Det var mange spørgsmål. Synes det er svært at finde eller få ordentlig svar på dem, så håber du kan hjælpe :-)I hvert fald – på forhånd TAK!
Bedste hilsner
Maries mor
PS: Du må meget gerne svare ud fra hvert spørgsmål, så det er nemt og overskueligt
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
Viden om børn:
Muslingeskaller - brystvorte
Du kan købe muslingeskaller, også kaldet ammeskaller. Disse blev introduceret i Danmark omkring år 2000 og var meget populære. Senere blev de frarådet, fordi mange fik problemer med svampeinfektion i brystet netop i forbindelse med brug af ammeskallerne.
Da skallerne bæres direkte på brystet og inde i BH´en, skulle de have en helende virkning på ømme og revnede brystvorter - men skulle altså samtidig også kunne medføre svampeinfektion. Virkningen af ammeskaller/muslingeskaller...
Navle
Hos det nyfødte barn sidder stadig en rest fra navlestrengen, som vil falde af, af sig selv, når barnet er mellem ca. 5 dage og tre uger gammelt. Det er normalt at det kan bløde fra navlen i denne periode og det kan også lugte fra navlen, da det er en forrådningsproces der sker.
Du skal være opmærksom på at navlen ikke begynder at lugte for meget, da det kan være tegn på infektion. Hvis navlen lugter gennem barnets tøj, er det for meget. Hvis der er rødme omkring navlen, kan...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.