Svar: Ikke lyst til varm aftensmad
Kære Mor til 1-årig
Tak for dit brev :)
Det lyder som om at jeres datter har en god appetit og indtil nu har spist rigtig godt og varieret, og egentlig er en pige, som nyder maden og måltiderne. At hun pludselig har mindre lyst til mad, tænker jeg nok handler om hendes alder og den udvikling hun går igennem.
De fleste børn vil naturligt, når de bliver omkring 1 år begynde at spise mere selektivt. Den naturlige lyst til at smage og putte i munden forsvinder, det er langt mere spændende at undersøge maden på anden vis, og det er også spændende at finde ud af, hvad det gør ved jer, når hun lukker munden og skubber tallerkenen væk:)
Og det er rigtig vigtigt at I prøver at tage det stille og roligt, ikke disker op med en masse nye retter i håb om at hun vil spise et eller andet, men holder fast i at det er dejlig mad I laver, og at hun naturligt kan spise det samme som I andre :)
Du har dog ret i at hun jo skal sikres mad og ikke gå sulten i seng, og derfor vil jeg anbefale, at I sammen med jeres mad servere et halvt stykke rugbrød med smør, makrel, torskerogn eller lignende. Noget af det, som I ved at hun er glad for. Der ...
... kan altså være lidt rugbrød og også lidt af jeres kartofler, frikadelle, pasta og andet - hvad I nu skal have at spise.
Når der er lidt rugbrød på tallerkenen, så kan hun gå igang med at spise dette, når maden serveres. Hun lærer på den måde, at det er spisetid, at sidde sammen med jer ved bordet og at man spiser sammen. Hun har således noget at gå igang med. Og stille og roligt vil hun så sandsynligvis smage på lidt af det andet, som også ligger på tallerkenen. I skal sørge for at det er hyggeligt og dejilgt at spise, så hendes lyst til at spise stadig bibeholdes, men prøve ikke at gøre det til enten eller - altså ikke enten hendes mad eller jeres mad, men derimod en kombination, et både og, så hun får mad at spise, men så hun også lærer at spise jeres mad.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
En gang imellem skal i naturligvis også lave hendes yndlingsretter som lasagne og spaghetti bolognese - væk fra glasmaden, men i stedet den hjemmelavede og her kan I på samme måde prøve at blande de to ting, så hun stile og roligt kommer over på at spise jeres hjemmelavede mad og oplever at I spiser det samme:)
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat god appetit :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Sundhedsplejerske
Alle sundhedsplejersker er uddannet sygeplejersker og har arbejdet på forskellige børneafdelinger i sygehusvæsnet samt i den kommunale pleje. Derudover har sundhedsplejersken taget en diplomuddannelse til sundhedsplejerske.
En sundhedsplejerske følger børnene fra de bliver født (nogle gange allerede i graviditeten) og indtil de går ud af folkeskolen.
Alle børnefamilier i Danmark får tilbudt at modtage besøg af sundhedsplejersken. Når et lille barn bliver født, så...
Jern - jerntilskud præmatur
Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:
Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder
Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.
Det...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.