Annonce

Annonce

Svar: Opstart af skemad


24. februar 2014

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Signe

Tak for dit brev :)

I må gerne holde pause fra skemaden et par dage 3-7 dage, vil være mit forslag. For at se om jeres dreng så bliver lidt mere parat.

Prøv i disse dage at give ham lidt agurk i hånden. I kan skære en skive agurk på 1.5 cm. tykkelse, fjerne kernerne i midten, så det bliver til en ring og sætte den på hans tommelfinger. Det kan gøre det lettere for ham at holde den.

Jeg tænker at det vil gøre at han begynder at finde ud af at bruge sin mund på en ny måde og at det at sutte og gumle lidt på agurken vil styrke ham lidt mundmotorisk. Det kan altså stimulere ham på mange måder og være med til at skabe lidt interesse for skemaden:)

Derudover tænker jeg at I måske skal prøve ikke at lave grøden for tynd. Det lyder lidt som om at han har brug for at kunne mærke grøden i munden og hvis grøden er for tynd, så ligger den ligesom bare i munden og han fornemmer den ikke rigtigt med tungen. Prøv derfor med en lille smule mere fast konsistens.

Jeg anbefaler normalt at starte op om dagen, da han er måske vil være mere vågen og parat. Samtidig vil det ofte kunne give uro i maven, hvis man starter om aftenen, men det er ikke sikkert og I skal naturligvis gøre det, som I fornemmer vil virke bedst.

I kan forsøge med hjemmelavet grød og mos, I kan også forsøge jer med færdiglavet grød og mos som I køber i ...


Annonce

... pakker, på glas og frost. Nogle børn synes godt om den færdiglavede mad i starten og kommer på den måde igang og stille og roligt kan man så udvide med mere hjemmelavet mad. Lige nu betyder det ikke så meget om det er hjemmelavet eller færdiglavet, det vigtigste er at han stille og roligt finder ud af at spise andet end mælk.

Det tager tid at finde ud af at spise af en ske. Det med læberne at kunne tage maden af skeen og bruge sin tunge til at flytte maden ind og rundt i munden og samtidig synke er en svær ting at kunne - og mange børn vil naturligt spytte maden ud i starten. Jeres dreng er vant til at bruge sin tunge, når han spiser. Han malker på brystet med tungen, for at få mælken ud og det samme vil han derfor gøre, når I giver ham skemad og giver ham vand af kop. Det kan nogle gange virke som om at tungen er i vejen - men det er helt naturligt, det er fordi han skal have tid til at lære at spise på en ny måde.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Så ja - det er fint med en pause, prøv med lidt mad i hånden f.eks. agurk og så stille og roligt forsøge med skemaden igen og se om han så ikke finder ud af det. Børn der er blevet ammet er ofte rigtig gode til at spise skemad - de har en udviklet kæbemuskulatur og er vant til at få mælk, der varierer i smagen. Din mælk tager smag efter, hvad du spiser...

Jeg håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barneseng

Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.

Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.

Den...

Læs mere i Babylex

Taktilsansen

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Taktilsansen kaldes også berørings- og følesansen. Den er vigtig for barnets kropsbevidsthed, og den gør, at vi kan mærke varme, kulde, smerte, tryk mm. Børn som har problemer med deres taktile sans, vil ofte ikke bryde...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.

Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?

Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.

Tak for det!

Kærlig hilsen
Mor.


Annonce