Svar: Altid sovet urolig om natten
Kære Rikke
Tak for dit brev og velkommen til :)
Det er rigtig dejligt, at din dreng er så god til at sove om dagen. Dagssøvnen er vigtig for ham, den er med til at reparere på den nattesøvn han mangler og det er rigtig godt, at han derfor sover om dagen. Men når det er sagt, så er det også en rigtig god idé at du med den alder han har nu, begynder at skabe lidt mere rytme, så han stille og roligt lærer at sove mere om natten end om dagen.
Vi har alle sammen et indre ur, en cirkadisk rytme. Denne rytme kører upåklageligt hos os voksne, men hos børn fungerer den ikke rigtigt og de skal have hjælp til at finde ud af at det er om dagen man er aktiv og om natten at man sover. Og hos jer lyder det lidt som om at jeres dreng har tendens til at bytte lidt rundt på nat og dag, så han tager sine længste søvnstræk om dagen.
Hans søvnbehov er ca. 15 timer i døgnet og det vil ofte fungere rigtig godt, hvis han sover ca. 5 timer i løbet af dagen og ca 10 timer om natten. Det vil være rigtig godt, hvis de 5 timers dagssøvn kan være fordelt på 3 lure, så han nu hjælpes til en rytme, hvor han sover formiddagslur, middagslur og en lur sidst på eftermiddagen. En sådan rytme vil hjælpe jer fremover, også i takt med at han begynder med skemad og naturligt skal have morgenmad, frokost og aftensmad - hans rytme skal stille og roligt passes ind, så det passer med den rytme I naturligt har i jeres familie.
Hos jer kan jeres dreng nogle gange sove 5 timer i træk om dagen og det er alt for længe, hvis hans samlede søvnbehov "kun" skal være på 5 timer. Selvom han ofte sover mindre af gangen, så sover han samlet stadig en del. Du fortæller at han ofte kan sove 2-3 timer om formiddagen, 2-3 timer til middag og en powernap på 30-60 minutter - igen giver det rigtig meget dagssøvn og sandsynligvis derfor du oplever, at nattesøvnen giver jer problemer.
Man kan diskutere hvorvidt du skal vække ham om dagen og i første omgang tænker jeg, at du måske ikke behøver vække ham, men skal prøve at se om ikke han kan vågne lidt op af sig selv - og så kan du tage ham op, når han begynder at ligge lidt uroligt og her ikke arbejde på at lulle ham videre i søvnen. Det vil på samme måde være en rigtig god idé at du forsøger at starte dagen til samme tid hver dag, - hvis du kan vække ham om morgenen, så han kommer op ca kl 7, som du beskriver ofte passer nu, så vil det være fint at putte ham til formiddagslur ca kl 9-9.30 - jo mere fast ...
... jeres stå op tidspunkt er om morgenen, jo mere fast vil du naturligt også kunne putte ham om dagen og jo mere struktur kommer der naturligt på både dag og nat.
Du fortæller at han er begyndt kun at sove 1-1.5 time om formiddagen og det må han faktisk gerne - når han begynder at vågne op her, så skal du tage ham op og aktivere ham, lege med ham osv. og så arbejde på at han så tager en længere middagslur i stedet.
Mit forslag til en dagsplan ser derfor således ud:
Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre, må gerne tilbydes lille amning igen, når dagen starter ca. kl 7, det er en dejlig måde at vågne op på.
Formiddag 9-9.30: Ammes og puttes til formiddagslur og sover her måske 1-1.5 time.
Frokost 12: Ammes og puttes til middagslur, må her gerne tage en længere lur på 2-3 timer, som du beskriver at han ofte gør. Han skal ikke sove mere end ca 3 timer, så må du gerne rumstere lidt rundt om ham og se om du på den måde kan få ham til at vågne stille og roligt op, så han ikke sover dagen væk :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Eftermiddag 16.30-17: Ammes og puttes til dagens 3 lur, som så ofte varer 30-60 minutter som nu.
Aften 20: Ammes rigtig godt, skiftes, ammes og puttes til natten.
Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt - må godt tages op og ammes i søvne og derefter puttes til videre søvn, så hans længste søvnstræk kommer til at ligge fra kl 23 i stedet for fra kl 20 - det kan være et forsøg værd.
Midt nat 03: Ammes efter behov.
Det er som sagt godt at arbejde på en rytme, hvor han sover 3 lure dagligt, samlet ca 5 timer - og det kan være en rigtig god idé at forsøge at holde fast på et nogenlunde fast stå op tidspunkt og også puttetidspunkt hver dag. Det kan være en idé nogle dage at kikke lidt på klokken og vurdere om det er tid til at sove eller tid til at være aktiv. Han er nu ikke længere et spædbarn, men er nu en aktiv lille baby og det er vigtigt at I hjælper ham med at bruge sig selv både motorisk og mentalt i løbet af dagen, så hans rytme stille og roligt bliver mere inddelt i perioder, hvor han er aktiv og perioder, hvor han så sover. Der skal være plads til begge dele :)
Dt at han gylper en del kan naturligt også spille ind og det vil være rigtig godt, hvis du kan elevere hans hovedgærde, så han kommer til at ligge lidt højre med hovedet. Det kan du gøre ved at komme en lille pude, et sammenrullet håndklæde eller lignende ind under hans hoved.
Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Sushi til børn
Børn må gerne få sushi - men der er nogle ting du skal overveje:
- Fisken der bruges skal have været frosset ned til - 20 grader i mindst 24 timer. Der kan forekomme parasitter i fisk og disse dræbes ved frysning.
- Sushien skal fremstilles under hygiejniske forhold. Den bør spises samme dag som den er lavet og køber du den færdigpakket skal du være opmærksom på korrekt opbevaringstemperatur og holdbarhedsdato.
- Børn under 3 år må højst spise 25...
Renlighed
Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.
De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.
At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
Jeg skriver da jeg gerne vil takke dig for dine råd og støtte. Lige da jeg læste dit brev blev jeg ked af det, for jeg ville for alt i verden være en mor, som giver sit barn opmærksomhed nok. Men du havde jo ret :0)
Jeg har fået det godt igen, er begyndt at arbejde og får medicin og går til samtaler ved en psykolog. Det har hjulpet mig meget.
Jeg vil sige 1000 tak til dig for at støtte mig og give mig råd.
Du hører nok fra mig igen
Knus fra mig