Annonce

Annonce

Svar: Tunge ud af munden


26. februar 2014

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Kære N

Tak for dit brev :)

Du fortæller, at du selv har en tunge der sidder langt ude i munden og at du også læsper - og jeg tænker at der naturligt kan være noget arveligt, som gør at din drengs tunge fylder mere, end man oftest ser.

Det er dog rigtig godt at du er opmærksom og også drøfter det med jeres læge. Der findes flere sygdomme og syndromer, hvor det at have en "stor tunge" er en del af et større sygdomsbillede, og derfor skal man være opmærksom. Hos jer er der dog ikke umiddelbart nogen andre tegn - han pludrer, han spiser fint, drikker af en kop, bruge sin tunge godt og virker sund og rask, så at årsagen er genetisk og måske arvet fra dig lyder som en god forklaring hos jer. Faktisk synes jeg jævnligt, at man ser sunde og raske børn med en lidt stor tunge :)

Du kan overveje at bestille tid hos en øre-næse-hals-læge, som kan se ham i munden og svælget ,for at få vurderet om der er en forklaring her. Det kunne jo tænkes, at han har et langt tungebånd eller at han måske har hævede mandler, som gør at hans tunge "hænger" mere. Det kræver ikke henvisning at få tid, du kan bare ringe.

Det lyder som en god idé at lave mundmotorisk træning med ham, og jeg vil anbefale dig at kontakte en ergoterapeut, som kan undersøge ham og rådgive dig. Hun/Han vil kunne vejlede dig i nogle øvelser, som du kan lave derhjemme og du kan ...


Annonce

... finde en ergoterapeut, der er uddannet inden for dette område.

Bruger han sut? Hvis det er tilfældet så vil det måske hjælpe ham til at holde tungen mere inde i munden, fordi han er nødt til at svøbe tungen om sutten for at holde fast på den - måske en stor rund sut vil være godt - prøv at tale med ergoterapeuten om det.

Jeg tænker også at han i løbet af den næste 1-2 måned kan lære at lave læbeøvelser, måske kan han allerede nu begynde at blæse spytbobler og stille og roligt begynde at bruge læberne som "pprrr". Disse lyde lavet med læberne kræver også at tungen er inde i munden - altså ikke med tungen, så det bliver tungelyde men med læberne...


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det at spise med en ske vil sandsynligvis også hjælpe ham. Det at tage maden af skeen med læberne og føre maden med tungen tilbage til svælget og synke. Det er en god teknik. Hvor det at sidde og gumle på noget naturligvis også styrker mundmotorisk og han skal bestemt også have lov - men her vil hans tendens til at slikke og dermed strække tungen frem måske forstærkes...

Du kan finde private ergoterapeuter som tilbyder rådgivning og forskellige forløb. Er der tale om en privat, så skal man selv betale. Du kan også undersøge om der kan være ansat en ergoterapeut i kommunen, som du kan kontakte - det koster ikke noget.

Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.

Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?

Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...

Læs hele brevet og Helens svar


13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.

Skoldkopper, bedsteforældre og smitte

Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...

Læs hele brevet og Helens svar


24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.

Tredagesfeber

Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...

Læs hele brevet og Helens svar


24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.

Vil kun sove lur i vikle

Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...

Læs hele brevet og Helens svar


26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.

Psykisk reaktion på vaccine?

Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Smile

Der er ikke noget bedre end at få et smil fra sit barn!

Allerede få timer efter fødslen ligger barnet og kigger på sine omgivelser og på mor og far. I et sådan øjeblik kan man godt opleve sit barn smile. Det er dejligt, men er dog endnu ikke det bevidste smil.

Først når barnet er ca 6 uger gammelt kan man opleve det mere bevidste smil, hvor det er synet af mor, far, storesøsters ansigt, som får lillebror til at smile.

Jo mere du kan smile, pludre og...

Læs mere i Babylex

Barselsorlov

I har begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter har I 32 ugers forældreorlov hver, som I frit kan fordele mellem jer. Det er dog kun i 32 uger af jeres...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen!

Jeg er godt nok glad for at jeg kan skrive til dig, jeg udnytter det i fuld stil!!

Tak for dine mange gode svar. Jeg elsker dem!

Hilsen Sophie, mor til pige på 9 måneder


Annonce