Svar: Opvågninger og kan ligge længe vågen
Kære Simon og Lukas´ mor
Tak for dit brev - jeg bliver så glad, hver gang jeg hører fra dig og hører hvor godt jeres lille familie trives, trods alt det I har været igennem. Tak fordi jeg har fået lov til at følge lidt med på sidelinjen de sidste 7 år:)
Jeg tror som du, at "Lukas gennemgår et kæmpe spring i sin mentale og motoriske udvikling", og at dette naturligt påvirker hans søvn og han store behov for at have dig nær. Og det hjælper. Det har været rigtig godt for ham, at du har taget ham ind i dobbeltsengen, han bliver bedre og bedre til at have dig på afstand og det viser at han jo bliver mere og mere tryg og stille og roligt finder ud af, at han godt kan sove selv. Fra at skulle have dig helt tæt på, skulle ligge helt tæt, så var det rigtig fint med din hånd at holde i og nu kan han faktisk bedst sove, hvis du er ved siden af ham, men uden at I skal røre ved hinanden. Så små skridt og tid skal der til, men det er små skridt i den rigtige retning.
Jeg synes ikke, at du på nuværende tidspunkt skal kæmpe med ham om at få ham over i egen seng igen. Det kan komme om en måned eller to. Måske i 15-16 måneders alderen, her begynder han at få lidt mere hjernemæssigt bevidsthed om at du stadig er der, selvom han ikke kan se dig, han vil motorisk være blevet stærkere og vil derfor også kunne sove mere roligt - selv kunne skifte stilling og finde en rar stilling at ligge i, når han får sig flyttet på i søvne, uden at du behøver have fat i ham og hjælpe ham. Og det kan være godt at forsøge på dette tidspunkt, fordi han i 18-20 måneders alderen sandsynligvis vil få en urolig søvnperiode igen, så hvis I kan få skabt nogle rutiner før denne periode, kan det være godt. Når det er sagt, så må du naturligvis også gerne lade ham blive i soveværelset, hvis det fungerer rigtig godt.
Du skal være opmærksom på hvordan han sover i løbet af dagen. De fleste børn vil i 12-18 måneders alderen begynde at kunne nøjes med kun en lur dagligt. Hvis han stadig sover formiddagslur og ...
... middagslur, så er der sandsynligvis ingen problemer, men hvis han nogle gange springer formiddagsluren over, så prøv at lægge mærke til om han i stedet powernapper om eftermiddagen. Hvis han har tendens til at powernappe lidt omkring kl 16 (eller måske senere), så kan det faktisk være forklaringen på at han har en vågenperiode om natten.
Hvis du har på fornemmelsen at han powernapper eftermiddag, så kan det være en god idé at give ham en formiddagslur i stedet eller at du generelt ser på dagens rytme og overveje om der skal ændres lidt ved den - fast stå op tidspunkt, aktiviteter og tidspunkter for leg, mad, søvn osv. i løbet af dagen. Hele dagens rytme vil naturligt spille ind på nattens forløb.
Han må gerne få aftensmad, aftenbad og godnatgrød som en fast del af putteritualet. Det kan være med til at give ro både motorisk og mentalt - det vil sige at I f.eks. kan spise til aften kl 18, herefter kan han komme i bad og så kan han få en godnatgrød med mælk i køkkenet kl 19.30, få børstet tænder og blive puttet. Flasken skal stille og roligt trappes ud og grød og mælk af kop kan på sigt erstatte denne. Lige nu må han gerne få den, men gradvist skal mælkeindtaget skrues ned.
Så en plan kunne se således ud:
1. Indfør godnatgrød i køkkenet, som del af putteritual.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
2: Giv ham et putteritual, med godnathistorie, puttebamse og samtidig mælk i flaske.
3: Skru mængden af mælk i flasken ned, så han får mindre og mindre.
4: Bibeholde ritualet, med puttebamse og godnathistorie, men erstat evt. flasken med mælk af kop og på sigt vand af kop.
5: Prøv at sætte dig ved side af ham i din seng, når han skal sove, så han til at begynde med puttes i din seng, og har dig ved siden af sig.
6: Put ham i egen seng - men samme ritual, som han er vant til, så du stadig er ved siden af ham, sidder der, læser godnathistorie, synger godnatsang osv. men hvor han nu lærer at han ligger i sin egen seng og du er ved siden af.
Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Forkølelse
Hvis det lille barn er forkølet, kan han/hun få besvær med at spise, da det er svært at få vejret ordentligt igennem næsen. Det betyder også, at barnet kan have svært ved at sove.
Her er et par gode råd:
- Hæv hovedenden, der hvor barnet sover, med et par bøger eller et sammenrullet håndklæde under madrassen
- Brug lidt modermælk eller saltvand som næsedråber. Dryp det direkte ned i næsen. Du kan evt. bruge en lille ske eller en pipette. Saltvand og...
Sele til barnevogn
Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.
Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.
Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.