Svar: Søvn og dårlige vaner
Kære Rikke
Tak for dit brev :) Jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig om, hvordan I kommer videre :)
Med den alder Kristian har nu, vil der naturligt begynde at blive lidt mere rytme. De tre lure er fortsat rigtig gode at arbejde på, så han samlet sover ca 5 timer i løbet af dagen, ligesom de ca 10 timers nattesøvn er vigtige. I løbet af de næste 1-2 måneder vil han naturligt begynde med lidt skemad og det vil også hjælpe til lidt mere rytme og struktur i løbet af dagen. Det vil være rigtig fint at du, når I begynder med lidt smagsprøver på skemad i løbet af dagen, tilbyder ham dette når han vågner af en lur f.eks. efter formiddagsluren sammen med lidt vand af kop, og så stadig ammer ham inden han skal sove.
Mælk skal fortsat være en del af hans putteritual. Det hjælper ham til at finde ro og bedre overgive sig til søvnen, ligesom han naturligt vil sove bedst med lidt mælk i maven. Det er helt naturligt at han har brug for masser af nærhed og fysisk kontakt for at kunne overgive sig til søvnen og det er rigtig fint at I svøber ham, for på den måde at hjælpe ham til ro. Når du ammer ham, er det godt at du arbejder på at han ikke længere falder i søvn med brystet i munden - det betyder dog ikke at han skal lægges vågen i seng og det lyder lidt som om at han er lidt for vågen og at der går lidt for lang tid mellem amning og putning hos jer, hvorfor han har svært ved at overgive sig til søvnen og har brug for at I går rundt med ham, vugger ham i jeres arme osv.
Jeg vil anbefale dig at du forsøger at amme ham af to omgange. Det vil sige ammer ham, skifter ham og i forbindelse med skiftning, så svøber du ham. Herefter ammer du ham så igen (imens han er svøbt) og først derefter putter du ham i seng. Det at være svøbt vil gøre at han lettere overgiver sig til søvnen, han vil stadig føle sig omsluttet og tryg, men han vil være svøbt af et klæde og ikke af jeres arme - og det vil gøre skiftet fra favn og ned i seng mindre svært - lige nu reagerer han på det skift og har svært ved at komme videre i søvnen.
Så amme ham, svøbe ham, amme ham og se på hans øjne, lyt til hans vejrtrækning. ...
... Prøv at lægge ham fra dig når du kan se at han næsten sover, men ikke sover helt. Hvis han nogle gange vil have en sut, må du gerne udskifte brystet med sutten, når du flytter ham ned hvor du ønsker han skal sove. Stille og rolige bevægelser, stå ved ham, lad ham mærke dine hænder på hans krop, mærke at du er der stadigvæk. Hvis han ligger i barnevognen, så tril vognen lidt, hvis han puttes i tremmesengen, så vug ham imens han ligger ned, brug dine hænder på hans krop til at lulle ham i søvn i sengen.
I kan overveje om han skal puttes lidt senere dagen igennem end han bliver lige nu - dette fordi I skriver at han har svært ved at sove, når han bliver puttet og samtidig også fortæller at han ofte går til ro for natten omkring kl 20-20.30. Hvis han puttes lidt senere dagen igennem, vil hans puttetidspunkt også blive senere og det er helt normalt for alderen netop at gå i seng sent... men hvis han virker træt og parat til at sove, når I putter ham, så skal I naturligvis ikke ændre på tidspunkterne. Derimod er det stadig en god idé at amme af to omgange, for at få ham fyldt ekstra op og dermed måske forhindre at han vågner op efter måske 40 minutter, når han først er faldet i søvn...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du må også meget gerne amme ham som et fast ritual sen aften - også selvom han måske ikke selv vågner. Du må godt tage ham op og lægge ham til brystet og lade ham spise mere eller mindre i søvne og derefter putte ham igen. Amning sen aften f.eks. kl 23 kan være en rigtig god rytme, det kan give dig muligheden for at få lidt sammenhængende timer, når du først går i seng og samtidig er det med til at sikre ham mælk og også holde gange i din mælkeproduktion. Man kalder dette for et drømmemåltid og rigtig mange børn trives med dette :)
Hvis du således kan holde dig vågen om aftenen og få ham ammet rigtig godt af før du selv går i seng og i den forbindelse kan putte ham i egen seng, så hjælper det både dig og ham til at sove en bedre nattesøvn - og du kan måske undgå at han behøver være i din favn, før han naturligt har brug for mælk igen... Det er et forsøg værd:)
Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Efterveer
Efter fødslen skal livmoderen trække sig sammen til normal størrelse igen, - disse sammentrækninger kalder man efterveer. Jo flere børn man har født, jo mere vil livmoderen skulle trække sig sammen, og jo værre er efterveerne ofte.
Efterveer mærkes ofte under amning. Når barnet dier ved brystet, produceres hormonet oxytocin, der får livmoderen til at trække sig sammen og i dagene efter fødslen vil livmoderen gradvist blive mindre - lige efter fødslen går livmoderen ofte til...
Barnløshed
De fleste par har en naturlig forventning om blive forældre på et tidspunkt. Men for nogle sker det dog ikke bare af sig selv.
Hvis man som par forsøger at blive gravide gennem et år, uden at de lykkes, så betragtes det som ufrivilligt barnløshed. Statistikken siger, at ca 80 % vil bliv gravide i løbet af et år.
Årsagerne til at man ikke bliver gravid kan være rigtig mange og det tager tid at finde frem til den rigtige behandling for det enkelte par. Derudover er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.