Annonce

Annonce

Svar: Spiser ikke meget grød


6. januar 2014

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære L

Tak for dit brev :)

En god tommelfingerregel er, at man kun giver 2 grødmåltider dagligt, resten bør være grøntsagsmos. Det har den fordel, at man sikrer barnet en bred variation af fødevarer og dermed sikrer at barnet får sit behov for forskelllige vitaminer, mineraler osv. bedst muligt dækket - og derudover så er det også med til at sikre, at barnet "ikke kører træt" i grøden. Børn kan naturligt godt blive trætte, hvis de igen og igen tilbydes det samme og med den alder din dreng har nu, må han meget gerne få stor variation af fødevarer og mad, som tager mere og mere udgangspunkt i den mad du selv spiser :)

Det er også en rigtig god idé at se på indtaget af mælk - præcist som du også selv spørger til - og de fleste børn vil i 7 måneders alderen trives med 4 amninger eller flasker. Jeg anbefaler at de ligger tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften. På den måde er de fordelt over døgnet og med til at sikre din drengs behov for væske, men samtidig giver de også plads i maven til mere rigtig mad :)

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover lidt videre

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frisk frugt i hånden at gumle på selv, suppleres med frugtmos (evt. jerntilskud), vand af kop.

Puttes til formiddagslur uden amning. Det har den fordel, at det sikrer bedre plads i maven til frokosten, men samtidig også at det lærer ham at sove, uden at han behøver at få bryst hver gang.

Frokost 11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, det kan være rester fra aftensmaden eller mos fra glas eller frost. Suppleres med små rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, eller ristede rugbrødsbjælker i hånden, ...


Annonce

... som han selv kan sidde og gumle på, opbløde med spyt osv. Vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca kl 13 - tidspunktet kan variere lidt efter hvor sen og hvor lang en formiddagslur han tager

Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk frugt i hånden og vand af kop.

Ammes IKKE længere om eftermiddagen - men hvis han begynder at melde sig om natten og søge brystet, fordi han mangler mælk, så er det dog bedre at bibeholde amningen her lidt endnu ...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet er mere og mere jeres mad, almindelige børnevenlige retter som boller i karry, ris med rødspætte og mild karry sovs eller lignende. Suppleres med kogte blomkål eller broccolibuketter i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca kl 20

Sen aften 23-24: Flaske og sover uden mælk til næste morgen tidlig, hvor han så ammes igen.

Som du kan se så indgår der mange små måltider i løbet af dagen og det er helt okay at han ikke spiser så store portioner. Det er bedre at han spiser 1/2-3/4 dl skemad og sidder med lidt i hånden, drikker vand og tilbydes brystet før lur - end at han spiser 1-1.5 dl. skemad og så ikke drikker nok om dagen og derfor søger det ekstra om natten. Men samtidig skal hans indtag af mælk holdes ned i dagtimerne, for at give plads til maden ... derfor anbefalingen om de fire amninger, det plejer at give en god balance med plads til begge dele :)

Håber du kan bruge dette videre - derudover vil jeg anbefale dig min bog "Helens bog om børn og mad". I den finder du opskrifter, dagsplaner og guides igennem måned for måned, op på den måde får du en idé om, hvad du kan forvente hvornår og hvad næste skridt er:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Allergidisponerede børn

Når man taler om allergidisponerede børn skelner man imellem dobbelt forældre disposition og svær enkeltdisposition.

Dobbelt forældredisposition er når begge forældre har/har haft flerårig, svær lægediagnosticeret behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit, børneeksem eller sikker fødevareallergi).

Svær enkeltdisposition er når en af forældrene og/eller søskende har/har haft flerårig svær lægediagnosticeret, behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit,...

Læs mere i Babylex

Fed creme til børneeksem

Har dit barn børneeksem, er det vigtigt med en god hudpleje - og fedtcremer med en høj fedtprocent forebygger hudeksem. Hudpleje er vigtigt året rundt, men især i vinterperioden, hvor den kolde luft udtørrer huden ekstra meget, er det ekstra vigtigt med en god creme.

Til både behandling og forebyggelse af børneeksem, er det vigtigt at vælge fed creme fremfor lotion. En lotion indeholder meget vand og fordamper derfor hurtigt fra huden, og giver derfor ikke huden den nødvendige...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst: Endnu en gang bøjer vi os i støvet for dig og din fantastiske rådgivning! Du skrev, at vi nok hellere måtte se at få den der natflaske sendt på pension - trods vores ængstelse ved at røre ved barnets vaner. Det tog.... 3 minutter, og hvis vores dreng kunne tale, ville han sige: "Tusind tak, Helen, fordi du fik far og mor til at smide den der elendige flaske ud, for det er meget hyggeligere at sidde på skødet og fedte med en banan og få en nat-historie". Bagefter lægger han sig ned og sover fuldstændigt som vanligt. Det er jo top!!!

Mor til Jens på 13 måneder


Annonce