Svar: Sover kun én times lur - 15 mdr.
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Det gennemsnitlige søvnbehov for børn melleme 12-18 måneder ligger på 13-13.5 time i døgnet - og at der er tale om et gennemsnit betyder, at nogle børn sover lidt mere og andre sover lidt mindre.
Din dreng sover fra 19.30-07, altså 11.5 time om natten og sover så 1 time til middag, så samlet ca 12.5 time i døgnet - det er altså rigtigt, at han sover mindre end gennemsnittet, men det er stadig helt okay. Du beskriver jo en dreng, der trives, som leger, har masser af lyst og overskud til at følge med i vuggestuen og de ting der sker der - og det lyder lidt som om at han lige nu protesterer lidt mod at sove, fordi han hellere vil følge med i verden, opleve og være aktiv. Og det er okay.
Det er på samme måde også helt okay og meget almindeligt for alderen, at han har brug for jeres nærhed og kontakt, når han skal sove om aftenen. Det at være adskilt fra jer om dagen betyder naturligt, at han har ekstra brug for jer om aftenen og især, når han skal sove. Det er svært at slippe dagen og alle oplevelserne, det er svært at overgive sig til søvnen og her hjælper det ham, hvis I bliver hos ham og f.eks. taler lidt om dagen, læser en godnathistorie, holder lidt i hånd og måske synger en godnatsang. Det er langt bedre at bruge 15 minutter på at sige godnat på denne måde og han så falder trygt i søvn end at bruge timer på at gå frem og tilbage og I alle bliver frustrerede og dagen afsluttes på en dårlig måde med gråd.
Det er en god idé at holde fast i at han puttes i sin seng, så han forbinder sin ...
... seng med stedet, hvor han sover og så I holder fast i putteritualet der, og I må på samme måde også meget gerne forsøge at få ham videre i søvnen, når han så vågner op om natten og søger jer. Men hvis han lige nu klynger sig til jer og tydeligt har behov for at sove sammen med jer, så kan det være en god idé at lade ham få den nærhed, han lige nu viser behov for.
Nogle forældre vælger i en periode at tage en madras ind på børneværelset og sove der om natten. Det kan have den fordel, at han lærer at sove videre i sit værelse og ikke pludselig tror at han skal vågne og bæres ud af værelset om natten. Og stadig er man der, kan tage ham op, trøste og berolige, putte med ham og hvad der nu er behov for.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
En anden mulighed er at gøre det I gør nu, tage ham ind til jer og lade ham falde til ro og sove hos jer i soveværelset, men når han så sover dybt og I vågner og bliver irriterede over at han fylder for meget, så bærer I ham ind i seng igen, hvor I så putter ham og han sover videre. Mange børn vil ikke kunne huske at de har været omkring dobbeltsengen om natten, de får trygheden og nærheden uden at være bevidste om hvad der helt præcist ske og samtidig vil det, at han puttes i egen seng og samtidig også vågner i egen seng, være med til at gøre at han begynder at fornemme at hele natten foregår i egen seng. Det kan faktisk være med til at gøre, at det på sigt bliver lettere at putte ham og få ham videre i søvnen om natten i hans egen seng, når han har sine opvågninger.
Jeg håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Natamning
Mælkeproduktionen sker også om natten, og i den første tid efter fødslen er det en rigtig god idé at amme om natten. Faktisk er natamning med til at holde din mælkeproduktion igang, fordi du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon.
De fleste børn vil i de første måneder have behov for amning om natten, og det er først efter 6 mdr.s alderen, at de fleste børn ernæringsmæssigt ikke længere behøver mælk midt nat. I 6 mdr.s alderen vil barnet kunne spise skemad om...
Bad, de første gange
Det spæde barn kan komme i bad ret hurtigt efter fødslen og ofte beder mange om at få hjælp til det første bad, imens man endnu er på barselsafsnittet.
Når I beslutter jer for at bade jeres barn, så er det rigtig godt at have nogle faste rutiner:
- Et babybadekar er en god idé, nogen vælger også at bruge en speciel babyspand. Det vigtigste er at karret er afgrænset i størrelsen, det giver barnet lidt tryghed.
- Det er en god idé at tilbyde barnet...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.