Svar: Ændre på søvnrytmen
Kære Trine
Tak for dit brev - og øv med mellemørebetændelse, håber at det går lidt bedre nu:)
Med den alder din datter har er hendes søvnbehov ca 14 timer i døgnet. Det kan f.eks. være fordelt sådan at hun sover 11 timer om natten og 3 timer om dagen. De fleste børn vil i denne alder have brug for 2 lure dagligt - det vil sige en formiddagslur på f.eks. en time og en middagslur på 2 timer.
Din datter sover en længere lur midt på dagen, hvilket er usædvanligt. De fleste børn er mellem 12-18 måneder, før de kan sove på denne måde, men der er jo ikke regler uden undtagelse - og når jeg lægger timer sammen, så sover din datter ofte 14, nogle gange 15 timer i døgnet og får således fint sit søvnbehov dækket. Det betyder dog også at du skal lade hende sove som hun gør. Det er rigtigt at hun sover tidligt, men det er fordi hendes formiddagslur og middagslur er smeltet sammen til en længere lur.
Du spørger hvordan du kan få hende sporet ind på at sove knap så længe og hvis du vil ændre på noget, så vil det betyde at hun skal vækkes fra sin formiddagslur. Faktisk vil det betyde, at du skal vække hende om morgenen, så dagen starter lidt tidligere end den gør lige nu. På den måde vil formiddagsluren også komme til at ligge tidligere og her kan du så vække hende efter en time, og putte hende til middagslur igen senere... Du skal altså overveje om du vil ændre på hendes rytme ved at vække hende. Det er ikke et spørgsmål om at fjerne søvn fra hende, hun skal stadig sove ligeså meget som hun gør nu, men søvnen skal ligge på lidt andre tidspunkter.
Du spørger hvordan du kan sikre hende lidt mere mad og mælk i løbet af dagen og en plan for dagen, lavet ud fra dine nuværende tider kan se således ud:
Morgen 8.30: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 10: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, frugtmos, vand af kop.
Ammes eller flaske og puttes til lang lur ca 10.30-11
Frokost 14-14.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, vand af kop.
Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos.
Aften 18: Udgangspunktet er mere og mere familiemad, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også stadig moset mad. Maden skal smage af noget - gode retter kan være boller i karry, pasta med kødsovs, lakselasagne osv. Vand af kop.
Kommer i bad, gøres klar til natten.
Tilbydes godnatgrød i køkkenet - det kan være en havregrød eller flerkornsgrød, vand af kop.
Flaske og puttes til natten ca kl 20
Sen aften 23-24: Ammes eller flaske og begynder herefter at skulle sove uden mælk til næste morgen tidlig. I en overgang kan hun måske godt have behov for brystet tidlig morgen og derefter sove videre, men stille og roligt kan du arbejde på at få trappet denne amning helt væk.
Hvis du vil ...
... vække hende, så hun begynder at sove 2 lure, så kan en dagsplan se således ud:
Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos. vand af kop
Puttes til formiddagslur, sover en times tid
Frokost 11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, vand af kop.
Ammes eller flaske og puttes til middagslur ca kl 13 og sover her et par timer
Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos
Aften 18: Familiemad - kød, fisk, grøntsager, kartofler, ris, pasta, sovs. Vand af kop.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Kommer i bad, gøres klar til natten.
Tilbydes godnatgrød i køkkenet, vand af kop
Flaske og puttes til natten ca kl 20
Sen aften 23-24: Ammes eller flaske og begynder at sove til næste morgen tidlig uden mælk
Uanset hvilken plan du skønner passer bedst til din datter og dig, så er det vigtigt at du nu forsøger at trappe ud af amningerne om natten. Det er en forudsætning for at kunne undvære mælk om natten, at hun er fyldt godt nok op med både mælk og mad dagen og aftenen igennem. Det vil være fint med 3 flasker, som ligger inden middagslur, aften og sen aften ...
Det er helt naturligt at hun i en overgangsperiode har brug for en ekstra amning om natten og det er rigtig fint at du på den måde også får trappet amningen ud og går over til flaske i stedet - det er vigtigt at du trapper amningen ned, så din krop også kna følge med og du ikke ender med en brystbetændelse. Det er derfor fint, hvis du f.eks. giver flaske inden middagslur og putning, men bibeholder amning sen aften og tidlig morgen og stille og roligt fjerner amningen tidlig morgen og også sen aften, hvor du så kan give flaske i stedet...
Prøv om du om natten stille og roligt kan vænne hende til ikke at få brystet og i stedet finde ro med stillingsskift og beroligende hænder og således hjælpe hende videre i søvnen uden at tage hende for meget op og uden at amme hende .. Hvis hun viser stort behov for brystet så må du give hende det, men amme hende kortvarigt. Altså lade hende die, men forsøge at lirke brystet ud af munden på hende. I starten søger hun brystet igen, og det får hun, dier igen, falder til ro og du lirker det atter ud. Det skal du måske gøre 5 gange og det er helt okay.
Samtidig med at du gør dette, så beroliger du hende ved at holde hende i hånden, kærtegne hende, holde din hånd på hendes hofte, når hun ligger ved siden af dig, så hun lulles lidt, beroliges lidt og stille og roligt skal hun så lære at komme videre i søvnen netop med disse kærtegn og uden at du behøver give brystet. Brystet lirkes altså ud, og erstattes af de andre ting og stille og roligt kan brystet helt undværes. Og de tre flasker, som så hun er gået over til at få ligger som sagt inden middagslur, aften og sen aften...
Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Diarré
Det er normalt at et barn der kun får brystmælk at have tynd afføring. Men hvis barnet ikke bliver ammet mere og pludselig får vandtynd afføring, skal du være opmærksom.
Diarré kan være tegn på infektion forskellige steder i kroppen og det kan derfor være en god idé at måle barnets temperatur. Du skal være opmærksom på at barnet skal have ekstra væske og hvis diarréen ikke forsvinder hurtigt igen skal du søge læge. Hvis barnet virker sløvt eller der er blod eller slim i...
Proprioceptive sans
Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.
Den proprioceptive sans kaldes også muskel-ledsansen, stillingssansen og den kinæstetiske/bevægelsessans. Denne sans er kroppens evne til at opfatte bevægelse, muskelkraft, kropsstilling, og det sker ved hjælp af...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!
Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.
Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!