Annonce

Annonce

Svar: Ble 3 1/2 år


20. februar 2014

Kategori:
Alder:
3 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære Maria

Tak for dit brev :)

Renlighed er en fysiologisk proces. Det betyder at det er noget man både fysisk og mentalt skal være moden til og derfor ikke noget man "bare bestemmer sig for". Og hos nogle børn tager det med renlighed bare længere tid end hos andre og det er okay:)

Det er vigtigt at han kan holde sig tør i mindst 3 timer. Hvis han ikke er i stand til det, så er han fysiologisk slet ikke parat til at I kan træne renlighed. du ka derfor prøve at skifte hans ble med ca 3 timers interval over et par dage for at se om han kan holde sig tør så længe...

Derudover er det sådan at renlighed har 3 faser:

1. Han registrerer at han har brug for en ny ble og kommer selv og beder om at få en ren og tør ble på.

2. Han registrerer selve vandladningen og siger "nu tisser jeg!".

3. Han når at sige til lige inden og løber med hjælp for at nå potte eller toilet i tide.

Det kan være en god idé at udnytte sommeren og det lunere vejr og måske skal I vente et par måneder før I forsøger, det afhænger af, hvordan i oplever hans parathed... Det at vejret tillader at tage bleen af ham (den at han bliver kold) kan 'skubbe' lidt til faserne og give ham en opmærksomhed på, hvad der egentlig foregår. Hvis han står i haven i et par badebukser og pludselig tisser så vil han naturligt kigge ned, han vil mærke vandet der løber, måske blive lidt forskrækket over det og I vil kunne sige "nu tisser du" og på den måde hjælpe ham til at få en bevidsthed omkring det. Men når det er sagt, så er jeg ikke tilhænger af at man i øvrigt tager bleen for tidligt af barnet.

I stedet anbefaler jeg faste toilettider. Det vil sige at han skal følges på toilet eller potte på faste tidspunkter. Han skal ikke spørges om han skal tisse, for så siger han nej, men i stedet skal han tages i hånden og I siger "kom vi skal lige ud at tisse". Det gælder som en fast del af dagen og de faste tidspunkter kan f.eks. starte med at ligge om morgenen og om aftenen og senere i løbet af dagen. Det gælder f.eks. at man tisser før man løber ud for at lege, i forbindelse med måltider eller før man køre op for at handle.

Bleen beholdes på - det er ikke meningen at han skal tisse i bleen, men den skal bruges som et par ...


Annonce

... underbukser der trækkes op og ned. hvis bleen er tør, så er det super flot, så kan den bruges igen og så roses han for det. Hvis bleen er våd, så er det også super godt, så var det jo godt at han havde den på og så skifter I den bare og prøver at nå det til næste gang. Det er vigtigt at han oplever det som en succesoplevelse uanset om det lykkes at tisse på toilettet eller det ikke gør. Og at tisse i bukserne og have våde bukser er altid et nederlag - derfor skal bleen bruges som en sikkerhed i starten og ikke tages for tidligt af.

De fleste børn bliver renlige om dagen før de er det om natten og derfor skal han naturligvis stadig have natble på. Men han skal følges på toilettet om aftenen f.eks. i forbindelse med badet, ligesom han skal tisse på toilettet om morgenen (eller potte, hvis han hellere vil dette - det må I tale med ham om).

Det kan være en god idé at læse bøger om at smide bleen, så han bliver opmærksom på at man kan det - og I må også meget gerne, som I skriver prøve at forberede ham på det. Ikke på at bleen skal af på lørdag, men tale med ham om, at han nu er blevet så stor, at han skal til at tisse på toilettet ligesom mor og far, at I ved at det er svært og at det er helt okay, men at I jo netop er der, vil hjælpe ham osv. Så han føler at I forstår ham, forstår at det er her er rigtig svært, men at I støtter ham og naturligvis er helt med på, at der kan ske uheld og at det ikke lykkes i starten, men at I hjælper hinanden.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Tal også med ham om toilet eller potte. Sørg for at han er tryg ved det I vælger. Måske vil han helst have et toiletsæde og en lille skammel, måske vil han hellere sidde på potte - det er meget forskelligt, hvad børn er trygge ved, og I må godt involvere ham lidt i snakken. Måske har de et børnetoilet i børnehaven eller måske på det lokale bibliotek, som er mindre og som han gerne vil sidde på, fordi det passer bedre i størrelsen og så kan man starte med at prøve det, hvis han synes det er mere okay...

Det er en forudsætning at han vil samarbejde. Hvis han slet ikke virker interesseret i dette, så skal I nok vente på sommeren og se om ikke det så vil hjælpe jer lidt videre og skubbe lidt til faserne:)

Håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Nervøs for potte

Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bug Buster

Bug Buster er en metode til at fjerne hovedlus. Joanna Ibarra fra den velgørende organisation Community Hygiene Concern i London har udviklet denne metode og princippet i i Bug Busting er, at du i en og samme arbejdsgang får tjekket for hovedlus og også får fjernet lusene.

Metoden bygger på viden om lusenes adfærd og udvikling og på benyttelse af tættekam, almindelig shampoo og hårbalsam. Behandling med insekticider er således overflødig.

Du kan købe "Bug Buster"...

Læs mere i Babylex

Tandbørstning

For at undgå huller i tænderne skal barnet have børstet tænder, ligeså snart den første lille tand bryder frem.

Det er vigtigt at børste tænderne to gange om dagen - morgen og aften.

Gør det til en vane at børste tænderne hver dag og på et tidspunkt, hvor det passer ind i jeres rutiner - f.eks. om morgenen, når I står op, og om aftenen inden barnet skal i seng.

Brug en blød tandbørste, som passer til barnet alder. Børst både indvendig og udvendigt på...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for dine lange svar, du er så dejlig fornuftig :) Jeg er glad for at læse, at du i det store og hele kan understøtte det, vi i forvejen har gjort.

Tak skal du have for dine svar

Venlig hilsen, mor til Sofia 8 måneder


Annonce