Svar: Spiser mindre og mindre varieret
Kære Birgitte
Tak for dit brev :)
Det er dejligt at din datter har haft en god appetit og har spist meget varieret, det kommer til at præge hendes indtag af mad på en positiv måde fremover.
Det er dog helt normalt, at hun nu begynder at spise mere selektivt - for det første vokser hun ikke så meget mere og hendes appetit ændrer sig. Derudover så er hendes naturlige lyst til at putte i munden, smage og undersøge netop med munden ikke længere helt så stor, i stedet vil hun hellere undersøge på anden måde - det kan være at komme maden fra tallerkenen op i glasset, banke tallerkenen i bordet, skubbe maden ud over bordkanten, smatte maden ud mellem fingrene, tygge på maden og tage den ud af munden for at se hvordan den ser ud - eller bare for at undersøge og måske også se, hvad det gør ved jer...:)
Det er en god idé at servere mad af en ensfarvet tallerken, fordi det er maden og ikke tegningerne, der så fanger hendes opmærksomhed. Det er også en god idé at servere lidt af gangen og så lade hende spise det og få mere, hvis hun vil have det.
Det er en god idé at hun nu spiser både med gaffel og lærer at spise med ske - I kan hjælpe, guide og nogle gange også lade hende spise med fingrene. Det vigtigste er ikke hvordan hun spiser men at hun spiser.
Nogle børn er i denne alder lidt trætte af hapsere og vil hellere bide rigtigt at maden. De vil ...
... hellere spise brødet, hvis det serveres som en klapsammen mad eller en kvart bolle. Det samme med f.eks. grøntsager, frikadeller eller lignende - de vil hellere gnave det end have det i små stykker.
Sovs, dressing og forskellig dyppelse er ofte godt. Det giver smag, lidt ekstra fedtstof og rigtig mange børn spiser mere, hvis de kan dyppe, tage en bid, dyppe, tage en ny bid osv. Så glider der lidt mere ned.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Sovs er godt sammen med kartoffelmos, ris, pasta osv. og du kan godt stadig snyde lidt grøntsager ned i sammenkogte retter, så hun på den måde får mere variation, ligesom grøntsager også kan bages ind i boller eller kommes i frikadellefarsen.
Hun skal have samme mad som jer, så hun ser og fornemmer at I spiser det samme. I skal give hende madro og mulighed for at spise, uden at I blander jer, kommenterer på, hvad hun gør og uden at I kikker for meget på hende. Om aftenen skal hun måske flyttes væk fra bordenden og sættes ned langs siden af bordet, så I ikke sidder og kikker på hende fra begge sider, når hun spiser. Om dagen kan du, som det også lyder som om at du har forsøgt, prøve at servere lidt mad for hende, hvor hun sidder ved bordet alene og du laver noget praktisk i nærheden - så du stadig har hende under opsyn, men så hun har madro og bedre kan koncentrere sig om at spise...
Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat god appetit:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Morgenmad og børn
Børn har brug for et solidt morgenmåltid, efter at have sovet en hel nat, og så de har energi og overskud til at lege, lære og udvikles hele dagen. Det betyder, at f.eks. en portion yoghurt ofte ikke vil være nok.
Til børn i alderen 1-2 år kan du f.eks. give:
- Havregrød, øllebrød eller anden type af grød. Gerne med lidt frisk frugt og bær.
- A38, tykmælk eller neutral letmælksyoghurt med rugbrødsdrys eller havregryn.
- Grovbrød, grovere boller f.eks....
Rotavirus
Rotavirus er den hyppigste årsag til diarré og opkastninger hos spædbørn. De fleste børn smittes mens de er mellem 6-24 måneder. De får kraftige opkastninger, vandig diarré og måske feber og barnet er i risiko for at få væskemangel. Symptomerne kan vare op til 7 dage.
Tegn på væskemangel er tørst, irritation, uro, sløvhed, indsunkne øjne, tør mund og tunge, tør hud og sparsom vandladning. Hvis du ikke kan få dit barn til at drikke og du oplever et eller flere af ovenstående tegn...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.