Annonce

Annonce

Svar: Gråd i barnevogn - et spørgsmål mere


23. januar 2014

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Kristine

Tak for dit brev :)

Alle børn græder - nogle græder mere end andre, men alle børn græder. Gråd er et vigtigt kommunikationsmiddel. Når barnet græder, så fortæller det os at noget ikke er som det skal være, og så må vi finde ud af, hvad problemet er, løse det og barnet holder så normalt op med at græde...

Det betyder, at et lille barn som din datter godt nogle gange kan græde, fordi hun er overtræt og har svært ved at overgive sig til søvnen. Hun har svært ved at give slip og græder derfor lidt, græder måske et par minutter, men når du triller hende, så lulles hun til ro og falder så trygt og fint i søvn. Her er det okay, fordi der er tale om en overtræt gråd, hvor du netop hjælper hende til at sove, som er det hun har brug for og hu overgiver sig til søvnen hurtigt.

Andre gange græder hun fordi hun har brug for at mærke dig, hun er utryg og skal derfor løftes op, holdes om, vugges og når hun så atter er rolig, så kan du forsøge at putte hende igen. Ofte vil hun have brug for at få en lille tår mælk, hvorefter hun så kan puttes til at sove.

Hun kan græde fordi hun har ondt, har brug for en tør ble, har brug for tørt tøj, fordi hun keder sig, skal have dækket sit suttebehov, er sulten, skal have hjælp til at finde ro - der er rigtig mange årsager til at små børn græder.

Det der er vigtigt er, at du forsøger at lytte til hendes gråd - hvad er det hun vil fortælle med sin gråd? Er hun træt, sulten, brug for en tør ble, har hun ondt... Og det er her rigtig vigtigt at du trøster og reagerer, når hun græder. Hvis du lader hende græde, ikke trøster, ikke beroliger, ikke reagerer på hendes gråd, men lader hende være, ...


Annonce

... lader hende ligge og være tydeligt ulykkelig, så er det ikke godt for hende. Når hun græder ulykkeligt, så er hendes krop fyldt med stresshormoner og hun har brug for tæt fysisk kontakt og nærhed for at finde ro. Når du tager hende op, holder om hende, trøster og beroliger så hjælper du hende til at regulere sit endnu uudviklede nervesystem. Undersøgelser har vist at børn, der får lov til at græde længerevarende kan på grund af de stresshormoner der fylder deres krop, få svært ved at tackle stressede situationer senere hen.

Hud mod hudkontakt, bevægelse og vugning, at sutte, at mærke din varme og dine beroligende lyde - det er alt sammen vigtigt for hende og det hjælper hende til at falde til ro. Hun kan ikke falde til ro uden at du trøster hende og du forkæler hende ikke ved at tage hende op, når hun græder - tværtimod.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er derfor et spørgsmål om at du forsøger at ramme det rigtige puttetidspunkt - ammer hende, skifter hende, putter hende i sovepose/sovedragt, ammer hende igen, evt. giver hende en sut og her putter hende ned i lift og barnevogn og så triller en tur. Så hun er helt parat til at sove og måske falder i søvn inden I rammer barnevognen. Hun skal ikke lægges vågen i sin vogn og ligge og græde i barnevognen. Og hvis hun så vågner op undervejs på jeres tur, så kan du nogle gange måske få hende videre i søvnen ved at give hende sutten, kærtegne hende lidt, vugge lidt med vognen, bruge hvid støj osv. - og atter andre gange er du nødt til at tage hende op, trøste, berolige, evt. amme, få ro på hende og så putte hende igen...

Jeg vil anbefale dig meget at læse min bog "Helens bog om gråd og trøst".

Fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Uld til børn

En gammel tommelfingerregel lyder, at alle de måneder, som ender på "r", kan uld være en fordel - det vil sige september, oktober, november, december, januar og februar.

Uld har mange fordele:

- Det har blandt andet en rigtig god isoleringsevne, så det hjælper dit barn med at holde sig varm. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft, og det gør, at ulden isolerer rigtig godt.

- Det kan absorbere 30-40 procent af sin egen vægt i væske. Det...

Læs mere i Babylex

Ærter

Fra 6 måneders alderen må barnet gerne få ærter. Ærter kan her koges til ærtemos og det samme kan gøres med andre bælgfrugter, som brune og hvide bønner, kigærter og linser.

Barnet optager bedst næring fra ærter og andre grøntsager, hvis de koges.

Fra 9-10 måneders alderen vil mange børn have stor glæde af at spise ærter, det er god træning for at øve pincetgreb og ærter kan fint gives sammen med rugbrød til frokost.

Ærter indeholder protein, samt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for svar. Selvom jeg inderst inde godt ved, at der nok ikke er det store at gøre ved vore urolige nætter - andet end at vente på hun bliver større - så er det altid rart at vende det med dig alligevel.

Jeg synes det er så synd, at du aldrig ser alle de små søde, som vi snakker om. Så her er ihvertfald et billede af vores lille datter - det glade barn.

Kærlig hilsen Stine


Annonce