Annonce

Annonce

Svar: Soverytme i vuggestuen


20. januar 2014

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Kristina

Tak for dit brev :)

De fleste børn er mellem 12-18 måneder før de begynder at kunne nøjes med kun en lur dagligt og jeres datter lyder til stadig at have behov for sin lur. I beskriver en pige, som falder hurtigt i søvn og som sover rigtig godt, når hun puttes og derfor skal hun have lov til at sove, som hun lige nu gør. Man skal ikke ændre noget der fungerer:)

I takt med at hun vænner sig til at være i vuggestue, vænner sig til dagligdagen og alt det nye og samtidig også bliver ældre, så vil hun sandsynligvis selv begynde at ændre rytme og her skal I så prøve at følge hende. Det kan være at hun begynder at afkorte sin formiddagslur, så den pludselig ikke varer så længe som den plejer. Det kan også være at hun begynder at protestere mod at blive puttet allerede kl 9.30, fordi hun ikke føler sig træt nok og parat nok til at sove på dette tidspunkt og måske så pludselig stille og roligt ændre rytme, så hun sover en længere lur fra 11-14 eller måske senere endnu... Det må tiden vise.

De 400 ml mme sikrer hendes behov for jern indtil hun er et år. Herefter kan I begynde at trappe ud af den ene flaske - den der ligger om natten. Det er her vigtigt at trappe langsomt ud, så hun vænnes til at behøve mindre og mindre mælk og stille og roligt lærer helt at undvære. Det vil sige, at hvis hun lige nu drikker 150 ml, så skruer I ned til 125, derefter 100, så 80, så 60 - og så kan hun stille og roligt begynde at undvære flasken. Samtidig skal I naturligvis sikre at hun får væske nok i dagtimerne og om aftenen, så hun ikke vågner, fordi hun reelt er tørstig. Mælkemængden sættes ned over flere dage/uger.

Flasken inden putning trappes på samme måde ud, men her er det rigtig vigtigt at sætte noget andet i stedet, så hun får et nyt putteritual, der stille og roligt tager mere og mere over, imens flasken trappes ud og fjernes.

Det er en forudsætning for at kunne undvære mælk aften og nat, at få mælk og mad nok hele dagen og aftenen. Derfor anbefaler jeg at I nu starter med at introducere en godnatgrød. Den skal gives som en del af hendes putteritual og adskilt fra aftensmaden. Det vil sige at I f.eks. spiser aftensmad kl 18, derefter kommer hun i bad, får ren, ble, nattøj osv. på. så får hun godnatgrøden kl ca 19.30, før børstet tænder og puttes - lige nu med flasken og ...


Annonce

... stille og roligt bliver det nye putteritual så en kop mælk og en godnathistorie/godnatsang. I starten kan hun få koppen med den lune mælk ved sengen, men stille og roligt skal hun have den sammen med godnatgrøden, så hun derefter får børstet tænder og ikke får mælk når tænderne først er børstet ...

I må gerne bibeholde Allomin 1, da hun trives med dette og det skal naturligt trappes ud i løbet af de næste måneder. Det anbefales at hun stopper helt med flaske før hun er 18 måneder gammel. De fleste børn stopper helt i 13-15 måneders alderen.

Hendes væskebehov skal derudover dækkes af vand og lidt mælk af en kop - hun må også gerne få lidt fortyndet juice eller lignende en gang imellem, men vand er den bedste tørstslukker og tilbydes til måltiderne og mellem måltiderne. Hendes urin skal være klar, den må ikke være gul og må ikke lugte og hun skal som nu tisse flere gange dagligt.

Lige nu er det helt fint at børste hendes tænder før hun får sin flaske med mælk, hvis tænderne er rene, så vil mælkesukkeret ikke sætte sig på tænderne og gøre samme skade, som hvis tænderne er beskidte.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er helt naturligt at hun lukker munden - hun forstår ikke hvad I gør og hvorfor tænderne skal børstes og hun vil naturligt lukke munden sammen, når man putter noget i munden på hende - det er både en refleks og noget hun kan gøre bevidst. Det er rigtigt, at det er en god idé at gøre det til en leg og sørge for at det er behageligt for hende. Nogle gange hjælper det at tage hende på skødet, andre gange at sætte hende foran et stort spejl, så hun kan se, hvad der foregår, atter andre gange at lade hende ligge på sofaen, på puslebordet eller hvor I nu kan tænkes at ville børste tænderne.

I må gerne bruge en lille smule tandpasta - mindre en der kan være på hendes lillefingernegl og I kan prøve at give hende tandpastatuben i hånden, så kan hun kikke på den og glemmer måske at protestere over tandbørsten i munden.

I kan prøve at vise på jer selv, hvordan I gør, så hun kan se at det er okay og ikke farligt, ligesom I kan prøve med en bidering-tandbørste kombineret, som hun selv kan holde i hånden og på den måde vænne sig til fornemmelsen.

Det kan nogle gange hjælpe at synge en lille sang imens, så det igen bliver lidt mere hyggeligt :)

Håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Leg

For det lille barn er leg meget vigtigt, da det er igennem leg, at barnet udforsker verden og dermed udvikler sig. Og I begyndelsen er I forældre det bedste legetøj, og jeres barn vil elske jeres mimik, lyde og berøring.

Jeres barn har stor glæde af, at I tumler, triller, hjælper barnet med at cykle med benene, danser med barnet i armene... Ligesom jeres barn har brug for at mærke jer tæt på, ligge hud-mod-hud, blive kysset, krammet, kærtegnet og sunget for.

I takt...

Læs mere i Babylex

Passiv rygning og børn

Små børn er særligt sårbare overfor passiv rygning, da deres organer endnu ikke er færdigudviklede.

Vi ved i dag at børn, som udsættes for passiv rygning, bliver oftere syge, og ofte også rammes hårdere af sygdomme. Børn, som udsættes for passiv rygning, har langt større risiko for at udvikle astmatisk bronkitis, astma, lungebetændelse og mellemørebetændelse.

Undersøgelser viser også at børn, som udsættes for passiv rygning i fostertilstanden og efter fødslen, vil...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

1000 tak for dine altid gode råd, det har virkelig hjulpet os til at få styr på hverdagen.

Tak fra mor til dreng på 5 måneder.


Annonce