Svar: Bider og slår, når vi hygger
Kære Dorte
Jeg ser normalt to grunde til at børn bider og slår og det hænger sammen med kommunikation.
En stor del af din drengs sprog er stadig non-verbalt. Han er vant til at du har tolket hans signaler 'nå, er du træt nu, så skal mor putte dig'. Han er derfor vant til at hans mimik bliver forstået, og det bruger han stadig. Det er derfor meget fint at du hjælper ham til at ae i stedet for at slå.
Når børn slår, så kan det være en måde at sige fra på. Det kan være 'vreden' over at føles sig udenfor (jeg vil også være med), eller frustrationen over ikke at blive forstået. Det er derfor altid vigtigt at lytte til, hvad det er barnet forsøger at fortælle, når det slår.
Samtidig så er det dog også mit helt klare indtryk at nogle børn slår (eller bider) som en kærlighedserklæring. Grænsen til at det blive for voldsom er ikke stor, men det lille barn kan endnu ikke styre sin motorik godt nok og derfor bliver kærtegnet mere til et slag.
Når børn bider, så kan det på samme måde være en kærlighedserklæring 'jeg elsker dig så højt at jeg kunne spise dig'.
Det er en fase som ...
... din søn er igennem og efterhånden som han får mere og mere sprog vil han også ændre adfærd. Når han bider eller slår er det vigtigt at du meget bestemt siger Nej! Og sætter ham fra dig, så han forstår at det er forkert. Det betyder ikke at han ikke vil gøre det igen et par timer efter, for børn i den alder husker ikke så længe; men så må man gentage processen og efterhånden vil barnet lære, at det er forkert. Når der følger en handling med det verbale sprog, altså at du både siger nej og flytter ham fra dig, så hjælper det ham til at huske det bedre.
Uanset hvad grunden er, så skal barnet selvfølgelig altid have at vide at det ikke må. Det er bestemt ikke en afslappet opgave at være forældre til et barn i 1½-3års alderen. Vi skal allesammen lære,- både børn og voksne. Som en sidste bemærkning vil jeg lige nævne at man aldrig skal bide eller slå igen. Et lille barn kan slet ikke se sammenhæng og mening med dette.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Et julegaveønske kunne være bogen 'Ka selv, vil selv - men du må hjælpe mig' skrevet at Grethe Kragh Müller. Den finder du i min bogguide.
Fortsat held og lykke med ham.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Apgar score
Dette er betegnelsen for en undersøgelse som jordemoderen laver af barnet lige efter fødslen. Apgar Score blev udviklet i 1952 af Virginia Apgar og den bruges til at vurdere, hvordan barnet har det, lige når det er blevet født.
Jordemoderen har 5 ting hun ser på:
1. Hun ser på barnets reflekser,- reagerer barnet på forskellige stimuli, griber barnet, søger barnet osv.
2. Hun mærker barnets puls, for at se på hvor hurtigt barnets hjerte slår og om...
Vedligeholdelse af barnevogn
Med det danske vejr skal en barnevogn kunne tåle lidt af hvert, men hvis man vil have at den skal kunne holde længe, så er man nødt til at gøre sig nogle tanker om vedligeholdelse og også medtænke at bruge tid på vedligeholdelse.
For eksempel kan kalecherne ikke tåle stærkt sollys, så vognen skal ind i skyggen, hvis man vil undgå, at den falmer. Stellet kan heller ikke tåle salt fra snesjappet og skal derfor skylles af, når man kommer hjem, hvis man vil undgå rust. Og kassen...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.