Svar: Ikke lyst til varm aftensmad
Kære Mor til 1-årig
Tak for dit brev :)
Det lyder som om at jeres datter har en god appetit og indtil nu har spist rigtig godt og varieret, og egentlig er en pige, som nyder maden og måltiderne. At hun pludselig har mindre lyst til mad, tænker jeg nok handler om hendes alder og den udvikling hun går igennem.
De fleste børn vil naturligt, når de bliver omkring 1 år begynde at spise mere selektivt. Den naturlige lyst til at smage og putte i munden forsvinder, det er langt mere spændende at undersøge maden på anden vis, og det er også spændende at finde ud af, hvad det gør ved jer, når hun lukker munden og skubber tallerkenen væk:)
Og det er rigtig vigtigt at I prøver at tage det stille og roligt, ikke disker op med en masse nye retter i håb om at hun vil spise et eller andet, men holder fast i at det er dejlig mad I laver, og at hun naturligt kan spise det samme som I andre :)
Du har dog ret i at hun jo skal sikres mad og ikke gå sulten i seng, og derfor vil jeg anbefale, at I sammen med jeres mad servere et halvt stykke rugbrød med smør, makrel, torskerogn eller lignende. Noget af det, som I ved at hun er glad for. Der ...
... kan altså være lidt rugbrød og også lidt af jeres kartofler, frikadelle, pasta og andet - hvad I nu skal have at spise.
Når der er lidt rugbrød på tallerkenen, så kan hun gå igang med at spise dette, når maden serveres. Hun lærer på den måde, at det er spisetid, at sidde sammen med jer ved bordet og at man spiser sammen. Hun har således noget at gå igang med. Og stille og roligt vil hun så sandsynligvis smage på lidt af det andet, som også ligger på tallerkenen. I skal sørge for at det er hyggeligt og dejilgt at spise, så hendes lyst til at spise stadig bibeholdes, men prøve ikke at gøre det til enten eller - altså ikke enten hendes mad eller jeres mad, men derimod en kombination, et både og, så hun får mad at spise, men så hun også lærer at spise jeres mad.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
En gang imellem skal i naturligvis også lave hendes yndlingsretter som lasagne og spaghetti bolognese - væk fra glasmaden, men i stedet den hjemmelavede og her kan I på samme måde prøve at blande de to ting, så hun stile og roligt kommer over på at spise jeres hjemmelavede mad og oplever at I spiser det samme:)
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat god appetit :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Mellemmåltider børn
Børn har brug for at få 3-4 mellemmåltider i løbet af dagen. Børn over 1 år bevæger sig ofte meget og mellemmåltiderne sikrer deres energibehov. Derfor skal mellemmåltider også være sunde.
Mellemmåltiderne vil ofte ligge formiddag, eftermiddag, før aftensmaden og som godnatmåltid.
Mellemmåltider kan være:
- Grovbolle f.eks. havregrynsboller, eller grovbrød med lidt frugt
- Rugbrødssnitter med smør, ost, frugt
- Frisk frugt, råkost,...
Sushi til gravide og ammende
Gravide og ammende må meget gerne spise sushi, og det kan være en udmærket måde at få varieret sit indtag af fisk på. Der er dog lidt forholdsregler du skal tage.
Fødevarestyrelsen pålægger både forhandlere, sushi-restauranter og øvrige leverandører at dybfryse fisken før den sælges. Fisken skal være frosset ned til til -20 grader i 24 timer for at komme eventuelle parasitter i fiskekødet til livs.
Vælger du at lave sushi selv, skal fisken på samme måde fryses ned...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.