Svar: Skemad og mme
Kære Kristina
Tak for dit brev og alle dine spørgsmål:)
Planen for dagen du sender ser umiddelbart rigtig fin ud. Din dreng får lige nu 5 flasker i døgnet, tilbydes grød, grøntsagsmos, frugt, mad i hånden osv. og lyder til at spise rigtig godt.
De fleste børn vil i 7 måneders alderen begynde at trives med fire flasker i døgnet, samlet ligger deres indtag ofte på ca 750 ml .. I 8 måneders alderen vil mange børn trives med ca 3 flasker i døgnet og samlet drikke ca 600 ml mælk og i 10-12 måneders alderen vil 2 flasker ofte være passende og derudover spiser barnet ofte også lidt surmælksprodukter og lignende, som er med til at sikre barnet kalk. Hvis barnet i denne alder får 400 ml mme er behovet for jern dækket ind til 12 måneders alderen.
Jeres dreng får mellem 125-175 ml i hver flaske og lyder til fint at kunne regulere sit behov. Hans samlede indtag ligger ofte rigtig fint - det lyder ikke som om at han mangler mælk - og hvis han nogle dage kun drikker 4 flasker af 150 ml, så han samlet "kun" får 600 ml så er det også helt okay. Han spiser jo store portioner skemad og får også en stor del af sit behov for næringsstoffer dækket den vej igennem og derudover drikker han vand af kop og får således sit behov for væske dækket. At bibeholde flaskerne handler ikke kun om at give ham mælk og de næringsstoffer der er i mælken, men også om at sikre ham væske nok og her lyder han til at være dækket fint ind.
Jeres udfordring er at han ofte tisser igennem om natten og derfor vågner og er svær at få til at sove - og når han så endelig sover, så er det naturligt svært at vække ham om morgenen og så skrider jeres dagsplan. Derfor kan det godt være at I hos jer, skal prøve at springe flasken sen aften over, hvis han ikke selv efterspørger den der og i stedet give ham flaske kl 02, hvis det er en rytme, som ...
... passer ham bedre... Mange børn der får flaske vil faktisk trives med flaske kl 20, 02 og 06 og det er helt okay at hans længste søvnstræk ligger om aftenen og ikke om natten.
Flasken eftermiddag må han gerne få, men det er ikke sikkert at han behøver den. Det kan være fint at bibeholde den, fordi det måske netop gør, at han bedre vil kunne undvære flasken sen aften og nøjes med en flaske i løbet af natten- den kl 02. Men der er ingen faste regler her, du skal forsøge at gøre det, som du fornemmer vil virke bedst for ham og jer:)
Det lyder som om at sutteflaskesutten passer i størrelsen når han kan spise 150-175 ml på ca 15 minutter, men igen - du kan godt prøve at skifte til en større størrelse og se hvordan han reagerer på det. Der sker ikke noget ved at prøve :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Allomin 2 burde så vidt jeg er orienteret ikke mætte mere end Allomin 1. Den indeholder dog mere jern. Derfor kan det være en idé at skifte til type 2 for at give ham ekstra jern - netop i takt med at indtaget af mælk sættes ned. Så længe han får mindst 400 ml mme dagligt, så er hans jernbehov dog dækket. Sundhedsstyrelsen skelner her ikke mellem type 1 eller 2 - anbefalingen er generelt 400 ml....
Generelt kan man sige, at man normalt ikke skal give mere mættende mælk til børn, som ikke drikker nok. Hvis mælken mætter ekstra, så vil det jo netop nedsætte barnets indtag yderligere. Allomin extra har været til de "storspisende børn", men den er udgået fra 1. december 2013. Derudover kan man også give vælling. Men din dreng spiser fint og hans indtag mellem 125 og 175 ml lyder super, så du kan vælge at bibeholde Allomin 1 som nu, eller du kan skifte til Allomin 2, hvis du vil sikre ham ekstra jern... Igen skal du gøre det, som du fornemmer vil være bedst for din dreng og for jer:)
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Børnemad, færdiglavet
Færdiglavet babymos er lavet af kontrollerede råvarer og gjort holdbart ved varmebehandling. Det er intet ernæringsmæssigt i vejen med de færdiglavede børnemadsprodukter. Hjemmelavet mad er dog lige så godt.
Vær opmærksom på at færdiglavet børnemad let bliver for findelt i konsistensen og det er vigtigt at barnet stille og roligt vænnes til familiemad og også tilbydes mad, som kræver en vis tyggefunktion og som indeholder naturligt "mere bid".
Du kan finde...
Amning og sex
Når du ammer og dit bryst er fyldt med mælk, så vil det være helt naturligt at brystet lækker eller direkte sprøjter med mælk, hvis du bliver seksuelt stimuleret.
Brysterne kan også være følsomme på en anden måde, end hvis du ikke ammer. De kan være mere ømme og mere spændte, brystvorterne kan også gøre ondt.
Det er heller ikke unormalt at man oplever brystet meget anderledes, når det pludselig tjener som næringskilde for ens barn. Nogle kvinder (og også mænd)...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen,
Tusind tak for dit svar angående min datter, som græd sig selv i søvn. For første gang i lang tid havde jeg en rigtig god fornemmelse i kroppen efter at have læst dit svar. Jeg kunne mærke, at du fik sat mange af de rigtige ord på situationen.
Tak fra Sanne, mor til pige på knap 4 måneder.