Svar: Start i dagpleje og græder om natten
Hej med dig
Tak for dit brev og velkommen til :)
Der kan være mange gode grunde til, at man vælger at lade sit barn starte i dagpleje, når det er 7 måneder gammelt, og du har sikkert valgt med omhu - derfor skal du forsøge at have det godt med dit valg og ikke have dårlig samvittighed.
Du fortæller, at I forsøger at give jeres datter korte dage, du fortæller at dagplejer er rigtig sød og omsorgsfuld, og det lyder som om at du har det godt og er tryg ved at det er hende, der skal passe din datter. Det er fint.
Det er dog helt naturligt at din datter reagerer, og at hun lige nu drømmer rigtig meget om natten, vågner, græder og søger ekstra fysisk kontakt og nærhed. Det er naturligt svært for hende at være adskilt fra dig om dagen. Hun er så lille, at hun ikke forstår hvor du er, når hun ikke kan se dig. Hun kan ikke forholde sig til tid og ved derfor ikke om du er væk i 5 minutter eller i 5 timer og hun forstår ikke små forklaringer som "mor kommer igen"...
Hun oplever verden med alle sine sanser, hun smager, føler, lytter, ser og alt hvad hun oplever om dagen, alle stimuli skal bearbejdes, når hun sover. Det er når hun sover, at hun får sorteret alt hvad hun har oplevet, og det gør naturligt, at hun lige nu sover uroligt, vågner, nogle gange græder mere eller mindre i søvne og naturligt også søger dig ekstra meget. Hun har rigtig meget brug for at mærke dig tæt på, for at vide, at du stadig er der for hende, at du ikke har forladt hende. Jeg plejer at sige at hendes mor-depot skal fyldes ekstra op, så hun har noget at tære af, når hun skal undvære dig om dagen, og derfor skal du lige nu give hende masser af ekstra fysisk kontakt, kys, knus og nærhed, når I er sammen.
Din datter skal have tid, tid til at knytte sig til ...
... dagplejer. De to skal lære hinanden at kende og stille og roligt vil hun naturligt kunne lade sig trøste og berolige mere og mere af dagplejer og vil føle sig helt tryg ved at være der - og stille og roligt vil hendes drømmeaktivitet osv. naturligt også blive mindre og hun vil atter sove mere roligt.
Når det er sagt, så vil mange børn dog især i 8-10 måneders alderen sove meget uroligt. De er her i separationsfasen, og det kan give lidt ekstra udfordringer i forhold til søvn og være på afstand af mor og far - så en længere urolig periode kan I nok godt forvente. Modsat, så kan det også være godt, at hun netop lærer dagplejer at kende og når at knytte sig til dagplejer nu, inden separationsfasen rigtigt sætter ind:)
Børn har brug for tilknytning til stabile voksne, og børn vil knytte sig særligt til en person, som så vil være den person, der vil fungere som barnets sikre base - altså den som barnet altid vil søge og som barnet trygt vil stole på vil hjælpe, hvis der opstår usikre situationer. Man kalder dette for primære omsorgspersoner og det vil normalt være mor og far.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Børn har dog også det der hedder sekundære omsorgspersoner, som de naturligt vil bruge, når mor og far ikke er til stede. Det kan f.eks. være en bedsteforælder, en dagplejer eller en pædagog i en vuggestue. Barnet vil knytte sig til denne person på en anden måde end barnet er knyttet til sine forældre, men det vil have en tryg og god tilknytning der, så det netop kan søge trøst og hjælp, når det har behov for det.
Og derfor er det rigtig godt, at du har fundet en dagplejer, som du er glad for og som du har tillid til og som netop er sød og omsorgfuld. De to skal blot have tid til at lære hinanden at kende :)
Håber det kan give lidt ro med på vejen, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
Reagensglasbefrugtning, IVF og ICSI
Reagensglasbefrugtning er en fertilitetsbehandling, som bruges hvis insemination ikke er lykkes 3 gange, hvis manden har stærkt nedsat sædkvalitet eller hvis kvinden har ødelagte æggeledere.
Det er en behandling for selve undfangelsen sker uden for kroppen - i et reagensglas.
- Man stimulerer kvindens æggestokke med en kraftig hormonbehandling, der modner op til 10-12 æg på en gang. Disse tages ud, et indgreb der foregår under under lokalbedøvelse.
Feberkrampe
Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.
Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.