Annonce

Annonce

Svar: Lære at falde i søvn - 9 mdr.


22. februar 2014

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det er helt naturligt, at jeres datter lige nu rejse sig igen og igen, når hun skal sove. Hun er godt igang med at øve sig i at kravle og rejse sig ved tingene og sengen er oplagt til at øve dette. Det er let at få fat i tremmerne og det udnytter hun naturligvis.

I skal være opmærksomme på at ramme det rigtige puttetidspunkt og lige nu har hun måske brug for at komme en smule senere i seng. Det er helt naturligt at børn i 9-10 måneders alderen sover lidt mindre end vi gennemsnitligt synes de har behov for, det er lidt som om at dagen ikke skal soves væk, de vil opleve, lege, underholde osv. og har ikke tid til at sove. Hun skal naturligvis have sin søvn, men lige nu kan søvnbehovet godt være lidt mindre.

Det vil være super godt hvis I kan indføre et godnatbad og en godnatgrød. Badet bør ligge en time før hun puttes, så har det bedst effekt og det vil være rigtig godt, hvis I, når hun kommer op af badet, kan massere hende lidt evt. med lidt creme, så hun mærker sin krop og hjælpes til at få ro i kroppen. Og så vil det være super godt med en godnatgrød som giver ro i maven og dermed også i kroppen - en følelse af at trænge til "at blive lagt ned og slå mave"...

Aftensmaden kan f.eks. serveres kl 18, badet ligge kl 18.30, godnatgrøden kl 19.30-19.45 og herefter få børstet tænder og så komme i seng - med flaske/amning eller hvad hun nu plejer at få :)

Jeres datter er i separationsfasen, det betyder at hun lige nu øver sig på at bevæge sig væk fra jer og samtidig også derfor har ekstra meget behov for fysisk kontakt. Hun har brug for at se dig, for at vide at hun ikke er forladt. Hun har i øjeblikket rigtig meget behov for at vide at du er der og vil naturligt i kraft af sin alder være mere pylret og krævende i forhold til kontakt, især når hun skal sove. Derfor vil hun højst sandsynligt blive ked af det, hvis du lægger hende ned og går fra hende - men det må komme an på en prøve....

Det er vigtigt at hun hele tiden er tryg. Hun må ikke føle sig alene og forladt, men skal hele tiden forbinde det at sove med noget dejligt. Det skal være rart at komme i seng. du skal prøve at vurdere behovet - hvis hun lige nu har brug for at ...


Annonce

... tumle lidt omkring, flytte sig rundt i sengen, rejse sig osv. så må hun gerne det - det kan være måden at få lidt overskudsenergi ud, før hun så er parat til at sove. Og hvis hun er okay med det, så behøver du ikke sidde hos hende imens hun tumler rundt, her må du godt gå kortvarigt fra hende og komme ind igen, lægge hende hende, berolige hende, betrygge osv.

Hvis hun er ked af det og tydeligt har brug for at du er der, sidder hos hende, holder i hånden, synger en sang osv. så skal du gøre det. Det er rigtig godt givet ud, hvis du kan bruge 10-15 minutter på at være der og hun så falder trygt i søvn.

Hvis hun søger underholding, hvis hun vil lege, hopper rundt - selvom hun tydeligt er træt og du ved at puttetidspunktet er rigtigt, så kan du bruge det jeg kalder for se-til-metoden. Det handler om at putte hende, sødt, omsorgsfuldt, nærværende og gå kortvarigt - aldrig væk i mere end 3 minutter af gangen, altid vende tilbage uanset om hun græder ikke ikke gør. Det handler om hele tiden at vise hende at I der der, selvom hun ikke kan se jer. Netop fordi hun er i separationsfasen, har hun brug for dette. Hun har brug for at se jer, for at forstå at I ikke er gået og har forladt hende for evigt. Lige nu føler hun sig alene i verden, når I går ...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Metoden bruges ikke i forbindelse med gråd - det er ikke for at hun skal blive ked af det, og det er ikke en "kontrolleret grådmetode", hvor hun får lov til at græde x-antal minutter. Det er en metode, som bruges for at vise hende at det ikke er legetid, men sovetid nu og at I mener at hun nu skal lægge sig ned og ikke hoppe rundt. Ofte vil det være nok at gå fra hende en til to gange, herefter forstår hun, at hun ikke skal lege og vil være parat til at lægge sig, hvor du så kan sidde hos hende, holde en hånd på hende, så hun kan mærke, at du er der og hun kan falde i søvn i sin seng.

Det er en god idé at hun falder i søvn i sengen, hvor I ønsker hun skal sove og ikke falder i søvn i jeres favn. Men hun må naturligvis gerne være i jeres favn, blive ammet, få flaske, blive sunget for, kærtegnet osv. og inden hun så sover helt, blive puttet over i sin seng :)

Jeg håber ovenstående kan hjælpe lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barneseng

Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.

Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.

Den...

Læs mere i Babylex

Vitaminer børn

Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer til børn:

- D-vitamin gives dagligt til alle børn, fra barnet er 14 dage, og til det fylder 4 år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder særlige regler for D-vitamin til børn med mørk hud, og børn som får modermælkserstatning.

- Jern-dråber gives til børn, der er født for tidligt (< 37 uger) og til alle børn, som har en fødselsvægt på under 2500 gram. For tidligt fødte børn har behov for...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg har længe fulgt med i din brevkasse og har selv fået hjælp til mange "problemer" fra dine svar til andre! Du har været en stor hjælp uden du har vidst det ...!

Bedste hilsner
Sanne mor til dreng på 8 måneder


Annonce