Svar: Mad og mælk og træt af ske
Kære Kristina
Tak for dit brev :)
Det lyder som om at jeres dreng er rigtig godt igang med maden og spiser mere og mere familiemad - super dejligt, ligesom det skal være! :)
Du behøver ikke supplere ham med mos til frokost, hvis han spiser et rundtenom rugbrød med forskelligt pålæg og også spiser kogte grøntsager osv. i stykker ved siden af. Han lyder til at være dækket rigtig godt ind.
Det vil være en rigtig god idé at variere hans pålæg, så han får både kød og fiskepålæg, ligesom du også kan bruge grøntsagsmos som smørbart pålæg, hvis han ikke spiser de kogte grøntsager.
Om aftenen skal udgangspunktet være jeres mad og det vil her være en god idé at han får "moset mad" ved siden af mad i stykker. Det betyder ikke at du skal lave grøntsagsmos til ham, men hvis I f.eks. får kartofler, så kan han spise disse moset med en gaffel og lidt sovs. Også ris, pasta, bulgur osv. er ofte et hit og ofte serveret sammen med sovs - så bliver maden naturligt lidt mere moset og glider lettere ned.
Det vil være rigtig godt, hvis han får 400 ml mme dagligt. Hvis han får dette, så er hans behov for jern dækket indtil han er 1 år. Får han mindre end 400 ml så bør du give ham jerntilskud ved siden af - og han skal have fuldt jerntilskud også selvom han f.eks. drikker 350 ml mme.
Det er helt fint med de to ...
... flasker mme i døgnet. Jeg ved ikke hvilken type erstatning du giver, men vær opmærksom på at der i type 2 og type 3 ofte er lidt ekstra jern, så for at sikre ham lidt ekstra kan du vælge en af disse typer. Udover de to flasker erstatning, som fint kan ligge aften og sen aften, så må du give ham lidt mme i den grød, som han selv tilbydes - f.eks. i havregrøden om morgenen og på den måde vil han måske nå op på de 400 ml samlet... Det er således rigtig fint, at du som nu, laver grøden på erstatning:)
Derudover kan hans behov for kalk dækkes via sødmælk og hvis han ikke er glad for dette, må han meget gerne tilbydes tykmælk, A38, yoghurt med 3.5% fedtindhold. Også ost er en vigtig kilde til kalk og han må gerne få ost at gnave i ligesom ost også kan drysses på mad og på den måde give lidt ekstra :) Andre kilder til kalk er f.eks. grønne grønsager, nødder (som skal knuses) og fuldkornsprodukter.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis han fortsat siger nej til flasken sen aften og derfor kommer ned på kun at drikke en flaske i døgnet, så må det være sådan. Det er jo også rigtig dejligt, hvis han begynder at kunne sove igennem en hel nat :) I givet fald må han så stadig få mme i morgengrøden og du må prøve at vurdere om han samlet kommer op på 400 ml og hvis ikke bør du give ham jerntilskud dagligt.
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Spinalbedøvelse
Spinalbedøvelse er en bedøvelsesform, som bruges ved blandt andet kejsersnit. Man lægger bedøvelsen ind via en kanyle, som føres ind i rygmarvskanalen og kvinden bedøves fuldt fra taljen og ned.
Bedøvelsen gør som regel ikke særlig ondt at få lagt, og det tager meget kort tid at lægge den. Spinalbedøvelse har den fordel at kvinden er vågen under kejsersnittet og derfor kan følge med i fødslen af barnet - og også se barnet med det samme, barnet kommer ud. Der sættes en skærm op,...
Sele til barnevogn
Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.
Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.
Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.