Annonce

Annonce

Svar: Vågen i flere timer om natten


22. februar 2014

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Stine og Flemming

Tak for jeres brev og velkommen til :)

Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med jer, for der er sandsynligvis flere ting, som spiller ind hos jer :)

I fortæller at jeres dreng har haft kolik og I har derfor skabt en rutine, hvor I vugger ham eller går tur med ham i barnevognen, når han skal sove. Det er naturligt, det har været nødvendigt og I har gjort alt hvad I kunne for at få skabt lidt ro - helt fint :) Men nu er det vigtigt at han lærer at sove, uden at skulle være i jeres favn. For hvis han er faldet i søvn i jeres favn, så vil han naturligt kunne vågne om natten og vil ikke kunne falde i søvn igen, før I atter tager ham op, vugger ham osv. fordi det er det, han forbinder med at skulle sove.

Det lyder som om at I er i gang med at ændre dette ritual - i hvert fald går det fint med at putte ham i barnevognen om dagen. Jeg læser jeres brev sådan, at han puttes i sin barnevogn og falder i søvn ved at I går med ham - altså der sover uden at være i favn. Så langt så godt. Det samme skal han om aftenen - ikke sove ved at I går med ham, men sove uden at være i favn :)

Det er rigtig godt at han får flaske, for det giver jer muligheden for at putte ham i sengen, hvor I ønsker han skal sove og her give ham flaske i sengen. På den måde kan han lære at falde i søvn, der hvor I ønsker han skal sove om natten. Det er her vigtigt at I eleverer hans hovedgærde, så han ikke ligger helt fladt. Det kan I gøre ved at komme en lille pude, et sammenrullet håndklæde eller lignende ind under madrassen i hovedenden, så hele madrassen løftes lidt op.

Derudover kan hele dagens rytme spille ind - altså tidspunkter for hvornår han sover, er aktiv, spiser osv. hele dagen igennem. Måden dagen forløber på vil naturligt påvirke nattens forløb. Når jeg ser jeres dagsplan igennem, så er tiderne umiddelbart rigtig fine. Han bliver putte til formiddagslur ca 9.30 og sover her ca 1.5 time, nogle gange måske mere? Til middag sover han ofte fra kl 13.30 til 15.30-16 - altså ca 2-2.5 times lur. Det er meget alderssvarende og fint med to lure dagligt.

Det samlede søvnbehov for børn i 6 måneders alderen vil ofte være 14.5 time i døgnet. Jeres dreng sover ofte 3.5-4 timer i løbet af dagen, han puttes til natten kl 20 og vågner kl 07 og sover således ca 11 timer om natten. Samlet altså ca 15 timer - det er lidt mere end gennemsnittet, men ikke så meget, at jeg umiddelbart ville forvente at det gjorde ham vågen om natten. I skal dog overveje om han nogle dage sover så meget om dagen, at han af den grund har en opvågning midt nat - simpelthen fordi det naturligt er ...


Annonce

... begrænset, hvor meget han kan sove i alt...

En tredje ting er hans indtag af mad. Nu hvor han er 6 måneder gammel, så må I godt begynde at tilbyde ham flere måltider dagen igennem. Ikke store mængder, det er vigtigt at hans mave kan følge med og jeg er helt med på at I gerne vil gå stille og roligt frem - men mange små måltider dagen igennem vil ofte være bedre end få og store måltider. Jeg kan ikke se, hvor store måltider han spiser lige nu - måske spiser han lidt for meget skemad af gangen... I hvert fald fortæller I at han ofte får mos kl 18 og når I tilbyder flaske kl 20, så afviser han ofte denne - måske fordi han får lidt for meget mos?

Jeg vil anbefale jer at forsøge med flere små måltider, mere varieret kost og også mad i hånden, som han kan øve sig mundmotorisk på :) Mit forslag til en dagsplan sr således ud:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover videre til kl 7, hvor dagen starter

Morgen 7.30: Tilbydes max ¾ dl. havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Tilbydes ½ dl. frugtmos, frisk frugt i hånden at gumle på selv og vand af kop.

Flaske og puttes til formiddagslur ca 9.30 som nu

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos (max ¾ dl) og suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Flaske og puttes til middagslur ca 13.30 som nu

Eftermiddag 16: Tilbydes ½ dl. frugtmos, vand af kop, frisk frugt i hånden at gumle på og tilbydes evt. også flaske om eftermiddagen. Hvis I skønner at han kan undvære den, er det okay :)

Aften 18: Grøntsagsmos (max ¾ dl.) suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca kl 20 som nu

Sen aften 23-24: Flaske som nu.

Som I kan se så indgår der i min plan mange små måltider, men ellers ligner dagen meget jeres. Det er vigtigt og godt at holde fast i denne rytme, fordi det vil spille ind på nattens forløb.

Endnu en overvejelse er, at det handler om alder og udvikling. Jeres dreng har en alder lige nu, hvor han øver sig rigtig meget motorisk og udvikler sig meget. Og mange børn vil i denne alder (mange faktisk i 7 måneders alderen) øve sig i at lave lyde, pludre osv. og det gør de desværre om natten. Det kan virke som om at de udnytter de sene nattetimer til at lave lyd, fordi de der kan høre sig selv...

Det er en periode og det går over igen. I må dog gerne om dagen prøve at motivere ham til at sige forskellige lyde, så han får tilfredsstillet dette behov, ligesom mad i hånden giver god mundmotorisk øvelse - jf. dagsplanen :)

Jeg håber at I kan bruge mine tanker lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Slå

Det er forbudt ved lov at slå sit barn. Den såkaldte revselsesret blev afskaffet af Folketinget i 1997. At slå sine børn er således en ulovlig måde at opdrage på - og det gælder også "dask over fingrene", hvis det lille barn piller ved noget det ikke må. Et barn der bliver slået vil føle sig mindre værd.

Et barn der bliver slået er udsat for fysisk vold. Det kan være at barnet får en lussing, en endefuld, at barnet bliver sparket, rusket, brændt med cigaretter eller lignende....

Læs mere i Babylex

Ymer og ylette

Sundhedsstyrelsen fraråder, at børn under 12 måneder får ymer og ylette, da proteinindholdet er for højt.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for alle dine gode brugbare svar. Min lille dreng stortrives og jeg nyder ham så uendelig meget.

Jeg må sige dig at du giver gode konkrete råd og i din vejledning kan man mærke din store interesse og enorme faglige ekspertise. Du er en fantastisk sundhedsplejerske og jeg er så glad for at have fundet dig.

Mange hilsner
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce