Annonce

Annonce

Svar: Lære at falde i søvn selv - 17 mdr.


13. januar 2014

Kategori:
Alder:
17 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære søde forældre

Tusind tak for jeres brev og meget søde ord til mig om mine svar og brevkassen:) Det er virkelig dejligt - tak!

Det lyder så fint det I gør og det er super at I holder fast i at dagen starter kl 7 hver dag og lige nu slutter kl 21. Og så stille og roligt rykker puttetidspunktet frem, som jeres dreng nu viser behov for at kunne klare. Nogle gange kan man rykke fra dag til dag, andre gange skal der flere dage til, så I er nødt til at vurdere lidt fra aften til aften. Det kan godt tænkes at I lige nu skal holde fast i kl 21 og så kan I prøve med 20.45 i f.eks. 3 dage og se hvordan det går og her vurdere, om I skal holde fast i dette lidt endnu eller om han er klar til at I f.eks. rykker puttetidspunktet frem til kl 20.30. Små skridt af gangen og hele tiden prøve at vurdere, hvornår I kan rykke puttetidspunktet frem.

Det er aldrig et spørgsmål om at fjerne søvn fra barnet. Det er ikke fordi jeres dreng sover for meget - det handler derimod om at få ændret på hans rytme. Det betyder dog ikke, at han ikke skal vækkes fra sin middagslur, for det vil ofte være sådan, at når man går ind og piller ved det indre ur, som I er igang med, så bliver han naturligt ekstra træt og derfor vil han naturligt ofte begynde at sove mere om dagen - men det er ikke hans dagssøvn, som skal forlænges, det er hans nattesøvn. Og derfor skal I forsøge at samarbejde med institutionen om, at han ikke skal sove mere end f.eks. 2 timer til middag, hvis det er sådan I skønner hans behov er.

På samme måde kan det, som om aftenen, være en god idé at afkorte luren med 15 minutter hver dag, ...


Annonce

... så samtidig med at I flytter tidspunktet frem med 15 minutter og dermed forlænger hans nattesøvn, så afkortes dagssøvnen med 15 minutter. Det betyder, at hvis han f.eks. sover 3 timer, så skal man altså ikke fjerne en time af dagsøvnen fra den ene dag til den anden, for det kan han naturligt ikke klare, men man kan fjerne 15 minutter, så han sover 2 timer og 45 minutter, herefter 2 timer og 30 minutter, så 2 timer og et kvarter og så 2 timer... Og her er samarbejde med institutionen vigtig og at I også arbejder på dette i weeekenden.

Og ja - i en overgang kan det naturligvis betyde at barnet sover lidt mindre end sit udregnede behov, men det er okay, for det er som I beskriver en dreng der forbinder det at sove med noget trygt og rart. Det er okay at komme i seng, det er trygt og dejligt at skulle sove - og når han falder i søvn på denne måde, så sover han naturligt også bedre. Og samtidig er det netop vigtigt at han er lidt ekstra træt og dermed parat til at sove, når han puttes, så han fornemmer behovet for at sove i stedet for at lege, når han bliver puttet i seng.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I takt med at hans nattesøvn bliver længere fordi hans puttetidspunkt rykkes langsomt frem og hans stå op tidspunkt er det samme, så vil hans dagssøvn ofte naturligt afkortes af sig selv - men lige i overgangsfasen, kan det være nødvendigt at vække ham, så han ikke forlænger sin dagssøvn ekstra - og det er okay at gøre det og dermed sikre, at han ikke pludselig sover 3 timer midt på dagen, for så skrider jeres rytme om aftenen igen:)

Håber I kan bruge dette lidt videre og fortsat held og lykke med projektet:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hår - babys hårpragt

Nogle børn fødes med fyldig hårpragt, mens andre kun har små dun. Håret tykkelse, længde og farve kan variere.

Selvom barnet fødes med meget hår, er der ingen garanti for, at håret bliver siddende. De fleste børn mister en stor del af deres hår, når de er 3-4 måneder gamle. Det sker både, fordi de ligger meget ned, og fordi det hår, der blev dannet i fosterstadiet, ofte falder af på én gang.

De nye hår, som vokser frem, er ofte tynde og fine i forhold til det...

Læs mere i Babylex

Kostfibre og børn

Det lille barn kan få diarré og løs afføring af at få for mange kostfibre. Især hvis barnet spiser grød og brød med hele kerner, eller rå grøntsager og meget frugt, kan barnet få for mange kostfibre.

Små børn må gene spise fuldkorn, men det anbefales, at de også spiser andre kornprodukter, da de let kan få for meget kostfiber. Når barnet i 8 måneders alderen begynder at spise brød, så bør ca. halvdelen af brødet være rugbrød og fuldkornshvedebrød og resten varieres mellem hvidt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce